Championship Manager 2010

Na meer dan een jaar afwezigheid is Championship Manager weer terug. Of twee jaar ontwikkeltijd zijn vruchten afwerpt, lees je in deze review van Championship Manager 2010.

Select groepje

Managergames zijn voor een select groepje weggelegd. Ben je op zoek naar echte actie en wil je zelf voetballen, dan moet je gewoon met een FIFA of Pro Evolution Soccer aan de slag. Gaat jouw liefde echter uit naar het besturen van een club, de tactieken voor een wedstrijd, het betere scoutingwerk, de persoonlijke orders voor spelers, het omgaan met de pers en alle andere zaken die aan de orde van de dag zijn als je een voetbalclub onder je hoede neemt? Dan moet je vooral denken aan Football Manager, FIFA Manager… en nu dus ook weer Championship Manager.

Championship Manager 2009 heeft om diverse redenen nooit het daglicht gezien. Dit was natuurlijk erg jammer, maar het gaf ontwikkelaar Beautiful Game Studios wel een jaar extra de tijd om van de 2010-editie iets bijzonders te maken. Is dit genoeg om de succesvolle Football Manager-franchise het vuur aan de schenen te leggen?

Rennen!

Helaas moet ik op bovenstaande vraag een duidelijk ‘nee’ antwoorden. Championship Manager 2010 is nog lang niet op het niveau dat de concurrentie wel heeft. De game is echter wel op veel fronten verbeterd en dat is zeker het noemen waard, ook al moet er regelmatig een kanttekening bij worden geplaatst.

Zo heeft Championship Manager 2010 een geheel nieuwe 3D-engine, zodat je ook echt je spelers over het veld kunt zien rennen als een wedstrijd wordt gespeeld. Helaas is het visueel niet heel subliem en kent de engine qua techniek ook wat minpuntjes. Spelers geven rare passes, lopen langs ballen heen, voeren opdrachten nauwelijks uit, enzovoort. Het zijn schoonheidsfoutjes die op den duur best vervelend worden als je net heel veel tijd hebt gestoken in formaties, tactieken en looprichtingen. De tegenstander heeft hier gelukkig ook last van, maar dit komt het spelplezier nog altijd niet ten goede en het is zeker iets wat je een managergame mag aanrekenen.

Wat wel erg prettig is, is het feit dat je direct na het installeren van de game een update kunt downloaden, zodat alle teams en spelers zijn bijgewerkt. Recente transfers zijn verwerkt, net als blessures van spelers. Je hele team is wel meteen volledig wedstrijdfit, wat misschien niet heel realistisch is, maar laten we maar zeggen dat elke club een ideale voorbereiding kent.

Prozone

Ten opzichte van de 2008-editie van Championship Manager heeft men veel tijd gestoken in het verbeteren van de training. Je kunt zeer uitgebreid op dode spelsituaties trainen en spelers opdrachten meegeven om op specifieke manieren te reageren tijdens een wedstrijd, maar dit alles wordt uiteindelijk toch weer overschaduwd door de gebrekkige engine. Jammer genoeg is op het gebied van scouting ook weinig bijzonders te merken. Je kunt de regio’s en budgetten beheren, maar daar houdt het eigenlijk bij op. Feedback van je scout is beperkt en dat maakt dit onderdeel van de gameplay enigszins beperkt. Ook is het een gemiste kans dat de pers niet zo belangrijk is als in andere managergames en dat de vele menu’s niet altijd even prettig werken.

Waar Championship Manager 2010 wel mee scoort is de feature Prozone. Hiermee kan je na een wedstrijd alles uitgebreid analyseren en dat is natuurlijk smullen voor de fanatieke manager. Dit is daarnaast essentieel om je team te blijven verbeteren en alles net iets beter op z’n plaats te zetten. Daarnaast kan je de ook je spelers of je team volop toespreken, van motiverende en positieve mededelingen tot stevig commentaar. Laat ze maar eens horen wie er de baas is!

Conclusie

Championship Manager 2010 laat zien dat de serie op de goede weg is, maar dat er ook nog best een lange weg is te gaan. De toevoeging van een 3D-engine is een hele mooie ontwikkeling, maar de techniek van de engine laat nog wel te wensen over. Spelers gedragen zich regelmatig vrij vreemd op het veld en dat is op den duur erg vervelend als je al tijden druk bezig bent met het vinden van de perfecte tactiek en opstelling.

Zodoende vormt Championship Manager 2010 nog niet direct hele grote concurrentie voor de andere managergames die er zijn, maar de serie heeft absoluut de potentie om volgend jaar wel mee te spelen om de prijzen. Nu gaat de game er met een 6.8 vandoor, al moet je dit vooral zien als een 7-. Dat klinkt toch wel iets positiever, wat zeker op zijn plaats is.

  1.   
    Disnoxxio's avatar

    Voor mij zeker geen goede game lijkt mij/. dus die word het niet 😉

  2.   
    craz's avatar

    Nu gaat de game er met een 6.8 vandoor, al moet je dit vooral zien als een 7-. Dat klinkt toch wel iets positiever, wat zeker op zijn plaats is.

    Maakte er dan een 7 van 😛

  3.   
    amine98324's avatar

    dit wil ik ook wel eens in fifa zien:D

  4.   
    amine98324's avatar

    wrm zijn het geen echte teams?

  5.   
    amine98324's avatar

    Dit wordt later misschien mijn baan:D.
    ik zou dit wel leuk vinden

  6.   
    ChielB's avatar

    BlackWarGreymon schreef, "ja denk ookwel dat FIFA 10 beter is"

    FIFA 10 is ook een heel ander genre, dat is een gewone voetbalgame en dit is een pure managergame.

    @amine98324: het zijn wel gewoon ‘echte teams’, compleet met de bekende namen van alle spelers.

  7.   
    grek's avatar

    dat word dus wachten op Football manager 2010

  8.   
    Machtaman's avatar

    Football Manager 2010 is gewoon de realistiche voetbalmanager en somehow raak je er verslaafd aan.. Championship is tog ook van Football Manager?

  9.   
    nanathan's avatar

    Das niet al te best. 2 jaar en nog achterop hinken.

  10.   
    Sarge's avatar

    Inderdaad, ik snap echt niet dat mensen hier geinteresseerd in blijven 😕

  11.   
    xxdd's avatar

    hoe kan ik dan downloaden