Beaterator

Met Beaterator gooit Rockstar het eens over een andere boeg. Geen geweld, geen Grand Theft Auto en eigenlijk is het niet eens een game. Wat het wel is? Heel veel muzikaal vermaak voor je PSP!

Het zijn drukke tijden voor Rockstar, want deze maand staat zowel The Ballad of Gay Tony voor de Xbox 360 als Grand Theft Auto: Chinatown Wars voor de PlayStation Portable op het programma. De uitgever annex ontwikkelaar heeft echter nog een troef om uit te spelen: Beaterator. Samen met producer Timbaland heeft Rockstar Leeds de stoute schoenen aangetrokken en is er een bijzonder uitgebreide music studio voor de PSP ontwikkeld. Hoog tijd dus om mijn mede-treinreizigers eens te trakteren op wat pompende beats…

Het begin van de week

Het is maandagochtend, een nieuwe werkweek gaat van start, en de combinatie van PSP en Beaterator moet mij door de troosteloze treinrit heen helpen. Het startscherm is in elk geval duidelijk: kies voor Live Play om direct aan de slag te gaan of ga voor de uitgebreide mogelijkheden van de Studio-modus. Het is nog vroeg, het grootste gedeelte van de mensen in de coupé slaapt, dus laat ik maar snel wat muziek gaan maken met Live Play.

Live Play is eigenlijk het walhalla voor iedereen die lekker een beetje wilt kloten met een music studio, zonder al teveel gedoe. Je hoeft geen kennis te hebben van alle uitgebreide opties van Beaterator en voor je het weet kan je heerlijke loops naast elkaar zetten en opnemen. Je hebt acht tracks tot je beschikking, die afhankelijk van de gekozen song of song template zijn ingevuld met bijvoorbeeld drums, keys, synth, vocal, bass en hihats. Elke track beschikt over vier loops, zodat je met in totaal 32 loops een nummer kunt gaan maken. Daarnaast kun je zelf elke loop naar wens instellen, dus de mogelijkheden van Live Play zijn eigenlijk al ongekend. Met de actieknoppen van je PSP selecteer je eenvoudig de loop die je per track wilt afspelen en via het eenvoudige menu kun je zonder problemen je nummer opnemen om later nog eens terug te luisteren.

Met wat lekkere Breakbeat en Hip Hop templates kom ik de eerste dagen van de week prima door, al lijken m’n medereizigers nog niet echt onder de indruk…

Het einde van de week

Heb je in Live Play een vet deuntje te pakken, dan kun je de diepte induiken en je nummer meenemen naar de Studio. Deze Studio-modus is eigenlijk het hart van Beaterator, of beter gezegd: het hart van een muziekprogramma zoals we dat kennen van de PC. Mensen die wel eens gewerkt hebben met een Cubase, Fruity Loops of Music Maker zullen het al snel herkennen. Dit is meteen een hele grote pluim voor Beaterator, want er lijken nauwelijks concessies te zijn gedaan voor deze handheld-studio. Er is een volledige synthesizer aan boord, je kunt uitgebreid effecten toevoegen, spelen met zaken als pan, het aantal beats per minuut, decay, flanger en nog veel meer. Daarnaast heb je een Drum Crafter om je eigen beats te maken en kan je zelfs je PSP als drum pad gebruiken of live vocals opnemen.

Het addertje onder het gras is echter de speelbaarheid, of beter gezegd de toegankelijkheid van de Studio. We hebben te maken met de PlayStation Portable en je kunt dus niet terugvallen op wat snel klikwerk met een muis of toetsenbord. Zodoende is het behoorlijk wennen aan de vele menu’s en knoppen die Beaterator gebruikt. Het is zeker niet onmogelijk om de Studio volledig te benutten, maar voor nieuwkomers en mensen die denken snel even wat extra’s te gaan doen met hun nummer, kan het een kleine tegenvaller zijn. De game beschikt wel over diverse tutorial-filmpjes, maar dit neemt niet weg dat de Studio bijna te complex is om vlot te werken op de PSP.

Vrijdagmiddag, tijdens de bevrijdende terugreis aan het einde van de week, staat het hele treinstel te springen. Het geluid is heerlijk, al klinkt het mooier met een goede hoofdtelefoon, en de andere reizigers zijn overtuigd, ondanks de kleine minpuntjes. Een geslaagde week al met al…

Conclusie

Het moge duidelijk zijn dat Beaterator in geen enkel opzicht een game genoemd mag worden, maar dat je het echt als een diepgaande en uitgebreide music studio moet zien. Je kunt na het opstarten meteen aan de slag gaan met de toegankelijke Live Play modus, maar voor mensen die meer eruit willen halen biedt de Studio heel veel mogelijkheden. Maak vette beats, gebruik je eigen bestanden, upload je nummers in wav-formaat, voeg effecten en vocals toe… Beaterator heeft het allemaal. De besturing kan op sommige punten wat beter en vergt enige gewenning, maar uiteindelijk is dit gewoon een heerlijke manier om onderweg lekker muzikaal bezig te zijn.

 1.   
  Spam-Fischer's avatar

  dat is nog eens een leuk muziek spel op de psp:D

 2.   
  )GN(-Erik's avatar

  Fruity Loops ken ik wel 🙂 Is best wel leuk programma om mee te werken ook al snap ik het niet helemaal 😛

 3.   
  LouisvanGaal's avatar

  wel leuke game:D

 4.   
  Disnoxxio's avatar

  Heb het gezien ;p lijkt me wel een geinige game 😀

 5.   
  JonsoN's avatar

  Dit soort spellen of programma’s zijn niks voor mij.. veel te ingewikkeld:P

 6.   
  StR1Ng's avatar

  Zeker eens de moeite waard om te proberen!