Kirby Super Star Ultra

Kirby is net zoals Mario een serie die al eeuwenlang te vinden is op de consoles en handhelds van Nintendo. Het is dus niet zo vreemd dat er af en toe een remake van oudere games uit deze serie uitkomt. Kirby Super Star Ultra is echter meer dan alleen een simpele remake, aangezien er ook aardig wat dingen zijn toegevoegd. Of deze dingen ook de moeite waard zijn, dat lees je in deze review.

Hoewel je het wellicht niet aan hem af ziet, is Kirby inmiddels al zo’n 17 jaar oud. In 1992 maakte Kirby namelijk zijn debuut in Kirby’s Dreamland, waarna titels zoals The Crystal Shards, Super Star en recentelijk Canvas Curse verschenen. Kirby Super Star Ultra is een remake van de hierboven genoemde Kirby Super Star, maar er zijn wel wat nieuwe onderdelen bij gekomen. Een van de eerste nieuwe dingen die op valt, zijn de filmpjes die voor en na elk level te zien zijn. Deze filmpjes zien er erg goed uit, net zoals de rest van het spel, en zijn een leuke touch. Bovendien krijg je door deze filmpjes meer mee van het verhaal.

Oude bekenden

Naast de oude bekende levels zoals Spring Breeze, Gourmet Race en Milky Way Wishes, zijn er ook vier nieuwe levels te vinden in Kirby Super Star Ultra. Het gaat hier om Revenge of the King, dat een moeilijkere variant van Spring Breeze is, Meta Knightmare Ultra, Helper to Hero en The True Arena. In dit laatste level moet je het opnemen tegen tien eindbazen, net zoals je dat min of meer in Helper to Hero doet. Meta Knightmare Ultra is een level waarin je je als het personage Meta Knight door enkele van de eerdere levels heen werkt. Deze levels zijn erg leuk om te doen en voegen zeker iets toe aan de game, wat met name komt doordat het niet allemaal dezelfde soort levels zijn.

Minstens net leuk zo en erg verslavend zijn de drie mini-games Card Swipe, On the Draw en Snack Tracks, die allemaal dankbaar gebruik maken van het touch screen. De games zijn erg vermakelijk en draaien met name om snelheid, waardoor je al snel fanatiek op het scherm van je Nintendo DS loopt te tikken.

Vooral voor casual

Een van de weinige minpuntjes van Kirby Super Star Ultra is dat het spel aan de korte kant is. Dit komt niet doordat het spel weinig onderdelen bevat, want met X verschillende onderdelen biedt Kirby aardig wat variatie. Het probleem is echter dat alles vrij makkelijk te doorlopen is. Dit komt met name doordat je vrij gemakkelijk een extra helpertje erbij kunt krijgen. Dit doe je door een power up in je mond te stoppen en vervolgens weer uit te spugen, waarna de power up verandert in een helpertje. Wat voor krachten dit helpertje heeft is afhankelijk van welke power up je eerder in je mond hebt gepropt en door het maken van het juiste soort helpertje op het juiste moment kun je het jezelf een stuk makkelijker maken.

En hier zit ook gelijk een beetje het probleem, want door deze helpertjes, waarvan je er maximaal 1 kunt hebben, wordt het eigenlijk te makkelijk. Bij boss fights kun je gewoon vanaf een veilige afstand toekijken hoe je partner de eindbaas afmaakt en hoef je zelf niet erg veel meer te doen dan een keer een stapje opzij doen als de eindbaas te dicht bij je in de buurt komt. Uiteraard is het wel zo dat ook je helpertje schade krijgt en na een tijdje dood zal gaan als hij te vaak rake klappen incasseert, maar tegen die tijd is de eindbaas al dood of zit hij daar niet al te ver vandaan. Even blazen en hij is helemaal kassiewijle.

Je bent uiteraard niet verplicht om dit helpertje te gebruiken en kunt hem zelfs vervangen door een tweede speler die ook Kirby Super Star Ultra heeft, maar toch is het een beetje jammer. Ik kreeg hierbij een beetje het gevoel dat ik ook kreeg toen ik hoorde over Demo Play, een optie waardoor je in toekomstige games van Nintendo de computer het level een keer voor kunt laten doen. De kans dat het spel hierdoor te makkelijk wordt is aanwezig, vooral omdat er geen tussenweg is: je hebt een helpertje bij of je hebt er geen helpertje bij. Kirby Super Star Ultra is qua moeilijkheidsgraad erg geschikt voor de meer casual speler, maar een wat meer hardcore gamer zou waarschijnlijk wat meer uitdaging willen dan zelfs in de latere, moeilijkere levels te vinden is.

Conclusie

Door de toevoeging van nieuwe levels en mini-games is Kirby Super Star Ultra meer dan een simpele remake. Hoewel het spel wat kort en aan de makkelijke kant is, blijft de algehele ervaring toch erg positief. Als je Kirby Super Star Ultra namelijk met een woord moet beschrijven dan is het wel ‘leuk’. Het ziet er vrolijk uit, speelt lekker weg en bevat bovendien erg leuke en snelle mini-games. Ben je nog onbekend met de Kirby-games of heb je wel zin in een leuk tussendoortje, dan is Kirby Super Star Ultra zeker een aanrader.

 1.   
  nurie's avatar

  wanneer die 10 euro is.

 2.   
  craz's avatar

  Kirby is net zoals Mario een serie die al eeuwenlang te vinden is op de consoles en handhelds van Nintendo.

  nooit van gehoord 😛

 3.   
  Darkknight's avatar

  yagamer schreef, "

  Kirby is net zoals Mario een serie die al eeuwenlang te vinden is op de consoles en handhelds van Nintendo."

  nooit van gehoord 😛

  he bje nog nooit van kerby gehoort? SHAME ON YOU 😛

 4.   
  Dotz's avatar

  Darkknight “]

  ”yagamer schreef, "[quote schreef, ".."

  nooit van gehoord 😛 "

  he bje nog nooit van kerby gehoort? SHAME ON YOU 😛 [/quote]

  Er zijn zo van de series/personages die je móét kennen! Wat ook je favo gènre is! Kirby is er een van! 👿