Quantz

Quantz is een puzzel-game die zijn inspiratie onder andere haalt uit het alom bekende Bejeweled. Levert Quantz daarentegen dan wel een unieke ervaring op of verbleekt deze ten opzichte van andere bekende puzzel-games? Dat lees je in deze review…

Casual?

Casual, het woord alleen al is genoeg om de meeste gamers accuut rillingen te bezorgen. Toch zijn er naast de vele casual games omtrent koken, paardrijden en breien nog vele andere games binnen het genre waar menig gamer wel bekend mee is. Bejeweled, Bookworm en zelfs games als Solitaire en Mijnenveger zijn uitstekende voorbeelden, want laten we toegeven: naast het dagelijkse geweld van de gemiddelde online shooter, spelen we natuurlijk op zijn tijd ook een casual game om even tot rust te komen. Het is daarom ook dat ik vandaag de excentrieke puzzel-game Quantz bespreek, omdat deze mij toch wel wist te pakken met een uitdagende gameplay en verfrissend uiterlijk. Benieuwd? Lees verder…

Diepgaand…

Iedereen die ook maar een klein beetje bekend is met Bejeweled of gelijksoortige games zal bij het spelen van Quantz meteen een déjà vu-gevoel krijgen. Het concept van eerder genoemde games bestaat namelijk al jaren: breng de voorwerpen met dezelfde kleur en / of vorm bij elkaar, totdat de juiste hoeveelheid is bereikt en de voorwerpen verdwijnen. Dit is dan ook niet minder het geval bij Quantz, welke dus gebruik maakt van hetzelfde principe, maar dan in de vorm van kleurrijke knikkers. Wellicht dat dit concept niet meer dezelfde aantrekkelijkheid in huis heeft als eerst, maar Quantz weet hier uitstekend op in te spelen door een eigen twist te geven aan de kenmerkende gameplay van dergelijke games.

Quantz bevat simpelweg drie verschillende modi: Strategy, Puzzle en Action. Zoals de eerste modus al mag aangeven, richt deze zich op het oplossen van puzzels op een strategische manier. Het doel is om binnen een bepaalde tijd en met zo weinig als mogelijk knikkers de zwevende kubus waarop deze zich bevinden leeg te ruimen. De game speelt daarentegen een tikje anders dan je normaal gesproken zou verwachten. Quantz is namelijk volledig 3D en stelt de speler in staat om de kubus, en afzonderlijk de camera, volledig te draaien. Doe je dit daarentegen te hard, dan vliegen de knikkers eraf en vallen ze na verloop van tijd weer terug op de kubus. Uiteindelijk zul je ‘kubussen’ tegenkomen die volledig anders van vorm zijn of zelfs tijdens het spelen van vorm veranderen, wat de knikkers op de ‘kubus’ weg kan laten rollen naar de andere kant of juist de goede knikkers bij elkaar kan laten komen. Er is sprake van een zekere zwaartekracht op de kubus.

Versimpeld?

Op het eerste gezicht zal de gameplay wel erg simpel lijken, maar het is al snel dat Quantz de leercurve aanzienlijk omhoog schroeft en zelfs de meest doorgewinterde puzzelaars een schop onder de kont verkoopt. Op sommige momenten zul je ook niet verrast moeten opkijken wanneer je voor de zoveelste keer vast komt te zitten in een level en op het laatste moment toch nog de oplossing weet te vinden. Dit is al gauw het geval in de puzzel-modus, die op zijn tijd ook voor frustrerende momenten kan zorgen. Dit komt onder andere doordat de gameplay van een puzzel-game van dergelijk formaat erg diepgaand is. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de snelheid waarmee de knikkers vallen te manipuleren en zelfs de tijd stil te zetten, om even een beeld te krijgen van de situatie en zelfs een aardige combo te vergaren.

Wanneer een vierde knikker zich voegt bij drie andere van dezelfde kleur ontstaat namelijk een gelijksoortige vuurbal, die zichzelf de lucht in schiet en bij het neerkomen knikkers van nogmaals dezelfde kleur kan verbranden. Op bepaalde momenten kan bij het belanden op de juiste hoeveelheid knikkers zelfs een vonk ontstaan en zo wederom een vuurbal. Op deze manier kan een gehele kubus in één lange combo opgeruimd worden, wat voor een aanzienlijke hoeveelheid punten kan zorgen. De game geeft zelf ook aan wanneer de knikkers als het ware gevonkt kunnen worden. Toch kan er uit twee verschillende soorten knikkers óók een vuurbal ontstaan van weer een andere kleur, om bijvoorbeeld een resterende kleur op de kubus te laten verdwijnen. Het mag dus duidelijk zijn dat Quantz het aan diepgang in ieder geval niet ontbreekt.

…Verslavend

Mocht de strategische of puzzel-modus je toch niet trekken, dan kun je altijd nog aan de slag in de actie-modus. Hier is het doel simpelweg om zoveel mogelijk punten te verzamelen, door bijvoorbeeld lange combo’s te maken, opdrachten te voltooien en het level zo snel als mogelijk leeg te krijgen. Dit is tevens het meest verslavende aspect van Quantz en dit komt de game alleen maar ten goede, want elke modus bevat 100 unieke levels, met een steeds hoger wordende moeilijkheidsgraad. Pas na zo’n 20 á 30 uur zul je de gehele game uitgespeeld hebben, wat op zijn minst gezegd een uitmuntend aantal uurtjes is, gezien het feit dat de game slechts 8,99 euro kost op Steam.

De perfecte puzzel-game?

Bovenstaande vraag kan ik maar op één manier beantwoorden: met een volmondig nee. Hoe dit komt? Voornamelijk door het feit dat Quantz af en toe vreemd omgaat met de leercurve. Het ene moment zul je door de levels heen vliegen, terwijl je het andere moment misschien wel tientallen minuten vast zit door één puzzel. Een ander puntje van kritiek dat ik heb op de game is verrassend genoeg de hoge systeemeisen. De gemiddelde puzzel-game van tegenwoordig draait op zelfs de meest verouderde systemen nog uitzonderlijk goed. Jammer genoeg is dit niet het geval bij Quantz, aangezien deze toch een redelijk nieuwe PC vereist, wat voor een ‘simpele’ puzzel-game simpelweg niet te verantwoorden is.

Conclusie

Quantz is een zeer vermakelijke puzzel-game die, vooral door het minieme prijskaartje van 8,99 euro, een uitstekende gameplay, diepgang en houdbaarheidsdatum weet te bieden. Ondanks het feit dat er wat haken en ogen aan de game zitten, kan ik liefhebbers van games in dit genre eigenlijk niet anders aanraden om Quantz gewoon aan te schaffen en tientallen uren kwijt te raken aan dit verslavende ballenspel. Deze game ligt niet in de winkels, maar is wel verkrijgbaar via Steam.

Meer Quantz

 1.   
  LouisvanGaal's avatar

  )GN(-Erik schreef, "Eindelijk weer eens een game die begint met de Q 😛 "

  inderdaad best grapig spel

 2.   
  ExtremeDotCom's avatar

  )GN(-Erik schreef, "Eindelijk weer eens een game die begint met de Q 😛 "

  nu eens eentje met de y:P

 3.   
  N.Frufo's avatar

  Meneer Jonah Knulst die ga ik halen 😀

 4.   
  Boxer's avatar

  Jonah schreef, "

  ”paljas” schreef, "nu eens eentje met de y:P"

  Eens kijken of er zoiets te vinden valt. 😛 "

  der is wel een bordspel dat zo heet 😛

 5.   
  Boxer's avatar

  Yo! Joe Cheat codes
  Yoda Stories Cheat codes
  Yoda Stories Hints en tips
  Yoda Story Trainer
  Yoot’s Tower Hints en tips
  You Are Empty Trainer
  You Are Empty Cheat codes
  Yu-Gi-Oh! Kaiba The Revenge Trainer
  Yu-Gi-Oh! Power of Chaos: Joey The Passion Trainer
  Yu-Gi-Oh! Power of Chaos: Joey the Passion Hints en tips
  Yu-Gi-Oh! Power of Chaos: Yugi the Destiny Hints en tips
  Yu-Gi-Oh! Power of Chaos: Yugi the Destiny Trainer

  dit is er al