Dissidia Final Fantasy

Dissidia Final Fantasy is geen standaard Final Fantasy-game. Het spel neemt de immens populaire gameserie namelijk naar de wereld van de vechtgames. Of deze drastische stap goed of slecht uit heeft gepakt kun je in deze review lezen…

Als je aan Final Fantasy denkt zie je waarschijnlijk een RPG-game met een Japanse stijl en turn-based gevechten voor je. Square Enix is met Dissidia Final Fantasy echter een hele andere weg in geslagen, want dit keer kom je de bekende Final Fantasy characters in een vechtspel tegen. Op het eerste gezicht zie je deze grote verandering niet aan de titel van het spel af, maar als je op onderzoek uitgaat kom je er al snel achter dat Dissidia een verbastering van het Latijnse woord voor conflict of onenigheid is.

Kleine onenigheid

In het spel is er dan ook een conflict (lees: grootschalige oorlog) tussen de goden “Cosmos” en “Chaos”. Beide goden hebben tien van hun beste vechtersbazen bijeen gehaald om te trachten de oorlog te winnen. Na een tijdje lijkt het erop dat “Choas” zal gaan winnen, maar de helden die door “Cosmos” uitgekozen zijn willen niet zomaar opgeven en proberen met hun laatste krachten het tij te keren. Het is aan jou de taak de helden naar de weg van de overwinning te leiden.

Het leuke aan Dissidia Final Fantasy is dat je het verhaal vanuit verschillende perspectieven meemaakt. Je krijgt namelijk tijdens het spelen van elke held te zien wat hij in de oorlog meemaakt en om het nog complexer te maken lopen sommige van deze verhalen ook nog eens door elkaar heen. Het verhaal is spannend en doet niet ten onder aan de kwaliteit van die van andere Final Fantasy-games. De fans van de serie zullen zich dan ook helemaal op het spel kunnen storten en ook voor de gamers die nog niet zo bekend met de serie zijn is er genoeg te beleven. Vooral de achtergrondinformatie die je van de verschillende helden te horen krijgt is een leuke toevoeging voor nieuwelingen.

Vliegend vechten

Dissidia Final Fantasy is dus een vechtspel, maar de game bevat ook nog eens veel RPG-elementen. Naarmate de helden steeds meer gevechten gewonnen hebben kun je zelf kiezen op welke gebieden de helden sterker moeten worden. Dit is niet heel vernieuwend, maar de gameplay van het spel is wel erg innoverend te noemen. Zo zijn er twee verschillende soorten aanvallen. Er zijn aanvallen die het leven van de tegenstander verminderen, maar er zijn ook aanvallen waardoor je meer brave krijgt. Hoe meer brave je hebt, hoe sterker je aanvallen worden en het is dan ook belangrijk om een goede mix tussen de twee soorten aanvallen te vinden.

Ook is Dissidia Final Fantasy één van de weinige vechtgames op de PlayStation Portable waarin het level zelf een grote rol speelt. Zo verschijnen er soms handige power-ups en zijn de levels groot genoeg om voor een korte tijd aan de vijand te kunnen ontsnappen. De gameplay van het spel is hier dan ook deels op gericht, maar dit is niet het enige vernieuwende. De gevechten spelen zich namelijk voor een groot deel in de lucht af en dit zie je niet vaak in vechtgames.

Met een Japans vleugje

Over de graphics kunnen de meningen verschillen. Het is een feit dat de game alles uit de PlayStation Portable trekt om er zo goed mogelijk uit te zien, maar om dit te waarderen moet je wel van de Japanse stijl houden. Als dit het geval is zul je genieten van de effecten die de verschillende aanvallen op het beeld zullen toveren. Als je echter niet van de Japanse stijl houdt, is dit spel niet voor jou bedoeld. Dit houdt natuurlijk niet in de het spel er niet goed genoeg uitziet, want de graphics zijn getailleerd en kleurrijk.

Ook over het geluid kunnen de meningen verschillen. De muziek in het spel bevat de beste nummers uit verschillende Final Fantasy-games en hier valt dus niet over te klagen. De voice acting is echter niet van heel erg hoge kwaliteit. Dit is vooral goed te merken bij enkele helden, want deze hebben een stem die niet echt bij ze past. De helden die hier last van hebben, zijn meteen een stuk minder overtuigend en juist omdat het verhaal om deze vechtersbazen draait is het belangrijk dat je met de hun meeleeft. Overtuigende stemmen kunnen hier een grote rol in spelen.

Conclusie

Dissidia Final Fantasy is een uitzondering in de Final Fantasy-serie, maar gelukkig is dit geen slechte ontwikkeling gebleken. De gameplay is vernieuwend en bijzonder goed uitgewerkt. Ook op het technische gebied scoort de game goed, maar als de grafische stijl van het spel je niet aanstaat is het moeilijk om dit te waarderen. Hier en daar kampt de game met kleine probleempjes zoals lag, maar dit mag de pret niet drukken. Dissidia Final Fantasy is een waardige toevoeging aan de al zo goede gameserie en een uitzonderlijk goede vechtgame waar je vele uren speelplezier mee zult kunnen beleven.

 1.   
  LouisvanGaal's avatar

  Nice!! Nice!! Nice!! ziet der goed uit! 8)

 2.   
  NightHawk's avatar

  De PSP wordt met elke game alsmaar verleidelijker om te kopen maar ik ben bang dat ik naast mijn PC en PS3 niet veel tijd meer ga hebben om ook nog es op de PSP te gamen. 🙁

 3.   
  )GN(-Erik's avatar

  Ik snap nog steeds maar weinig van Final Fantasy want er zijn zo veel verschillende delen op de verschillende platforms. Is het nou 1 groot verhaal op gewoon een aantal trilogien bij elkaar, of allemaal los staande verhalen? Verder vind ik de grafics wel altijd vet mooi 🙄

 4.   
  Fox's avatar

  vind het wel jammer dat het alleen voor de psp is ….

  ik heb wel weer eens zin in die oldschool RPG om even lekker te doen als je ziek bent tot in de oneindig heid 😀

  vooral als je gelijk all overal heen kan zodat je gewoon gaat lvlen 🙂

  tot dat je lvl 100 of hoger bent 😛

 5.   
  holyscope's avatar

  lijkt wel nice

 6.   
  ExtremeDotCom's avatar

  mooi beeld

 7.   
  Pimkingetje's avatar

  Ik heb me ermee vermaakt, maar ik wil gewoon die Oldskoool style weer op de PSP! 😉

 8.   
  UberProSure's avatar

  Nice review, dus het is meer net als tekken =[?
  Ik vind dat rpg tog mooier, het verhaal enzo en de characters altijd 😆
  Maja is ook weer es wat anders 😆