Champions Online

Iedereen droomt wel eens over het leven als superheld. Helaas is dit in de realiteit niet zo snel mogelijk, maar in een game kan het natuurlijk wel en hier komt Champions Online dan ook om de hoek kijken. In deze review kun je lezen of het spel ook echt het gevoel van het zijn van een superheld kan creëren.

Ik ging deze review met gemengde gevoelens van start. Dit kwam doordat het reviewen van een MMO-game altijd een flinke taak is. Toch was dit niet de enige reden, want de gevoelens kwamen ook door het feit dat de meeste nieuwe MMO-games weinig vernieuwingen met zich meebrengen. Het standaard concept van een spel in een fantasievolle wereld met de bekende classes en veel dezelfde quests heb ik vaak genoeg gezien en is dus al te veel uitgemolken.

Lekker anders

Tijdens het spelen bleek echter dat Champions Online helemaal geen standaard MMO is, maar juist het tegendeel hiervan voorstelt. De game speelt zich namelijk in een hele moderne wereld af, weer eens heel iets anders dan we gewend zijn. Ook bevat de spelwereld veel diversiteit, want op het ene moment sta je te vechten in een stad die aangevallen wordt door aliens en op het andere moment vlieg je door een hete woestijn. De wereld bevat genoeg afwisseling om je een lange tijd mee te vermaken en dit is voor een MMO ook erg belangrijk. Verschillende gamers zullen zich namelijk volledig op dit spel gaan storten en teveel eentonigheid zal al snel voor verveling zorgen.

Ook is de spelwereld erg levendig en een goed voorbeeld hiervan is de stad Millennium City. Als je voor het eerst in deze stad terecht komt sta je verbaasd van de grootte ervan en als je een tripje door de stad maakt zie je overal dingen gebeuren. Zo rijden er veel auto’s, lopen er allerlei mensen op de straat en kun je veel verschillende NPC’s aanspreken. De public quests die het spel bevat zorgen ook voor extra levendigheid. In Millennium City kun je bijvoorbeeld meehelpen om een gevangenisuitbraak te stoppen. Als je in de buurt van de gevangenis komt doe je automatisch mee met deze quest. Je kunt er als een echte held voor kiezen om mee te helpen, maar als je hier geen zin in hebt kun je ook gewoon doorlopen. Het feit dat overal wel wat gebeurt, er veel interactie in de spelwereld mogelijk is en overal verschillende superhelden (de andere spelers) aanwezig zijn, zorgt voor een levendig totaal plaatje.

Superman of Batman?

Een ander goed punt van Champions Online is de mogelijkheid om je eigen, unieke superheld te creëren. Voordat je begint met spelen kun je het uiterlijk van jouw held tot in de kleinste details aanpassen en bijna alles is mogelijk. Ik heb mij alleen met het namaken van een aantal helden al enkele uurtjes vermaakt. Zo heb ik Batman, Superman, Catwoman en Daredevil redelijk goed na kunnen maken. Natuurlijk lopen veel gamers met namaak-helden rond en daarom is het veel leuker om met je eigen fantasie een held te maken. De mogelijkheden zijn hiervoor in overvloed aanwezig en je kunt dus met de gekste held uit jouw raarste droom in de game rondlopen. Voor de spelers die tijdens het spelen er achter komen dat ze toch niet helemaal tevreden zijn is er zelfs de mogelijkheid om tijdens het spelen je held aan te passen.

Snel maar toch te langzaam

Je begint het spel met een aantal krachten die je zelf kunt kiezen. Deze worden tijdens het spelen steeds sterker, maar je zult natuurlijk ook steeds nieuwe trucjes leren. Hier zit echter ook een minpunt aan, want de snelheid waarmee jouw held beter wordt is te langzaam. Hierdoor word je te weinig uitgedaagd met het gebruik van nieuwe krachten en duurt het lang voordat je een keuze tussen bijvoorbeeld nieuwe skills moet maken. Het maken van keuzes is een belangrijk onderdeel van Champions Online, want hiermee maak je jouw held nog unieker.

Het tempo van de gameplay van het spel is echter niet langzaam. Tijdens je reis door de game kom je veel verschillende quests en missies tegen en deze zijn allemaal in afzienbare tijd af te ronden. Dit komt mede door de map die in het spel aanwezig is. Hier kun je namelijk snel zien waar je bent en welke quests er in de buurt zijn. Het doen van side-quests is van belang, want door alleen het verhaal te volgen zul je niet ver genoeg omhoog levelen om verder in het spel te kunnen komen. De snelheid van de gameplay compenseert gedeeltelijk voor het feit dat er veel tijd tussen belangrijke keuzes zit, maar toch kan ik me voorstellen dat dit een reden blijft voor sommige spelers om vroegtijdig met het spel te stoppen.

De technische kant

Grafisch gezien blinkt Champions Online in het MMO-genre niet uit. Dit betekent echter niet dat het spel er slecht uitziet. De cel-shaded graphics waar ontwikkelaar Cryptic Entertainment voor gekozen heeft zijn een plezier voor het oog. Dit gaat echter ook met een minpunt gepaard, want Champions Online heeft een goede PC nodig om op volle toeren te kunnen draaien. Als je dit niet hebt word je al snel verplicht om de grafische opties naar beneden bij te stellen en met de lagere opties ziet het spel er al snel een stuk minder goed uit.

Ook het geluid van de game is niet van de allerhoogste kwaliteit. Er zit veel herhaling in de achtergrondgeluiden en de muziek blijft niet lang boeien. Wel zorgt de muziek deels voor de sfeer van het spel. Zo hoor je bijvoorbeeld tijdens de alien aanval op Millennium City heel veel sirenes en hierdoor word je als speler opgejaagd om te gaan helpen. Zowel het geluid als de graphics zijn dus van gemiddelde kwaliteit en dit is ook te zeggen over de servers waar het spel op draait. Af en toe kampen deze met lag en hier moet Cryptic Entertainment dan ook echt nog eens goed naar kijken.

Conclusie

Champions Online is een goede MMO waar je jezelf een lange tijd mee kunt vermaken. Het creëren van je eigen held is leuk en geeft je de mogelijkheid zelf ook even in de rol van een superheld te stappen. De snelheid waarmee je nieuwe krachten leert had wat sneller gekund, maar door de levendige wereld, de rappe gameplay en de diversiteit van de quests zul je jezelf niet snel vervelen. Verder is het aan te raden Champions Online op een goede PC te draaien, want op verouderde computers zal het spel moeite hebben om goed te draaien.

Champions Online is zeker niet de beste superhelden-MMO tot nu toe, maar heeft wel de potentie om dit te worden. Als Cryptic Entertaiment de huidige technische problemen oplost, biedt het spel in ieder geval vele uren speelplezier, maar er ligt meer in het verschiet. Als de ontwikkelaar namelijk met meer content en nieuwe features van hoog niveau komt en hiermee high level-spelers blijft vermaken, kan dit zeker de beste superhelden-MMO op de markt worden. Ook kan de release van de Xbox 360-versie nog eens voor een zeer interessante community gaan zorgen. Champions Online is dus goed speelbaar, maar in de toekomst kan het nog veel beter worden.

 1.   
  nurie's avatar

  idd erg hoge systeemeisen voor een mmo, misschien met kijk naar de toekomst

 2.   
  perryv's avatar

  nurie schreef, "idd erg hoge systeemeisen voor een mmo, …"

  je bedoelt voor een strip verhaal?

 3.   
  M@tthijs's avatar

  De banner boven aan de tekst (at least, I guess it has to be a banner xD) 😉

 4.   
  LouisvanGaal's avatar

  Lekkure game:0

 5.   
  Timmeh's avatar

  Hoeveel euro per maand moet je betalen?

 6.   
  R1chardTM's avatar

  ”Batboy3008″ schreef, "Hoeveel euro per maand moet je betalen?
  "

  27 euro voor twee maanden.