Brütal Legend

Wie aan Jack Black denkt, denkt natuurlijk gelijk aan zijn komische alter-ego uit Tenacious D. Met snoeiharde gitaar riffs en melodieuze stem, rockt hij de tent. Nu leent hij weer zijn stem, maar deze keer is hij de Roadie in Brütal Legend. Op de GamesCom mocht ik Brütal Legend spelen en ik heb me kapot gelachen. Lees verder in deze preview…

Electronic Arts had tijdens GamesCom een grote ruimte beschikbaar waar alle zakenmensen, pers en medewerkers hun ding konden doen. Mijn ding is natuurlijk games checken en Brütal Legend was daar één van. Voor mij zijn een hoop dingen belangrijk in games, maar een aantal spatten er vaak toch wel naar boven. Zo zijn graphics en voiceacting voor mij best belangrijk, maar humor is voor mij toch vaak wel het belangrijkst. Brütal Legend heeft dit allemaal en nog meer.

Tim

Bij de Electronic Arts ruimte bij de GamesCom was het enorm druk. Ik stond samen met wat andere persleden te wachten tot we naar binnen mochten bij de Brütal Legend-kamer. We mochten naar binnen en de warmte kwam gelijk naar me toe. Ik zocht een zweterig plekje op en ging zitten. De lichten werden gedimd en een man begon te praten. Een dikke man met zwart haar en een zwarte sik begon te praten.

De man, Tim Schafer, vertelde dat hij het eigenlijk gelijk over de game wilde hebben. Terwijl iemand anders de game opstartte, stelde Tim aan ons voor dat we vooral op de omgevingen moesten letten en dat de metal-fans veel dingen zouden herkennen. De game werd gespeeld door een designer die direct wat vertelde over de sfeer van de game. Naarmate je de game speelt, en hoeverre je bekend bent met oude metalalbums, zul je vele omgevingen herkennen die je tegenkomt op platen van Möterhead, Iron Maiden en noem maar op. Ik kon gelijk al zien dat er veel aandacht is besteed aan de “scenery” en ik kon het niet laten te denken aan de arme jongen die ál die Metalalbums moest gaan uitzoeken.

Gespierde Jack Black

In de game heb je de controle over Eddie Riggs, een roadie die iets wegheeft van een te gespierde Jack Black. Terwijl hij bezig is met het opbouwen van dé Metalshow aller tijden, wordt hij ineens getransporteerd naar een andere dimensie. Het is nog steeds de Rocktempel waar hij aan het bouwen was, maar deze keer is het echt een tempel. Een aantal priesters die rustig aan het bidden zijn, zien Eddie en beginnen ineens aan te vallen. De roadie vindt een grote hakbijl, die hij op wonderbaarlijke wijze enorm goed kan hanteren, en je kan Eddie met hartenlust om zich heen laten hakken.

Dat gitaren zo hard kunnen rocken dat de vonken er vanaf vliegen is misschien al wel bekend, maar dat ze ook nog bliksemschichten kunnen afvuren naar je vijanden is toch wel nieuw. Eddie lukt het daarentegen toch gewoon en heeft zo een nieuwe manier om Satanische priesters te roosteren. Je gitaar is echter niet alleen een goede geleider, het is ook nog gewoon een instrument. Een instrument dat je later nodig zult hebben…

Partners in de strijd van Rock

Dat hard rocken niet altijd meevalt, is nu wel duidelijk, met allerlei monsters, priesters en demonische nonnen die je willen doden. Gelukkig kom je regelmatig personages tegen die met je willen vechten, zoals Opheplia, een mooie dame met twee zwaarden die enorm kont kan schoppen. Samen met haar kun je een “Team-move” uithalen door haar op de schouders te nemen en te lanceren naar een groepje vijanden.

Gelukkig is zij niet de enige die je helpt. De Gods of Rock hebben verspreid over de wereld allerlei scheurende gitaarsolo’s verstopt. Als je deze solo’s speelt bij hun tempel, zul je allerlei goodies vrijspelen in de game. Één daarvan is “The Deuce”, ook wel bekend als de “demon-plow”. Dit is een echte Hot Rod die je in de game kunt aanpassen. Het is dan ook ongelooflijk tof om met deze auto door honderden demonen heen te hakken alsof het kleine vliegjes zijn op een voorruit.

Metaaaaaaaal!

Brütal legend heeft me zowel tijdens de presentatie als tijdens de hands-on sessie gewoon laten rollen van het lachen. Tim Schafer heeft goed zijn best gedaan op de komische lading van de game en dat is echt gelukt. Daarbij heeft de game snoeiharde metal die op elk moment van de game door de speakers knalt. Dit is voor mij leuk, voor een metalfan ook wel, maar ik vraag me af of de gewone persoon die het niet zo heeft op dat soort harde muziek hier ook van kan genieten. Daarentegen is het wel kindvriendelijk gemaakt, want je kunt namelijk kiezen of je bloed en scheldwoorden in de game wilt hebben en de enorme dosis humor is voor iedereen geweldig.

Graphisch ziet de game er goed uit. Electronic Arts koos voor een cartoony uiterlijk en dat werkt goed, vooral voor de komische stukken. Brütal Legend biedt flink wat hoofdmissies en nog meer zijmissies, dus we hoeven ons hier zeker niet mee te vervelen. Deze game is voor iedereen leuk, al zullen sommige mensen de muziek wat zachter zetten.

 1.   
  Spam-Fischer's avatar

  waarom brengt EA deze game niet nu uit maar in het najaar

  dit spel gaat het moeilijk krijgen tussen de echte najaar games:(

 2.   
  craz's avatar

  ik hou dus niet van metal. 😛 Maarja ik zou hem sowieso niet gehaald hebben.

 3.   
  midnightcraig's avatar

  ik vind het maar niks maar dat komt omdat ik niet van metal houd

 4.   
  Rise Against's avatar

  Metal is geweldig, Jack Black is geweldig en Tim Schafter is geweldig. Wat kan er nou nog misgaan met deze game 😀

 5.   
  ExtremeDotCom's avatar

  deze game ziet er wel grappig uit,maar ik ben niet echt zo voor metal

 6.   
  game_expert's avatar

  Kut metal 😥

 7.   
  Don-Enbasso's avatar

  Lang leve Metal.
  Dit spel wordt zo vet, ik ga ‘m direct halen.
  en die andere najaargames boeien me toch niet.
  Ik hoef alleen ACII en Brütal legend

 8.   
  oppermossel's avatar

  ik hou wel van sommige metal songs en volgens de track list dat ik gezien heb ziet het er goed uit maar ik geef er ook geen geld aan uit nu dat modern warfare 2 en mafia 2 uitkomen dus… 😕

 9.   
  Djietoman's avatar

  ik heb hem en ik hield neit van metal maar het valt best nog wel mee mr ik ben nog steeds geen metalfan en het is gwn een geinig en wreed spel dus ik raad hem aan 😉