Mafia II Gamescom 2009

Een hoogtepunt van de Gamescom was voor mij een uitgebreide demonstratie van Mafia II. Deze keer ging het over zijmissies, auto’s en de enorme mate van detail in de game. In deze preview lees je dat het weer puur genieten was…

Producer Denby Grace was in Keulen aanwezig om tekst en uitleg te geven over Mafia II, terwijl een andere medewerker van ontwikkelaar 2K Czech de controller in handen had voor de demonstratie. We begonnen met een uitgebreide video, waarin beelden uit diverse trailers en vorige demonstraties gemonteerd zaten. Zo zagen we de bekende scène met de glazenwassers die een explosief laten afgaan in een kantoorgebouw en ook kwam wat gameplay uit de E3-demonstratie aan bod. Een lekker opwarmertje dus en ik had er al meteen weer ontzettend veel zin in om meer van de game te gaan zien.

Oog voor detail

De demonstratie begon in het appartement van Joe, een goede vriend van hoofdpersoon Vito. Het verhaal van Mafia II beslaat ongeveer 10 jaar uit Vito’s leven, waarbij hij steeds hogerop probeert te komen binnen de maffia. Het precieze moment dat ons getoond werd was niet helemaal duidelijk, maar Vito had in elk geval al wat respect en aanzien. Enkele prostituees waren aanwezig in Joe’s appartement en Vito liep naar een kledingkast om zichzelf een mooi maatpak aan te meten, toen de telefoon ging…

Op dit punt sta je als speler voor de keuze: neem de telefoon op en hoor of iemand een interessante klus voor je heeft, of ga lekker je eigen gang en vervolg gewoon de hoofdlijnen van het verhaal. Zoals gezegd ging de demonstratie onder andere over de zijmissies, dus de telefoon werd opgenomen en we kregen het verzoek ergens naar toe te komen. Tijd om te gaan dus en we liepen naar buiten, richting onze garage.

De keuzes die je hebt en het oog voor detail werd buiten nogmaals duidelijk, want een van de prostituees wilde wegrijden en botste tegen een andere auto aan. Een boze bestuurder stapte uit en wilde de vrouw een paar stevige klappen verkopen, maar man met de controller besloot dat Vito zich er mee ging bemoeien. Een woordenwisseling volgde, wat uiteindelijk resulteerde in een potje knokken. Het vechtsysteem van Mafia II bleek erg toegankelijk, met twee knoppen om aan te vallen en een knop om te ontwijken. Daarbij wordt er automatisch gebruik gemaakt van de omgeving als dat mogelijk is. Zo kan Vito iemand tegen een deur aan rammen, een knietje geven, een object pakken om mee te slaan, enzovoort.

Wapenbezit

Na dit korte oponthoud stapten we in de auto en kon het genieten weer verder gaan. In de game was het nog vroeg in de ochtend en er was zelfs sprake van een mistige ochtendlucht, wat een prachtig gezicht was. Diverse gelicenseerde muziek uit de betreffende periode maakte het sfeervolle plaatje compleet. Het rondrijden is sowieso een beleving op zich, want niet alleen de mensen en de stad zien er zeer mooi uit, ook je auto kent veel details. Als het regent zijn de wegen uiteraard wat glad, wat je goed merkt tijdens het besturen van de auto. Tijdens de E3-demonstratie was er zelfs sprake van sneeuw en ijzel, wat al helemaal voor mooie slippartijen zorgt.

Na een kort ritje kwamen we aan bij een huis waar we Steve tegen het lijf liepen. Deze kerel had een lucratief klusje voor ons en daar hadden we natuurlijk wel zin in. Onze opdracht: het stelen van een zeer gewilde auto. We gingen even langs Guiseppe voor de nodige bevoorrading, zoals wapens, munitie, lock picks… de gebruikelijke boodschappen. Vito was echter nog maar net weg bij Guiseppe toen twee straatrovers hem van z’n portemonnee wilden beroven. Op dat moment kregen we diverse keuzes: proberen we ze af te bluffen, tonen we even een mooi pistool om ze af te schrikken of gaan we meteen vechten. Deze keer kozen we ervoor om even dreigend te zwaaien met een pistool, wat al snel indruk maakte op de overvallers, die er vervolgens vlug vandoor gingen.

Een passerende agent had ons echter zien zwaaien met een wapen en wapenbezit is in Mafia II, net zoals in de rest van de wereld, niet zomaar toegestaan. Het politiesysteem is deze keer echter een stuk realistischer gemaakt. Wapenbezit is geen groot misdrijf en een agent zal dus ook niet zomaar het vuur op je openen. Je kunt er zelfs voor kiezen om te proberen de agent om te kopen, te vluchten of toch maar te gaan schieten. Als je gaat schieten zijn natuurlijk de spreekwoordelijke poppen aan het dansen, dus vluchten is in dit geval een iets rustiger alternatief. Daarnaast had Steve ons verzocht de missie zonder alarm of vuurgevechten uit te voeren, dus we kozen ervoor om snel weg te rennen…

Erg waardevol

Even kon de agent het bijbenen, maar toen we ook nog snel een steegje in waren gevlucht en over een hek waren geklommen, was de diender toch echt het spoor bijster. Hij had echter wel ons signalement, waardoor we door de lokale politie herkend konden worden. Om van deze status als gezocht persoon af te komen, was het nodig visueel te veranderen. Kortom, we moesten even ergens wat andere kleding kopen om zo weer ongestoord verder te kunnen. Op een dergelijke manier kan het ook zijn dat je een overtreding begaat tijdens het rijden, waardoor je auto gezocht wordt door de politie. Het verdient dan de aanbeveling om spoedig van auto te wisselen, zodat je rustiger verder kunt rijden.

Auto’s zijn echter wel erg waardevol in Mafia II. Een upgrade is best duur, maar kan soms erg handig zijn om over een snelle vluchtwagen te beschikken. Daarnaast zijn de meeste auto’s die je op of langs de weg tegenkomt vrij zelden echt goed, zodat je vanzelf zuinig bent op je eigen auto’s. De ontwikkelaar ziet graag dat je het gevoel krijgt dat je echt een ‘eigen’ auto hebt in de game. Eentje waar je geld in investeert om hem op te lappen en van upgrades te voorzien, niet een simpel transportmiddel dat je zomaar even dumpt. Ga langs een body shop om een gestolen auto over te spuiten en te legaliseren met een vals nummerbord, zet er een betere motor in, koop betere banden, enzovoort. Het zal persoonlijk zijn hoe je hier uiteindelijk mee om zult gaan in de game, maar mede dankzij de dure upgrades lijkt het me wel een aanrader om zuinig te zijn op je eigen bolides.

Voorlopige conclusie

Ik kan nog wel vele pagina’s vullen met het verheerlijken van Mafia II, maar het zal wel duidelijk zijn dat dit een game is met ontzettend veel potentie. De kracht van het verhaal en de personages moet nog blijken als we meer van de game zelf kunnen spelen, maar de uitgebreide zijmissies, het oog voor detail, de geweldige sfeer… de game heeft heel veel elementen die ervoor kunnen zorgen dat we met een absolute topper te maken hebben. We moeten nog tot 2010 geduld hebben, maar dat wachten zal zeker beloond gaan worden. En hoe onze missie eindigde? Dat mag je straks zelf gaan ervaren, des te groter is de verrassing.

 1.   
  joramovic's avatar

  ik kan niet meer wachten op deze game, prachtig gewoon 🙂

 2.   
  /DareDevil's avatar

  Deze game wordt echt zo vet. Ik had de eerste al helemaal kapotgespeeld vroeger op deel 2 wacht ik al echt lang. 😆

 3.   
  Cirdan's avatar

  Damn, je maakt mij wel aan het kwijlen met jouw preview!

  Ik kan niet wachten 😀

 4.   
  PS3- gamer's avatar

  wordt een duur jaar dat 2010

  Modern warfare 2, Mafia 2, A. Creed 2 enz

 5.   
  Dy-88's avatar

  wow ik kan niet w8ten 😛

 6.   
  klacko's avatar

  ”Fromo66″ schreef, "wordt een duur jaar dat 2010

  Modern warfare 2, Mafia 2, A. Creed 2 enz"

  assasins creed komt in november al he.
  jebedoelt waarschijnlijk: fable 3, mass effect 2, modern warfare 2, mafia 2 enz.

 7.   
  r-tak's avatar

  klacko schreef, "

  ”Fromo66″ schreef, "wordt een duur jaar dat 2010

  Modern warfare 2, Mafia 2, A. Creed 2 enz"

  assasins creed komt in november al he.
  jebedoelt waarschijnlijk: fable 3, mass effect 2, modern warfare 2, mafia 2 enz."

  Euuhhh..-correct me if I’m wrong-…maar Modern Warfare 2 is ook al november…sterker nog, 1 week voor assassins creed 2 😉

 8.   
  Burrows's avatar

  Deze lijkt me ook zeker vet:D

 9.   
  Houserz's avatar

  Alles wat hier boven staat behalve Mass Effect 2 , wat een pestgame is dat zeg BAH!

 10.   
  War&Peace's avatar

  Aaah dit zijn de details die ik mis bij gta 4, met 200 km/h over de snelweg 3 auto´s kapotrijden en de popo doet er niks aan 😛 .
  Dit is veel realistischer, hopen dat het niet vervelend realistisch word 🙂

 11.   
  Yannickbaby's avatar

  Hollaaa,
  Voorr alle fans van deze game heb ik fantastisch nieuws!
  Maar weet niet of ik dat kan zeggen nu!
  Heb al gemailed naar Gamersnett of ze daar een artikel over kunnen maken!
  Speak you soon! 😀

 12.   
  Yannickbaby's avatar

  naja check allemaal www.intertoys.nl en zoek Mafia 2, checkk releasedatum, en je snapt me.

 13.   
  tebannet's avatar

  Mafia 2 🙄
  Ik kan niet wachten 😉