Star Trek Online

Toen Perpetual Entertainment in 2004 meldde dat ze aan een Star Trek MMO-game werkten was ik opgetogen. Helaas was dit gevoel van korte duur toen de ontwikkelaar een faillissement tegemoet ging. Cryptic Studios heeft ondertussen de fakkel overgenomen en doet zijn uiterste best om het spel in 2010 af te krijgen. Tijd voor een preview dus.

Star Trek heeft sinds zijn beginjaren in 1966 een hele schare fans bij elkaar gekregen. Ondertussen heeft de franchise er maar liefst vijf televisiereeksen, tien films en 28 games op zitten. Tussen deze games vinden we zowat alles genres terug, van First Person Shooters tot Real Time Strategy spellen. Eén genre bleef tot mijn verbazing echter onaangeroerd, het Massive Multiplayer Online genre. Toen ontwikkelaar Cryptic Studios, bekend van City of Heroes, meldde dat ze werkten aan Star Trek Online brulde ik dan ook de volgende woorden: Cryptic Studios boldly goes where no developer has gone before!

Ahoy Kapitein

Star Trek Online speelt zich dertig jaar na de gebeurtenissen uit de film, Star Trek Nemesis af. De vernietiging van het Romulaanse Rijk is inmiddels ook al 22 jaar geleden en het verbond tussen de Federation en de Klingons is verbroken. Er lijkt dus genoeg ruimte aanwezig te zijn voor heel wat avontuur en nieuwe verhaallijnen.

Wie altijd al in de voetsporen van kapitein Kirk en Picard heeft willen treden zal zijn wens in vervulling zien gaan. Het hele spel draait namelijk om het ‘kapitein gevoel’ en dus zal elke speler een starship captain zijn in dienst van de Federation of het Klingon Empire. Na deze eerste hardverscheurende keuze kan je je character vorm geven. Hierbij kan je een eigen ras creëren of kies je uit één van de bekendere figuren uit de Star Trek-franchise. Ten slotte kan je een unieke look geven aan je kostuum en je schip en krijg je het bevel over drie officieren die je kan trainen en opleiden. Wanneer je hiermee klaar bent kan het avontuur beginnen, op zoek naar nieuwe rassen en planeten.

Grond- en Ruimtegevechten

Elke missie zal zich net zoals in de televisiereeks en de films afspelen op verschillende plekken. Je zal dus de hele tijd van je schip naar een planeet afreizen, om vervolgens weer naar een sateliet te gaan. Tijdens je missies zal er heel wat gevochten worden, dit is opgedeeld in twee delen: ruimtegevechten en grondgevechten. De grondgevechten zijn nogal standaard wat MMO-games betreft, je kiest een wapen uit en met een simpele klik op de knop begin je de tegenstander aan te vallen. Je hebt uiteraard speciale aanvallen en ook je drie officiers zullen in deze gevechten aan je zijde staan met hun unieke voordelen.

Des te meer missies je tot een goed einde brengt, des te betere aanpassingen je kan doen aan je schip. Dit heeft dan weer gevolgen voor de ruimtegevechten, die van een meer tactische aard zijn dan zijn eerder genoemde tegenhanger. Je schip heeft een maximum aantal energie die je kan sturen naar je motoren, wapens en schilden. Telkens als je energie doorstuurt naar één van deze onderdelen zullen ze een boost krijgen. Zoals eerder vermeld is elk schip uniek, het ene is sneller en het andere is sterker. Slechts één aspect is gelijk voor iedereen, namelijk het feit dat elk schip een zwakke plek heeft. Tijdens je gevechten zal je deze zwakke plekken moeten opsporen en het tactisch in je voordeel gebruiken. Elke officier zal de nodige voordelen met zich meebrengen, dit gaat van sterkere schilden tot snellere motoren. In multiplayer missies zal je met heel wat andere schepen in een vloot vliegen om samen de tegenstanders neer te maaien.

Voorlopige conclusie

Het ziet er naar uit dat Cyptic Studios in zijn opzet is geslaagd om een goede Star Trek MMO-game neer te zetten. De sfeer uit de series wordt perfect weergegeven en ook het ‘kapitein gevoel’ lijkt me zeer geslaagd. De grondgevechten lijken me niet zo interessant maar daar tegenover staan de tactische ruimtegevechten die heel wat goed zullen maken. Jammer genoeg heeft de ontwikkelaar enkel nog maar deze singleplayer feiten uit de doeken gedaan en blijft het de lippen stijf op elkaar houden wat de multiplayer aspecten betreft. Ik zou er me echter geen zorgen over maken aangezien de vijandelijkheid tussen de Federation en Klingon legers voor genoeg PvP plezier zal kunnen zorgen. Een officiële releasedatum is momenteel nog niet vrijgegeven, ook al heeft Cyptic Studios beloofd het spel rond het derde kwartaal van 2010 af te ronden. Beam me up, Scotty!

 1.   
  funie200's avatar

  lijkt me wel een leuk spel ik heb hem nog niet 😥

 2.   
  Toetsje20's avatar

  Wauw, dat klinkt echt supergaaf, want ik ben al best aardig lang fan van Star Trek. Ik kijk er altijd naar op Sci Fi zender. En nu ook een spel ervan. Echt cool en die wil ik zeker hebben voor op de computer. 😆 😉

 3.   
  oppermossel's avatar

  ziet er wel tof
  vooral een nieuw ras creëren kan wel tof zijn

  maar de standaard grondgevechten vind ik niet zo tof wel tof dat je speciale aanvallen hebt 😛