Gamersnet.nl

Guitar Hero 5

Tijdens de Gamescom heb ik erg veel tijd besteed bij Activision. Niet alleen heb ik daar DJ Hero gespeeld, maar ik heb ook de graphic designer mogen uitdagen tot een potje Guitar Hero 5. Wat zijn de verschillen vergeleken de voorgaande rock-games? En wordt het allemaal niet een beetje teveel van het goede? Lees het in deze preview.

Feestje?

Guitar Hero introduceerde ons de plastic gitaar, die ene met al die kleurtjes erop. Rock Band gaf ons de mogelijkheid om met vier vrienden als band de wereld over te nemen. Guitar Hero: World Tour liet ons dit ook doen. Wat kan Guitar Hero 5 nu eigenlijk?

Guitar Hero 5 (GH5) zal op het eerste gezicht niet veel nieuws bieden, zeker niet als je gewoon de singleplayer mode gaat spelen. Maar, zoals bij elke Guitar Hero-game, is het gewoon veel toffer om het met meerdere mensen te spelen. Dus zoek wat maten bij elkaar en pak een gitaar. GH5 introduceert namelijk de partygame, waarin je op elk moment, in een willekeurig nummer gewoon in kan stappen en gaan spelen. Zo hoef je niet te wachten tot iedereen klaar is met een liedje, helemaal weer terug naar het hoofdmenu en dan een personage selecteren. Niet alleen kun je spelen wanneer je wilt, je hebt nu ook een aantal uitdagingen die je tegen je maten laat strijden wie de beste gitaarheld is.

Bij één van de games begint iedereen op Medium en naarmate je meerdere noten raakt, zal de moeilijkheidsgraad omhoog gaan. En wie natuurlijk het meeste haalt wordt nummer één. Dit voegt enorm veel toe aan het speelplezier en stuurt mensen dus ook aan om meer samen te spelen. Daarnaast kan je in dit deel ook vrij kiezen hoe je band is samengesteld: 4 gitaren, 3 drums en 1 zang, 2 gitaren en 2 drums… je bent niet langer verplicht om in een vaste formatie te spelen.

Uiterlijke veranderingen

Terwijl ik met twee Duiste heren en de graphic designer stond te rocken op, juist je raadt het nooit, Rammstein, vertelde hij ons een aantal dingen met betrekking tot de graphics. De bedoeling was om het er nog steeds ontzettend cartoony uit te laten zien, maar dan mooier. Ik kon ook wel duidelijk zien dat er meer aandacht was besteed aan het gehele uiterlijk. Zowel als de rock-poppetjes als de omgevingen waar je speelt zien er gewoon heel groots en bizar uit.

Hoewel ik niet de mogelijkheid heb gehad om mijn eigen character in elkaar te zetten, kon ik wel zien dat de mogelijkheden uitgebreider zijn dan in de voorgaande Hero’s. De grapic designer kon me vertellen dat ze van fans te horen kregen dat ze weinig konden doen met hun character en dat het vrij standaard was. Dit wilden ze verbeteren in Guitar Hero 5.

Voor degene die graag sterren kijken en zich steeds afvragen waar Elvis heen is, of Michael Jackson ook niet gewoon ontvoerd is door Aliens, is er nu dus goed nieuws. Ook deze Guitar Hero heeft weer een heel scala aan sterren. Carlos Santana, Curt Kobain, Johnny Cash en nog vele andere helden zullen hun opwachting maken in Guitar Hero 5.

Making the music

Net zoals Guitar Hero: World Tour heeft GH5 een muziekprogramma, dat de mogelijkheid biedt om je eigen stomende tracks te maken. Ze hebben deze keer goed geluisterd naar de kritieken van de fans en hebben de music studio ook stukken makkelijker gemaakt. Alle interfaces zijn veel makkelijker om te volgen en je zit niet eerst een uur met alles te prutsen voor je aan de slag kan.

Ze hebben het aantal instrumenten verhoogd, waardoor je nog veel meer mogelijkheden hebt om je eigen tune in elkaar te zetten. Ook voor de drums is het deze keer beter, want je kunt nu zelf bepalen wat voor geluid je op je drumpads wilt hebben. Hierdoor ben je niet meer gebonden aan de standaard drum packs, maar kun je ook je eigen packs samenstellen. Helaas moet ik wel bekennen dat het geluid van de drumsets en de gitaar nog steeds heel erg als een midi klinkt.

Conclusie

Ik heb me zoals gewoonlijk weer heel erg vermaakt met Guitar Hero 5. Hoewel de game niet heel veel nieuws heeft te bieden, blijven dit soort games leuk. Dit komt gewoon omdat het echt leuk is om te spelen. Hoe je het ook wendt of keert, de meerderheid van de mensen vindt het gewoon tof om een echte huis, tuin en keuken Rockstar te worden en Guitar Hero geeft je die mogelijkheid keer, op keer, op keer.

Ik ben toch wel blij dat ze de partymode in de game hebben gedaan, want dit maakt het spelen met vrienden veel aantrekkelijker en het is gewoon fijn dat je niet steeds hoeft te wachten tot je aan de beurt bent. Als je genoeg gitaren hebt, kan iedereen direct mee spelen. Kortom, ik ga deze zeker in huis halen, Cause I Wanna Rock All Night!