Gamersnet.nl

Modern Warfare 2 Gamescom 09

Het is wellicht de grootste hype van dit moment: Modern Warfare 2. Tijdens de Gamescom kregen we een demonstratie van de nieuwe Special Ops modus en ook dit lijkt een pareltje op zich te worden. Lees meer in deze preview…

Modern Warfare 2 staat bij ontzettend veel gamers bovenaan het verlanglijstje voor dit najaar. Niet zo gek ook als je ziet hoe populair en baanbrekend de eerste Modern Warfare nog altijd is. Tijdens de E3 kregen we een uitgebreide demonstratie van de singleplayer, maar daar wil ontwikkelaar Infinity Ward het even bij laten. Wat mij betreft prima, laat de singleplayer en het hele verhaal maar één groot mysterie tot het moment dat ik straks de volledige versie kan spelen. Ik was dan ook erg blij om te zien dat men tijdens de Gamescom een demonstratie gaf van een nieuwe modus: Special Ops.

Kort en vlot

Special Ops, of Spec Ops om het even hip af te korten, is een nieuwe spelmodus die geheel los staat van de single- en multiplayer. Je kunt in je eentje spelen of met iemand anders in co-op, waarbij het draait om korte, vlotte missies die overladen zijn met actie en adrenaline. De missies van Spec Ops zijn goed te vergelijken met het bonuslevel aan het einde van Call of Duty 4, waarbij je in een vliegtuig zo snel mogelijk een gegijzeld persoon moet bevrijden. Spec Ops zal om soortgelijke, korte missies draaien.

De demonstratie die ik in Keulen kreeg betrof de missie “Breach & Clear”. Deze naam was typerend voor je doelstelling, want het was zaak om met een explosief een muur open te breken en vervolgens twee grote ruimtes in een soort badhuis te ontdoen van alle vijanden en vervolgens te ontsnappen via een gat in de grond. Voordat we de muur opbliezen, was er rustig de tijd om wapens en munitie uit te zoeken. Eenmaal goed voorzien werd een explosief op de muur geplaatst en kon de missie beginnen, terwijl ook de teller begon te lopen. Spec Ops draait immers om het neerzetten van een zo snel mogelijke tijd in elke missie, uiteraard met het oog op mooie online leaderboardscores.

Het explosief knalde en met een mooi gescripte slow-motion, waarbij de eerste vijanden die vlak achter de muur stonden alvast op wat kogels getrakteerd werden, gingen we de eerste ruimte in. Zowel vanachter de diverse muurtjes met douches als vanaf de balkons aan de bovenkant werden we onder vuur genomen. De ruimte vulde zich al snel met diverse laserstralen van de vijandige geweren, wat samen met de rook van granaten een erg spannend sfeertje creëerde.

Het vervolg laat zich eigenlijk wel raden: veel schieten, granaten en een schild. Jazeker, we waren in het bezit van een draagbaar schild, dat niet alleen handig was om kogels te ontwijken, maar ook erg goed van pas kwam om een paar stevige beuken uit te delen. Uiteraard ben je niet onoverwinnelijk achter je schild, want vijanden zullen zeker proberen om je te flankeren. Zeker als je in je eentje speelt is dit iets om goed rekening mee te houden. Daarnaast ben je naar mijn mening ook wat trager met een schild, dus dat is zeker iets om over na te denken als je een zo snel mogelijke tijd wil neerzetten.

Dezelfde route

Helaas stopte de demonstratie al na deze ene missie. Er waren twee pogingen nodig voordat we levend het einddoel hadden bereikt, want één keer werd de medewerker van Infinity Ward genadeloos hard afgeschoten. Naar eigen zeggen kwam dit doordat vijanden veel dynamischer zijn en dus niet altijd voor dezelfde route zullen kiezen. Natuurlijk is dit een kwestie van “eerst zien, dan geloven”, maar het geeft wel aan dat men duidelijk bezig is geweest om de kleine minpunten van de eerste Modern Warfare aan te pakken.

Hoeveel Spec Ops-missies we kunnen verwachten is nog een groot geheim. Je kunt in elk geval per missie tussen de 1 en 3 sterren verdienen, afhankelijk van de gekozen moeilijkheidsgraad, en hoe meer je verdient hoe meer missies er beschikbaar komen. De geruchten doen in elk geval de ronde dat er om en nabij de twintig missies in de uiteindelijke game zitten, maar dit is een aantal dat Infinity Ward niet wil bevestigen of ontkennen. Het is eigenlijk al mooi meegenomen dat er nog een extra spelmodus is naast de single- en multiplayer, dus zo veeleisend hoeven we niet eens te zijn.

Voorlopige conclusie

Modern Warfare 2 lijkt nu al het succes van Call of Duty 4: Modern Warfare te gaan overtreffen. De hype is enorm, pre-orders rijzen de pan uit en de game lijkt al niets meer fout te kunnen doen. Natuurlijk ligt het gevaar dan op de loer dat de game uiteindelijk alleen maar tegen kan vallen, maar ik heb veel vertrouwen in de mensen van Infinity Ward en de mate van kwaliteit die ze zullen afleveren.

De nieuwe Special Ops-modus lijkt in elk geval erg vermakelijk te worden en biedt als co-op modus een heerlijke afwisseling naast de singleplayer en multiplayer. De actie is snel en heftig, waarbij het vechten tegen de klok voor genoeg herspeelbaarheid zal zorgen. Is het niet voor een hoge plaats op de ranglijst, dan is het wel voor de nodige Achievements of Trophies die allicht aan Spec Ops gekoppeld worden. November leek nog nooit zo ver weg…