DJ Hero

Al een aantal jaren zijn de zogenaamde “Hero-games” ongelooflijk populair geworden. Zo is er bijna elk jaar wel een Guitar Hero uitgekomen. Deze keer pakken ze het iets anders aan, want naast Guitar Hero 5 en Band Hero, is het nu tijd voor DJ Hero. Ik heb de mogelijkheid gehad om in een klein donker hokje DJ te mogen spelen.

Terwijl ik met een paar andere persleden stond te wachten bij de hokjes van Activision, hoorde ik al stevige dansbare muziek door de glazen deur knallen. Je kent het wel, je bent ergens en je hoort een liedje en je kunt het gewoon niet laten om, misschien heel subtiel, je voet op en neer te laten gaan of met je vinger de maat mee te tikken. Dit effect had de game ook op iedereen die ik zag staan bij dit hokje.

Hoewel de gamewereld momenteel wordt overspoeld met muzikale games, was ik toch heel benieuwd naar DJ Hero. Puur omdat het gewoon echt heel leuk is om te doen. Daarbij liet de E3 al zien, of eigenlijk al horen, wat voor vette mixes de game zal hebben. Ik kon niet wachten om mijn vingers op de plaat te zetten.

In de mix

In het kleine donkere en warme hokje begonnen de gasten van Activision de presentatie. Ze vertelden wat de beweegredenen waren voor DJ Hero. Ze lieten weten dat Guitar Hero wel tof was, maar dat de muziek natuurlijk alleen maar uit Rock en Metal bestond. De ontwikkelaars vroegen zich af waarom ze niet iets met de andere muziekstijlen deden en zo was het idee van DJ Hero geboren.

Het werd tijd om wat te laten zien en we kregen een korte les in DJ-en. Een Frans perslid, een expert in Guitar Hero bleek later, steeg bijna op van opwinding en drong zichzelf naar de knoppen. L’Hero de DJ Française nam de rest mee in de tutorials, waarin hij eerst simpel één van de drie knoppen op de draaitafel moest in drukken. In de hierop volgende tutorial werd ons uitgelegd hoe het scratchen in zijn werk ging. Hierbij moet je één van de drie knoppen vasthouden en de plaat heen en weer bewegen. Dit klinkt natuurlijk allemaal erg logisch. Hierna liet de, nu hevig a-ritmisch bewegende, Fransoos zien hoe we van track moesten switchen. Dit houdt in dat je van plaat wisselt door middel van een schuifknop (crossfader), die of de linker of de rechter plaat laat horen. We waren er allemaal zo goed als klaar voor…

Remix

Na de spoedcursus werd het toch echt tijd om wat plaatjes te gaan draaien. Ik mocht uiteindelijk ook met mijn grijpgrage vingers aan de plaat zitten en dit deed ik dan ook met liefde. Ondanks dat ik geen echt plaatjesdraaier ben, voelde het heel natuurlijk en dat laat gelijk weer zien hoe toegankelijk dit genre eigenlijk is. Zelfs de meest ongetrainde persoon kan deze game spelen en dat voegt heel veel toe aan de “fun-play”. Gegeven dat ik nog een aantal foutjes maakte, ging het toch best aardig en kreeg ik nog een applausje na (dit kon natuurlijk ook uit beleefdheid zijn geweest zijn).

Ik heb wel goed nieuws voor degene die toch wat meer van gitaren houdt. Als je maat alleen DJ Hero heeft, neem dan toch je Guitar Hero-gitaar mee, want er is een tiental tracks waar de gitaar het tegen de DJ op kan nemen. Ik mocht dit ook even uitproberen en mocht het tegen de eerdergenoemde Französische opnemen. Ik kwam er toen achter dat Jacques een ware Gitaar Held was en direct voor expert ging. Het ging alleen om hem en om mij. Ik had de taak om de Black Eyed Peas te mixen door zijn Infadels. En dit lukte best aardig. Na elkaar de hand geschud te hebben was de presentatie over. De twee heren die de presentatie gaven konden ons nog vertellen dat de game meer dan negentig tracks zal bevatten, gemaakt uit wel meer dan honderd nummers, en dat we Activision zeker in de gaten moesten houden.

Conclusie

Dat Activision het weer heeft geflikt is helemaal waar. De toegankelijkheid van DJ Hero verbaasde mij en het laat ook echt zien dat dit soort games voor iedereen is. Het maakt dan ook helemaal niets uit of je op schoolfeesten of op de Dance Parade hebt gedraaid: deze game draait puur om de fun en de ontzettend vette muziek die je ermee maakt. In mijn ogen wordt deze game een dikke must-have voor iedereen die van vette, druipende mixes houdt en zich toch een beetje een DJ wilt voelen in zijn eigen woonkamer.

  1.   
    Spam-Fischer's avatar

    dit lijkt me leuker dan dat vervelende guitar hero

  2.   
    Defqon's avatar

    Supervette preview,Dax!
    Ik had DJ Hero zowiezo op het oog, maar na deze preview ga ik ‘m zéker halen!

  3.   
    Rise Against's avatar

    Lijkt mij maar niks, ik hou het liever bij Guitar Hero. Ik hou niet van house muziek, geef mij maar een lekker stevig rock/metal nummer 🙂

  4.   
    Mattmerize's avatar

    Ik ben van mening dat DJ Hero veel minder toegankelijk is vanwege de volgende redenen: als eerste is het spelen van DJ Hero veel minder intuïtief dan bij Guitar Hero. Zelfs Guitar Hero, wat een gigantisch simpel concept heeft, is voor veel mensen die ermee beginnen best moeilijk. DJ Hero gaat daar al weer een stap boven, dus is het ook minder toegankelijk.

    Daarnaast zijn het ook niet bekende liedjes die je speelt, maar remixes van liedjes. Bij Guitar Hero heb je veel eerder het gevoel dat je daadwerkelijk dat liedje speelt wat je herkent. “Gaaf, ik speel nu Wonderwall!” Dat mist bij DJ Hero.

    Daarbij is DJ’en toch wel een eenzaam iets, veel eenzamer dan het spelen in een band met Guitar Hero. Dat bandgevoel wat Guitar Hero aanzienlijk veel leuker maakt heb je niet echt bij DJ Hero. Dat is mijn impressie.

  5.   
    LouisvanGaal's avatar

    guitar vint ik beter maar ider zijn smaak:P