GamersNet @ CampZone 2009

CampZone is de perfecte vakantie voor gamers en dit jaar was het alweer tijd voor de negende editie van deze gaming-camping. GamersNet is een dagje sfeer wezen snuiven en onze bevindingen zijn in deze column te lezen…

CampZone is de grootste outdoor LAN-party van de wereld en elk jaar strijken er in Oirschot (vroeger op andere locaties) weer vele game- en computerfanaten neer om elf dagen plezier te hebben. Het concept van het evenement is al negen jaar hetzelfde en is eigenlijk erg simpel. Je zet je caravan of tent neer, sluit deze op de stroom- en internetvoorzieningen aan en gaat lekker gamen, chatten en internetten. Nu klinkt het of de bezoekers dag en nacht achter hun PC te vinden zijn, maar dat is gelukkig niet het geval. Het drinken van een biertje en het socialiseren met andere bezoekers is namelijk ook een belangrijk onderdeel van CampZone.

Naar de toiletblokken strompelen

Toen we na een vervelende rit over hobbelig weggetjes (met ook nog eens veel gescheld van Peter) op CampZone aankwamen, begon voor ons de dag meteen met een rondleiding over het evenemententerrein. Twee dingen vielen ons meteen op. Zo sliep de helft van de bezoekers om één uur in de middag nog en zagen we veel barbecues en kratten bier voor de tenten staan. Kortom, de meeste CampZone-gangers hadden een leuke nacht gehad. Naar mate de tijd vorderde, werden er steeds meer tenten open geritst en strompelde er vele mensen (met nog maar net geopende ogen) naar de sanitaire voorzieningen en eetstands toe. Daarna gingen natuurlijk de beeldschermen, consoles en ventilatoren weer aan om die dag waarschijnlijk ook niet meer uit te gaan.

Toen er uiteindelijk wat meer levendigheid op het terrein was, merkten we meteen dat de sfeer op CampZone relaxed en gezellig is. Zo is bijna iedereen wel in voor een gezellig babbeltje en ben je in bijna alle tenten welkom om even te kijken hoe het met de gaming skills van de desbetreffende personen staat. Een ruzie zul je dan ook niet snel op dit evenement tegenkomen, maar dit komt ook doordat de meeste onenigheden in de gespeelde spelletjes uitgevochten worden. Met de sfeer zit het dus wel goed, maar het echte leuke van CampZone is dat iedereen dezelfde interesses heeft. Met iedereen kun je wel een praatje over games en computers maken en dit leidt dan ook vaak tot gezellige onderonsjes en uitbundige discussies.

Wordt er ook nog gegamed?

Al deze gezelligheid is leuk, maar het doel van een LAN-party is natuurlijk tegen elkaar gamen en hier wordt dan ook zeker voor gezorgd. Zo kun je meedoen met competieties voor bijvoorbeeld Call of Duty 4: Modern Warfare, Trackmania Nations Forever en Counter Strike: Source. Deelnemers kunnen hier ook nog eens echte prijzen mee winnen, maar naast de bezigheden op het gebied van gamen worden er ook andere activiteiten geregeld. Je kunt meedoen met kratten stapelen, levend bowlen of het spel ‘Raad de TV-tune’. Elke dag zijn er weer nieuwe activiteiten en deze zijn vaak erg leuk om met je vrienden aan mee te doen.

Een hels karwei

Het viel ons ook op dat het geheel er erg goed geregeld uitzag. Het netwerk, de stroomvoorziening, het sanitair en de catering was op en top in orde en om dit voor ruim 1300 bezoekers te regel is natuurlijk geen makkelijke klus. De organisatie heeft het hier dan ook erg druk mee gehad. Zo staan er op CampZone vier generatoren die in totaal rond de 30.000 liter diesel verstoken en ligt er over het veld ongeveer zes kilometer aan kabels verspreidt. Het netwerk is op zijn zachts gezegd dan ook retesnel en met zoveel computeraars is dat ook zeker nodig. Het regelen van CampZone is elk jaar weer een hels karwei, maar door de vele vrijwilligers en de harde inzet van de crew staat het evenement elk jaar weer goed op de kaart. Verschillende bezoekers die CampZone al meerdere keren meegemaakt hebben vertelden ons zelfs dat het evenement elk jaar weer een stukje beter is.

Nerdzone?

Het vooroordeel dat CampZone een verzamelplaats voor nerds is, wil ik hierbij voor eens en altijd ontkrachten. De echt verslaafde gamers nemen heus niet de moeite om hun tent en computer naar een groot weiland te slepen, want die zijn thuis al lang tevreden. De echte CampZone-bezoeker is juist opzoek naar een plaats waar gamen, computeren en gezelligheid samenkomen en dat is dan ook juist het sterke punt van dit evenement. De controller in je ene hand en een biertje in de andere hand: wat wil je nog meer? Ja, wat meer vrouwen was leuk geweest, want dit jaar was 11% van de bezoekers vrouwelijk en dat is natuurlijk niet genoeg. Ik roep dan ook op “vrouwelijke gamers verenig u”.

Eerlijk gezegd wist ik zelf niet wat ik van CampZone moest verwachten, maar nu ik er geweest ben weet ik dat dit evenement hartstikke tof is. Iedereen zegt dan ook dat je CampZone moet beleven om te weten hoe het er aan toe gaat en hier ben ik het volledig mee eens. Helaas is CampZone 2009 al weer afgelopen, maar volgend jaar is er natuurlijk weer gewoon een nieuwe editie. De jubileum (of tiende) editie van CampZone zal vanaf 30 juli tot en met 9 augustus 2010 plaatsvinden en misschien ben ik dan ook wel een paar dagen op het evenement te vinden.

 1.   
  amine98324's avatar

  woow nerd op screen 7. 😮

 2.   
  Aftermath's avatar

  ”amine98324″ schreef, "woow nerd op screen 7. 😮 "

  😆

 3.   
  GraveDevil's avatar

  WoKingNL schreef, "Ziet er leuk uit, misschien moet ik volgend jaar gaan 8) "

  Als ik naar de derde foto kijk, moet ik er volgend jaar écht bij zijn 😛

 4.   
  S4p4t6m's avatar

  moet het dan gelijk weer zo’n zuipparty worden 0_o? Plx stfu met dat gezuip altijd.

  ik vind dat sociale eraan wel leuk, omdat die mensen hetzelfde leuk vinden als jij doet ^^. Maar waar gaan ze dan eigenlijk niet een keer naar een land toe waar je ook van die outdoor activiteiten kan doen. Outdoor activiteiten zoals abseilen, kanoën en die dingen zijn echt tof om te doen met groepen :D!

  Verder ga ik er over nadenken om volgend jaar met een paar vrienden mss ook te gaan ^_^.

 5.   
  UberProSure's avatar

  R1chard schreef, "@S4p4t6m Je hoeft je natuurlijk helemaal niet kapot te zuipen. Ik heb daar ook niks mee, maar gewoon een biertje is natuurlijk wel lekker. In ieder geval leuk om te horen dat je volgend jaar misschien ook gaat. 🙂 "

  Dus jij valt na 2 biertjes al plat xD, sukkel 😆

 6.   
  Uchiha linkz's avatar

  wrm wist ik hier niets van ? 🙁

 7.   
  Mrn.'s avatar

  Ik zie al dat er veel Grolsch wordt gedronken 😀 !

 8.   
  martyntjee's avatar

  ik zag dit nog op tv 😮
  lijkt me best lache 😆

 9.   
  JonsoN's avatar

  Haha, best leuk, zou ik ook wel is naartoe willen ^^ alleen zie ik MAAR 1 kistje heineken:P

 10.   
  ExtremeDotCom's avatar

  geef mij maar duvel 😀

 11.   
  X-doos's avatar

  ”DoN_JonsoN “ schreef, "Haha, best leuk, zou ik ook wel is naartoe willen ^^ alleen zie ik MAAR 1 kistje heineken:P "

  Wees blij, er is geen één krat amstel! Niet dat ik drink, maar amstel is het beste bier 😉

 12.   
  brend5's avatar

  is er ook nog een speciale leeftijd om daar heen te mogen??

 13.   
  R1chardTM's avatar

  ”brend5″ schreef, "is er ook nog een speciale leeftijd om daar heen te mogen??"

  Nope iedereen is welkom.

 14.   
  AspireKill_'s avatar

  Ga ik volgend jaar naartoe 😆