Fat Princess

Ironisch gezien ben ik de juiste persoon om Fat Princess van een recensie te voorzien. Een lange, magere jongen die zich in een kleurrijke, bloederige en chaotische wereld waant om de dikke prinses te redden. En ja, dat is positief.

Het heeft even geduurd, maar eindelijk kunnen we om de prinses strijden in Fat Princess. De controversiële PlayStation Network-titel heeft wat over zich heen gekregen, vooral van stevige vrouwen, maar dat terzijde. Ze worden gewoon genegeerd, de taart wordt opgeschept en twee legers zijn getraind om elkaar af te maken. Oh ja, de taart wordt nog eens opgeschept, en nog een keer. Nee, alsjeblieft niet nóg een keer!

De dikke prinses wil taart

Zoals je waarschijnlijk al gemerkt hebt, draait Fat Princess voor een groot deel om taart. Twee prinsessen zijn verslaafd aan taart en vreten zich daarom ook helemaal vol tot ze tonnetje rond zijn. De koning van ‘ons’ koninkrijk verbiedt iedereen van de taart te eten, maar toch blijft zijn prinsessendochter zeuren om het zoete voedsel. Op een dag krijgt de koning een brief van Prins Albert, waarin staat dat deze schriele prins op zoek is naar een prinses om mee te trouwen en hij zal kiezen tussen de twee beschikbare prinsessen. Daar ziet de koning kans om zijn dochter te laten huwen met Albert, maar dan moet hij eerst af van de prinses van het vijandige koninkrijk. Zodoende wordt het middeleeuwse leger ingezet om de vijandige prinses te ontvoeren.

Een lekker cheesy verhaal dat op een leuke vertelmanier wordt gebracht, maar veel meer kun je niet verwachten. De singleplayer van Fat Princess is eigenlijk een tutorial voor de multiplayer en bevat dan ook maar zeven hoofdstukjes. In het verhaal komen alle vier de spelmodi voorbij die je kennis laten maken hoe Fat Princess werkt op acht hele verschillende maps. Daarna kun je online aan de slag om ‘echte’ spelers een pak rammel te geven. Bijna alle Trophies zijn eveneens op het online spelen gericht.

Een klasse kiezen

Fat Princess is veelzijdig als je kijkt naar genres. Het klassensysteem komt zo uit een RPG, terwijl grondstoffen verzamelen meer voor een RTS is en de gamemodi stammen uit een schietgame. Prop dit alles in een kleurrijk jasje en dan heb je Fat Princess. Offline en online zijn er vijf verschillende klassen te kiezen. De belangrijkste hiervan is de Worker, die bijvoorbeeld hout, metaal en steen moet verzamelen om jouw rijk te versterken. Verstevig de poorten om de vijand langer buiten te houden, upgrade klassengebouwen om je strijders sterker te maken en plaats ladders bij het vijandige kasteel om gemakkelijker bij de prinses te komen.

Verdere klassen zijn de Warrior, Ranger, Priest en Mage. De Warrior is van de close-combat, gewapend met zwaard en schild en de upgradeversie krijgt een krachtige lans. De Ranger heeft als wapen een pijl en boog voor aanvallen op afstand en heeft als upgrade een musket. Daarnaast gaan met deze upgrade meerdere fakkels aan waarmee je pijlen van vuur kunt voorzien voor een tijdelijke krachtverhoging. Speel je als de Priest, dan ben je de lopende genezer voor je medekrijgers. Upgrade je deze heilige persoon, dan kan hij het leven uit de tegenstander zuigen. Als laatste heb je de Mage, die met zijn staf vuurspreuken uit kan oefenen en de vijand letterlijk in de brand zet. De geüpgrade versie kiest het koude pad door ijsspreuken te gebruiken. Gelijktijdig verschijnt er ook een drankje waarmee je de tegenstander in een kip laat veranderen, wat een erg komisch gezicht is.

Is een klasse eenmaal geüpgrade, dan kun je tussen het oude en het nieuwe wapen wisselen met driehoekje. Jammer genoeg kent elke klasse in Fat Princess maar één upgrade, wat op den duur weinig variëteit geeft. Tijdens het spelen kun je echter wel veranderen van klasse door de hoofddeksels van je gedode medesoldaten of die van de tegenstander met rondje op jouw hoofd te zetten. Van klasse wisselen kan trouwens ook in je kasteel.

De taart is nog lang niet op

Zoals al eerder gemeld, bestaat Fat Princess uit vier hoofdmodi. De eerste is Rescue The Princess, wat eigenlijk vrij duidelijk is. De twee koninkrijken hebben elkaars prinsessen, dus jij zult je eigen prinses moeten redden uit de handen van het kasteel aan de overkant. De tegenstander zal uiteraard proberen haar prinses uit jouw kasteel te krijgen. Een prinses met weinig kilo’s is gemakkelijk te dragen, wat uitkomt op het voeren van taart aan de prinses, zodat ze dikker en dikker wordt. De strijders krijgen haar met moeite naar het eigen kasteel en zullen samen moeten tillen om meer snelheid te krijgen. Maar pas op, zij mesten jouw prinses ook vet, dus ook jij zult met meerdere soldaten moeten komen om haar op te tillen. Deze modus kan echter lang duren, wat zodoende slecht uitpakt voor iemand die even snel wil spelen.

Een tweede modus is Smash & Grab, waarbij je de vijandelijke prinses drie keer moet ontvoeren en haar elke keer in de kerker moet gooien. Het punt is wel dat jouw koningsdochter op haar troon moet zitten om te winnen. Team Deathmatch is de derde mogelijkheid en dat spreekt voor zich. Doodt zo veel mogelijk krijgers van het andere team en je wint wanneer de score van dit team op nul staat. De laatste modus is Invasion en het doel hierbij is om zo veel mogelijk posten over te nemen die door de gehele map verspreid zijn. Heb jij meer dan de helft in je bezit, dan loopt de score van de tegenstander terug. Ook deze moet op nul eindigen om te winnen.

Naast deze hoofdmodi bezit Fat Princess een paar kleinere secties. Gladiator is er één van. Je kiest een klasse en belandt daarna in een arena. Vecht twaalf rondes lang zonder dood te gaan en je bent een echte bikkel. Tussen de rondes door kun je gelukkig wat taart, inderdaad, taart eten om weer wat gezondheid te krijgen. Een hele grappige speeloptie vond ik Football. Met 32 spelers tegelijkertijd op de bal af, ik heb me werkelijk kapot gelachen. Niemand schopt echt de bal, maar ramt er gewoonweg heerlijk op los, zo fantastisch om te zien.

Kleurrijk maar toch bloederig

De eerdergenoemde modi in Fat Princess zijn allemaal zeer leuk en uitdagend waar je absoluut uren mee zoet bent, zowel offline als online. De acht mappen zijn allen erg verschillend en hebben genoeg sluipwegen om gemakkelijker bij het vijandelijke kasteel te komen. De game ziet er daarnaast subliem uit door alle kleuren, de cartooneske uitstraling en natuurlijk de bruutheid van het spel. De vrolijke groene grasvelden kleuren namelijk gevaarlijk en ranzig rood, gevuld met lijken, als de twee teams een enerverende veldslag aan het voeren zijn. Zwaarden snijden wonden diep open, pijlen jagen door het hoofd en de prinses eet rustig haar zoete taart. Naast de vrolijke, tevens bloederige uitstraling van Fat Princess is er sfeer ingebracht door de geinige, middeleeuwsachtige muziek. Het past volledig bij de stijl van de game en de tijd waarin het zich afspeelt. Om het af te maken hoor je zo af en toe komische uitspraken van de prinses of soldaten.

Geen taart meer

Naast de amusante speltypes van deze game, ben ik toch wat minpuntjes tegengekomen. Fat Princess draait om de online multiplayer, maar er schijnen nogal wat connectieproblemen te zijn, waardoor het lastig is om online te komen. Gelukkig heeft ontwikkelaar Titan Studios aangegeven zeer snel met een patch te komen. Hopelijk worden dan ook een aantal bugs verholpen. Ik zag in het spel wat tekstfouten en kleine glitches dat je bijvoorbeeld ergens vast komt te zitten. Verder hadden de klassen iets uitgebreider gemogen, maar dat neemt niet weg dat Fat Princess een hele grappige titel is om te spelen.

Conclusie

Deze PlayStation Network-exclusive staat absoluut haar dikke prinses. De uitdagende spelmodi houden je wel even vast in de kleurrijke en koddige wereld van Fat Princess. Naast lange modi kun je ook even snel een potje deathmatch spelen als tussendoortje, wat het een veelzijdig spel maakt. Chaos, heerlijke veldslagen en volproppende prinsessen geven een eigen uiterlijk aan deze game waardoor hij opvalt en dat is alleen maar goed. Jammer genoeg zien we nog probleempjes bij het online gaan, maar dat zal snel verholpen worden. Fat Princess kun je in je eentje spelen, maar co-op met vrienden is natuurlijk ook een verrijking en je zult een leuke en chaotische avond hebben. Absoluut een aanrader voor, nou ja, niet per se taartliefhebbers.

  1.   
    Spam-Fischer's avatar

    het is een wonder er komt bloed in voor:D

  2.   
    Maotes's avatar

    Absoluut een aanrader voor, nou ja, niet per se taartliefhebbers.

    Rofl 😛

  3.   
    rocksteen's avatar

    haha, wel vet dat bloed 😆

  4.   
    Infector's avatar

    Goede game, best wel gaaf, alleen is ie wat simpel…

  5.   
    Fox's avatar

    krijg op eens zin in taart 😆

  6.   
    Dotz's avatar

    Waarom wil ik deze review niet eens voor de helft af lezen?

    [Edit: Om verwarring te voorkomen; ik heb niets tegen de review opzich, maar tegen de game.]

  7.   
    smeitje's avatar

    ik vind het echt een raar spel…

  8.   
    timothy250's avatar

    lijkt me wel grappig 😀

  9.   
    AspireKill_'s avatar

    Fat princess is al bij al een zeer originele en vermakelijke game, maar dat er maar 1 upgrade is per klasse valt wat tegen.

  10.   
    GamePrince's avatar

    het is grappig maar na een tijdje kan je niks meer zien door al het bloed, het word dan vet onrustig

  11.   
    Brucesushi's avatar

    eg wel vet