The Bigs 2

Sommige sporten spelen in Nederland een ondergeschikte rol, terwijl ze aan de andere kant van de oceaan ongekend populair zijn. Honkbal is zo’n sport, maar dat wil zeker niet zeggen dat een honkbalgame voor ons niet interessant kan zijn. The Bigs 2 bezorgde ons in elk geval veel vermaak.

De kans is groot dat je, net zoals ik, op de middelbare school al eens in aanraking gekomen bent met softbal. Als dat het geval is zal je het spelletje snel herkennen, want de regels van honkbal verschillen niet heel veel van de ‘softe’ variant. Laat ik het even heel globaal schetsen: je hebt een team aan slag en een team in het veld dat de honken en het veld bezet, aangevuld met een werper (‘pitcher’) en een vanger (‘catcher’). Het ene team moet ballen slaan en zorgen via drie honken weer terug bij het ‘thuis-honk’ te komen, om zo een punt te scoren. Het andere team gooit de ballen en wil uiteraard voorkomen dat de tegenpartij punten scoort.

Sterke zone

De gameplay van The Bigs 2 is, net als de regels, erg eenvoudig. De linker analoge stick gebruik je om te mikken, zowel tijdens het slaan als tijdens het werpen, en de vier knoppen van je controller zorgen voor verschillende slagen of worpen. Naast een meter die laat zien hoe hard je gooit, die alleen zichtbaar is als je zelf moet werpen, is er ook nog een rechthoekig veld te zien. Hierin geeft een gekleurd deel aan wat de sterkste slagzone is van de huidige slagman. Als werper kun je deze zone dus maar beter ontwijken, maar als je zelf aan slag bent kun je dit natuurlijk in je voordeel gebruiken door zoveel mogelijk je slagen in de sterke zone van de betreffende slagman te raken.

Werpen en slaan is leuk en aardig, maar honkbal gaat natuurlijk ook in het veld verder als er raak wordt geslagen. Op dit vlak komt het arcadegevoel van The Bigs 2 al snel naar voren, want je kunt in een absurd hoog tempo ballen naar de diverse honken gooien als verdedigende ploeg zijnde, waarbij de vier knoppen van de controller elk voor een honk staan. Even een blik op de mini-map is vaak voldoende om te beslissen naar welk honk je wilt gooien om te voorkomen dat je tegenstander in scoringspositie komt. Het is zelfs mogelijk om een honk te stelen als iemand van jouw team op een honk staat, al bestaat het risico dat diegene toch ineens uit wordt gegooid door een alerte pitcher.

Flitsend

The Bigs 2 gaat echter nog wel wat stappen verder op arcadegebied, want zo kunnen hele goede veldspelers legendarische vangballen maken. Als dit het geval is start een klein Quick Time Event, waarbij je binnen de tijd op een aantal knoppen moet drukken. Lukt dit, dan is de legendarische vangbal een feit en is de slagman natuurlijk direct uit. Soms staat er naast een veldspeler de A-knop afgebeeld en kan je voor een snelle reflex gaan om in een uiterste krachtsinspanning de bal te vangen. Zelfs hoog boven de boarding van de tribune is dit nog mogelijk, wat natuurlijk lekker heldhaftig en flitsend in beeld wordt gebracht.

Goede acties, zowel aanvallend als verdedigend, leveren je punten op en zorgen er tevens voor dat een power meter zich opvult. Door deze te activeren met de rechter trigger kan je extra hard slaan of gooien, wat soms de doorslag kan geven om toch die derde out of beslissende honkslag te forceren. Spaar je deze extra kracht echter lang genoeg op, dan kan je als partij aan slag ook voor een extreme homerun gaan. Deze activeer je door beide triggers tegelijk in te drukken en vervolgens is het zorgen dat je simpelweg raak slaat. Wat volgt is een absurd harde slag die zelfs dwars door het scorebord, een lichtmast of zelfs een kantoorgebouw buiten het stadion gaat. Allemaal voorzien van het spektakel dat The Bigs 2 wil overbrengen en ook daadwerkelijk weet over te brengen.

Dit spektakel zie je overigens ook terug bij de animaties van spelers. Veldspelers juichen uitbundig bij een vangbal of als ze iemand uit krijgen op een honk en slagmensen gooien teleurgesteld de knuppel weg als ze zijn uitgegooid. Helaas is de soundtrack niet heel bijzonder en zijn er ook geen hele speciale geluidseffecten die goed bij het over-the-top sfeertje passen, maar visueel gezien straalt The Bigs 2 weer iets unieks uit en dat zorgt voor extra veel sfeer en beleving.

Onderaan de ladder

De eerste The Bigs-game kende wat beperkingen op het gebied van spelmodi en gelukkig heeft men daar wat aan gedaan voor dit tweede deel. Je kunt een volledige carrière doorlopen in de spelmodus Become a Legend. Hierin maak je een eigen speler en moet je je zien op te werken van kleine trainingsvelden naar de absolute top. Dit is zeker een modus waar je lang zoet mee kunt zijn als je in je eentje speelt. Helaas valt er weinig echt te managen in deze modus en zijn er niet echt hele grote doelstellingen om te behalen, wat toch wel een leuke uitbreiding zou zijn geweest.

Ook de speciale modus Home Run Pinball maakt weer zijn opwachting. In deze modus sta je als slagman in een bepaalde omgeving, zoals een drukke winkelstraat, en krijg je constant ballen aangegooid. Door objecten uit de omgeving te raken scoor je punten en de bedoeling is uiteraard het bereiken van een zo hoog mogelijke score. Drie keer mag je missen, voordat het tijd is om je score vast te stellen, maar als je verder komt krijg je ook af en toe een extra kans erbij. Dit is vooral een leuke modus om tegelijkertijd met een vriend of vriendin te spelen. Mocht je wel in zijn voor een potje multiplayer, dan kan je ook nog tegelijkertijd enkele mini-games afwerken, gericht op onder meer snelheid op het veld en krachtige slagen. Heel lang zullen deze mini-games niet echt boeiend blijven, maar voor even tussendoor vormen ze een prima afwisseling.

Conclusie

The Bigs 2 is duidelijk een betere game geworden dan het origineel. Er zijn meer spelmodi waar je je mee kunt vermaken en de gameplay is nog spectaculairder en uitgebreider gemaakt. Desondanks is het nog altijd wel een zeer toegankelijke game. Zelfs de wat meer onervaren gamer zal met een beetje oefenen honken stelen en spectaculaire vangballen maken. De hogere moeilijkheidsgraden vereisen wel dat je ook over sterk veldspel beschikt, maar dat is juist weer de uitdaging voor de fanatieke gamer die graag op de proef wordt gesteld.

Visueel is het een groot spektakel, al voegt het geluid helaas weinig toe. Toch mag dit de pret niet al teveel drukken, want al met al is The Bigs 2 een zeer vermakelijke game geworden die trots mag zijn op een mooie 7.8 als eindcijfer. Een aanrader dus voor iedere gamer die graag eens een virtuele honkbalknuppel wil gebruiken, houdt van een luchtige maar uitdagende gameplay en iets meer zoekt dan een potje ballen in Wii Sports.

  1.   
    Overload14's avatar

    Niks voor mij 😛

  2.   
    ExtremeDotCom's avatar

    mooie game als je het mij vraagt 🙂