Harry Potter en de Halfbloed Prins

Na zeven boeken en zes films is het inmiddels tijd voor de zesde Harry Potter-game, die uiteraard gebaseerd is op de bijbehorende film. Is deze game het waard om te kopen als je de boeken of de films leuk vindt? Dat lees je in deze review…

De boeken en films van Harry Potter hebben altijd al iets magisch, hoe cliché en voor de hand liggend het ook klinkt. In de vorige game was deze sfeer gewoon lekker aanwezig en deze game werd dan ook redelijk goed ontvangen, helemaal voor een game gebaseerd op een film. Het Zweinstein zoals je dat van de vorige game wellicht kent, is voor een groot gedeelte hetzelfde. Hierdoor voelt het na je eerste nacht op Zweinstein al weer meteen alsof je ‘thuis’ bent, ondanks dat er hier en daar wat dingen zijn veranderd of bijgekomen.

Net zoals bij boeken en films is ook in games de verhaallijn vaak belangrijk en naar mijn mening is dit al helemaal het geval voor games die gebaseerd zijn op films of boeken. Net zoals in de film is ook in de game de verhaallijn aanwezig, maar helaas wel in mindere mate. Voor mensen die het boek niet hebben gelezen zijn sommige stukken nauwelijks te volgen en ook voor mensen die alleen de film hebben gezien, zijn sommige stukken waarschijnlijk een beetje wazig. Erg jammer, want in een game kan veel meer verteld worden over de verhaallijn en over de extra, kleine verhaallijnen dan in een film, iets dat in deze game helaas niet benut wordt.

Zwerkbal en eenhoornbloed

Niet erg belangrijk, maar zeker wel vermakelijk, zijn de verschillende mini-games die je door het hele spel heen vindt. Zo is er bijvoorbeeld de welbekende sport Zwerkbal, maar ook het maken van toverdrankjes verdient zeker wat meer aandacht. Deze mini-game is namelijk vrij uitgebreid en beperkt zich niet puur tot het toevoegen van ingrediënten, maar ook de hoeveelheid hiervan is erg belangrijk. Je moet namelijk een ingrediënt toe blijven voegen totdat het drankje een bepaalde kleur krijgt en daar komt nog eens bij dat je extra tijd krijgt als je niet de helft van je eenhoornbloed naast de ketel kiepert. Tel daarbij op dat je ook nog eens de ketel op moet warmen, zodat het drankje de juiste kleur krijgt, en je hebt een vrij uitgebreide en vaak zelfs vrij pittige mini-game, die na het voltooien best een voldaan gevoel geeft.

En garde!

Wel erg belangrijk in een Harry Potter-game is uiteraard het vechten door middel van toverspreuken. Deel zes is net zoals deel vijf duisterder dan zijn voorgangers nu Voldemort weer volop actief is. Hierdoor zal Harry het vaker op moeten nemen tegen andere tovenaars en zullen de gevechten ook een stuk serieuzer zijn. Helaas kun je nog altijd niet alle spreuken gebruiken, zoals bijvoorbeeld Avada Kedavra en de Cruciatus-vloek, maar toch zijn er wel redelijk wat toverspreuken beschikbaar. Daarnaast krijg je er ook telkens wat bij en is er ook de mogelijkheid om flink te oefenen, aangezien de Duelleerclub dit jaar ook weer van start is gegaan. Het duelleersysteem zit redelijk goed in elkaar met naast een aantal spreuken ook de mogelijkheid om spreuken te ontwijken. Verwacht hier geen ongelofelijk uitgebreid en diepgaand gevechtssysteem, maar gewoon iets dat doet wat het moet doen en bovendien nog best vermakelijk is.

Qua geluid doet deze game het best redelijk en ook op grafisch gebied gaat het over het algemeen wel goed. Er zijn hier en daar wel wat kleine minpuntjes, zoals het haar van de dames, dat vaak lijkt op een houten plank die op het hoofd is geplakt. Ook de gezichten zien er net iets minder goed uit dan in het vorige deel, wat dus eigenlijk een vreemde achteruitgang is.

Conclusie

Harry Potter en de Halfbloed Prins is voor mij echt een twijfelgevalletje. Aan de ene kant heeft het spel de magische sfeer, leuke mini-games en een leuk duelleersysteem. Daar staat echter tegenover dat de verhaallijn vrij oppervlakkig is uitgewerkt en dat het spel qua beeld en geluid blijft hangen op het niveau ‘redelijk’. Uiteindelijk krijgt deze game van mij een zes, waarbij ik wel moet zeggen dat de game voor een Harry Potter-fan waarschijnlijk een ruime zeven waard is. Er is als fan namelijk niets zo leuk om je eindelijk eens te begeven in die magische wereld die je zo goed kent uit de boeken van J.K Rowling.

  1.   
    LennardF1989's avatar

    Harry Potter en de Geheime Kamer voor PC was het beste. Vanaf deel 4 (met de introductie van de nieuwe engine, die ook in deze game weer te bewonderen is) voelde het niet meer aan als zijn voorgangers (wat bijna Rayman Platform games waren).

    Oh, wat heb ik getierd bij die zwerkbal wedstrijden in deel 2 👿 😆 Niet voor de casual speler 😛

  2.   
    nurie's avatar

    zijn dat dan ingame screens? ik vind ze nog wel goed

  3.   
    martyntjee's avatar

    ff vraagje kun je nou gewoon rondlopen,
    dat je gewoon altijd en overal heen kan gaan wanneer je maar wilt 😛

  4.   
    Kpyne's avatar

    martyntjee schreef, "ff vraagje kun je nou gewoon rondlopen,
    dat je gewoon altijd en overal heen kan gaan wanneer je maar wilt :P"

    ja het is free roam, je kan gewoon rondlopen en dan om de tijd krijg je opdrachten enzo

  5.   
    joramovic's avatar

    ik heb het ook ff uitgeprobeerd en na een paar uur was het spel uit. Er zit gewoon te weinig in het spel om te doen. Het spel was ook totaal niet uitdagend, vanaf je het duelleren door hebt is er totaal geen uitdaging meer aan, het zwerkbal ook al niet, daar heb je geen bewegingsvrijheid, als je van de besturing afblijft vliegt ie gewoon vanzelf zonder dat je iets moet doen. Het enigste moeilijke waren de toverdranken maken. Maar dat zijn dan ook ineens alle dingen die je kan doen in het spel, vrij weinig dus. Ik had er veel meer van verwacht, ze hadden er ook veel meer mee kunnen doen.

  6.   
    ExtremeDotCom's avatar

    heb de films wel gezien,maar nog nooit een game van harry potter 🙄

  7.   
    LennardF1989's avatar

    )GN(-Erik schreef, "Het eerste boek was het beste, de vierde film was het leukste, maar ik heb nog nooit een harry potter game gespeelt en dat ga ik ook nooit doen 🙄 "

    Ikzelf ben meer fan van het derde boek en de film (Professor Lupos FTW). De vijfde film vond ik erg mager, het boek heb ik nooit uitgekregen (dat rothuis in het begin duurde zo ontiegelijk lang).

  8.   
    wens's avatar

    deel 1 was niet leuk om te spelen
    deel 2 is het waard
    deel 3 leuk als je de film leuk vind
    deel 4 leuk als je de film leuk vind
    deel 5 leuk als je de film leuk vind
    deel 6 leuk als je de film leuk vind (film is echt leuk eindelijk meeer liefde en ron is grappig leuke film echt de moeite waard maar is helaas

  9.   
    Mv-Highway's avatar

    Boeken 6 en 7 vind ik toch wel meesterlijk, als je er achter komt hoe alles nou echt is gebeurt.
    Film 4 is dan weer de beste film die ik heb gezien. ( ga volgende week pas naar 6 )

    Ben een fan van de films en boeken, maar de alleen deel 3 van de games vond ik dong wel geslaagd, verder zijn er geen leuke games van HP.

    Later 😛

  10.   
    StuntelX's avatar

    ik vond HP2 wel de vetste game en 3 ook wel.
    daar zaten gewoon heelveel dingen in ( zoals spreukuitdagingen en toverplaatjes verzamelen.) die in de film er niet in zitten
    maar in de vijfde game zit inderdaad de besturing niet goed ( op de wii is het wel geinig maar toch net niet goed)
    en van 6 heb ik de demo gespeeld, zag er wel erg goed uit maar als ik jullie zo hoor lijkt het me echt gewoon k*t.

  11.   
    THE-DUTCH-GUY's avatar

    kun jij horen met je oren 😀

  12.   
    Gyrados[bbs]Fan's avatar

    ik vond et verhaal te kort, als et wat langer had geduurt dan was hij wel leuker geweest 😆 maar de nog steeds de beste film, spel en boek blijft deel 4 😛

  13.   
    Infector's avatar

    Kan heel veel beter…

  14.   
    LHH's avatar

    Het draait voor mijn gevoel vooral om drie wat uitgebreidere mini-games en dat vind ik toch wat mager

  15.   
    timothy250's avatar

    die harry potter delen worden vrij vervelend 😕

  16.   
    climbingtiger's avatar

    Deel 5 op de XBOX360 vind ik het leukst deel 6 heb ik ook op de xbox360 gespeeld en deel 2 op de pc, deel 2 vind ik niet leuk de andere twee wel, alleen heb je ze zo snel uitgespeeld