Virtua Tennis 2009

Onlangs schreef Roger Federer op fenomenale wijze wereldgeschiedenis door als eerste man vijftien Grand Slam titels in de wacht te slepen. Tijdens Wimbledon zag Virtua Tennis 2009 voor de Wii het daglicht. Kan SEGA Wimbledon in je huiskamer brengen of is het huilen met de ballenjongenspet op? Lees het in de review!

Dit jaar nog kondigde SEGA Virtua Tennis 2009 aan, een update van Virtua Tennis 3, die voor de Xbox 360, PlayStation 3, PC en Wii is verschenen. In deze review wordt de Wii-versie aan de tand gevoeld, inclusief de nieuwe Wii MotionPlus add-on die nog meer controle geeft over de bal. Dat is althans het idee.

De game is opgedeeld in ruwweg drie delen. De eerste is de singleplayer World Tour mode. Hierin creëer je je eigen tennisser, om vervolgens daarmee van rank 100 naar 1 op te klimmen. De tweede is de standaard arcade mode die je aanzet als je tegen een vriend wil spelen of gewoon een balletje wil slaan zonder de poespas van een tenniscarrière. De derde en laatste mode is het online gedeelte van de game. Daarmee kun je vanzelfsprekend in twee huiskamers tegelijk samenspelen.

Kwaliteiten

Een van de sterkste punten van Virtua Tennis 2009 op de Wii is dat de game op verschillende besturingsniveaus te spelen is. Zo is de game speelbaar met louter een Wii-afstandsbediening en alle mogelijk combinaties met een Nunchuck en/of Wii MotionPlus daarbij. Op het moment dat de Nunchuck aangesloten is, zal je personage niet meer vanzelf naar de bal rennen maar heb je zelf de volledige controle. Deze constructie met verschillende lagen van besturing biedt de die-hard tennisfan alle mogelijkheden om zich uit te leven op de baan zonder dat de game daardoor minder aantrekkelijk wordt voor mensen die op zondagmiddag rustig een balletje willen slaan.

Een ander aantrekkelijk punt is dat je zelf je speelstijl kan kiezen naarmate je je vaardigheden ontwikkelt. Je personage beschikt over drie basiskwaliteiten, namelijk slagen, voetenwerk/techniek en service/volley. Naarmate je die drie kwaliteiten ontwikkelt door het spelen van de bekende Virtua Tennis minigames, speel je ook speelstijlen vrij in de betreffende categorie. Besteed je veel aandacht aan service/volley, dan zul je de speelstijl ‘offensieve volley’ kunnen aannemen, terwijl de speelstijl ‘sterke forehand’ juist in de categorie slagen valt. Doordat je heel simpel van speelstijl kunt wisselen, mits die eenmaal vrijgespeeld is, wordt de World Tour mode veel dynamischer en ben je niet gedwongen een nieuw personage aan te maken op het moment dat je anders wilt gaan spelen.

De genoemde minigames zijn wederom vermakelijk. Dit keer mag je je tegoed doen aan onder andere Pirate Wars, waar het zaak is piratenschepen tot zinken te brengen met tennisballen, Pot Shot, waarbij je moet poolen door de cue ball te serveren en Shopping Dash, waarin je zoveel mogelijk objecten moet oprapen voor de tijd op is. De minigames zijn stuk voor stuk goed uitgewerkt en het speelt dan ook allemaal vloeiend weg.

Vooruitgang

De gameplay van Virtua Tennis 09 is nog steeds redelijk arcade, maar toch zijn er grote stappen gezet. Ten eerste is de klassieke Virtua Tennis snoekduik-naar-de-bal eruit gehaald. Deze beweging leidde ertoe dat je weliswaar de bal raakte, maar dusdanig lang moest herstellen dat het punt vrijwel altijd verloren was. In plaats daarvan is er nu een systeem waardoor je op tijd op de juiste plek moet staan. Als je niet op de juiste plek staat zal je slag minder precies zijn en bovendien heeft je speler even tijd nodig om te herstellen. Het werkt vele malen beter dan de snoekduik en bovendien oogt het allemaal veel realistischer.

Ten tweede kan de bal nu ook uit gaan. In Virtua Tennis 3 was dit nagenoeg onmogelijk en sloeg je moeitelos elke bal tussen de lijnen. Het uitslaan van de bal is nu afhankelijk van je positie ten opzichte van de bal en de timing van je slag. Dat zijn beide vaardigheden waar je aan kan werken en daardoor heb je gaandeweg het spel ook echt het gevoel van vooruitgang.

Verder is de game veel verder dan concurrent Top Spin 3 voor de Wii. Waar Virtua Tennis 2009 wegspeelt met het gemak waarmee je Wii Sports Tennis oppakt, is Top Spin 3 veel trager en minder intuïtief, dus ook op dat terrein wint Virtua Tennis 2009 met gemak. Verder is de game voorzien van alle grote namen uit de tennis wereld, inclusief Federer en Nadal, terwijl Nadal nog ontbrak bij de concurrent Top Spin 3.

En dan nog dit

Virtua Tennis 09 is een goede tennisgame, maar toch zijn er een aantal zaken die niet helemaal in de haak zijn. Ten eerste is er de visuele assistentie die je helpt om de bal goed te mikken. Het wil nog wel eens voorkomen dat het indicatiebalkje half buiten beeld is (zeker bij dubbelspel) waardoor je slag zeer moeilijk te timen is. Een ander nadeel aan het dubbelspel is dat de framerate daar niet echt stabiel is. Framedrops kunnen er ook voor zorgen dat je timing niet meer klopt, waardoor je het punt verliest.

Al met al is dit niet heel erg, aangezien de A.I. van van Virtua Tennis 2009 niet echt denderend is. Een verloren punt is al gauw weer goed gemaakt. Zeker in de beginfase van de World Tour kun je toernooien afhandelen door love-game na love-game te slaan. De ‘rally’s’ op de service van je tegenstander resulteren dan ook regelmatig, misschien zelfs te vaak, in return aces.

Als laatste punt is er de algemene besturing. Die is zeker goed uitgewerkt en ook de Wii MotionPlus add-on geeft de mogelijkheid om nauwkeurigere ballen te slaan en meer effect aan te brengen. Ook dropshots worden vele malen beter geregistreerd, maar dat wordt allemaal voorafgegaan door een algehele imperfectie. Het doet er namelijk niet toe of je een forehand of een backhand slaat voor de registratie van je slag. In zeker opzicht is dat geen probleem, aangezien je nooit zo nauwkeurig effectballen kan slaan dan wanneer je de Wii-afstandsbediening op de juiste manier beweegt. Toch beschouw ik het als een gemiste kans om een goede game nog beter te maken.

Conclusie

Virtua Tennis 2009 is met afstand de beste tennisgame voor de Wii op dit moment. Wii Sports was een leuke eerste poging van Nintendo om te laten zien wat de Wii kon, Top Spin 3 speelt nog trager dan een slak die afremt voor de bocht en Virtua Tennis 2009 vindt daartussen de balans. Het heeft de controle die Top Spin 3 geeft, aangevuld met de lage drempel van Wii Sports Tennis.

Grafisch is de game niet fantastisch, maar voor een Wii-game kan hij aardig meekomen. De A.I. is wellicht wat te eenvoudig gebleven, maar uiteindelijk is dit natuurlijk een game voor de multiplayer. De framedrops, de forehand/backhand-imperfectie en het indicatiebalkje dat op cruciale moment faalt, weerhouden me er van om hoger te gaan dan een welverdiende 7,9.

 1.   
  Koen's avatar

  Je hebt ook nog Grand Slam Tennis. Ik dacht dat die ook wel goed was.

 2.   
  ckerigon's avatar

  Lijkt mij iig wel een vette game hoort zeker bij mijn lijstje 🙂
  Maar the Conduit is nmmr 1 😀

 3.   
  LouisvanGaal's avatar

  Vette game

 4.   
  Verbeemen's avatar

  Heb je het ook al vergeleken met grandslam tennis? van EA.?

 5.   
  Rideo Mortem's avatar

  Nee Grand Slam Tennis heb ik helaas niet gespeeld, maar ik weet zeker dat Virtua Tennis 2009 stevige concurrentie kan bieden op basis van de eigen kwaliteiten.

 6.   
  Foxy_'s avatar

  Volgens mij best vet. Wanneer komt de review van Grandslam tennis?

  Nadal… 😳

 7.   
  timothy250's avatar

  nou….die omgevingen die zijn echt vet

 8.   
  ExtremeDotCom's avatar

  Het beeld vind ik toch wat tegenvallen 😮

 9.   
  oppermossel's avatar

  ja maar da is dan door de wii hé
  op de xbox360 en ps3 is dat stukken beter 😛