Dragonica

De wereld van de Massive Multiplayer Online Role Playing Games is een grote. Met World of Warcraft, Guild Wars, City of Hero’s en Lord of the Rings Online zijn er dagelijks miljoenen mensen bezig om karakters te levelen en levens op te bouwen in virtuele werelden. Persoonlijk heb ik alleen enige tijd doorgebracht met Star Wars: Galaxies vanwege de liefde voor de franchise en dus ben ik als amateur MMO’er de uitgelezen persoon om de open beta van de zeer toegankelijke MMO Dragonica te bespreken. Is dit een ‘MMO for dummies’ of schuilt er meer achter deze schattige sidescroller?

Sidescroller

Toen ik aanvankelijk begon met het spelen van Dragonica, had ik de verwachting dat het een zeer makkelijke en toegankelijke MMORPG zou zijn. Toch zitten alle bekende elementen van een hedendaagse MMO in deze game verwerkt, inclusief levelen, PvP, guilds, verschillende klassen en een magisch verhaal. Er is één fundamenteel verschil met vele andere games uit het genre en dat is dat dit een sidescroller is. Als een soort Super Mario platform en vecht je door verschillende levels heen en hoewel de achtergronden 3-dimensionaal zijn en je ook de diepte in kunt springen, speelt de game verder als een 3d-sidescroller. Aanvankelijk was ik sceptisch, maar deze gewaagde keuze pakt zeer goed uit en heeft geen effect op het gekozen genre. Ook in Dragonica kom je andere mensen tegen en kun je met ze samenwerken om verschillende dungeons te klaren.

Aan het begin van het spel kun je als speler kiezen uit vier verschillende klassen. De Warrior, die gespecialiseerd is in zwaarden en ander handwapentuig, de Magician, een tovenaar die met magische krachten zijn vijanden op afstand kan houden, de Archer, die het vooral moet hebben van lange afstand-wapens en de Thief is zeer lenig en kan tegenstanders van dichtbij uitschakelen met onder andere zijn klauwen. Alle klassen kunnen op dit moment promoveren op level 20 en level 40 en op deze manier is er een simpele maar duidelijke structuur te doorlopen. Het is voor sommige mensen misschien vervelend dat de keuzes redelijk beperkt zijn gebleven, maar het is een duidelijke strategie geweest van de makers om Dragonica toegankelijk te houden voor iedereen. Alles wat in een MMO moet zitten is aanwezig, alleen alle keuzes zijn iets beperkter. Bedenk echter wel dat we hier praten over een gratis game en klein is hij zeker niet.

De verschillende opdrachten zullen je door een behoorlijk grote wereld leiden. Als Warrior begon ik in het dorpje Honour’s Path om uiteindelijk de opdracht te krijgen om de dochter van de burgemeester te vinden. Deze grotere quests zullen vaak hun conclusie vinden in één van de vele dungeons die er te vinden zijn. Ondanks dat de beta al redelijk uitgebreid is, laat de wereldkaart zien hoe groot de uiteindelijke wereld van Dragonica moet worden. Dit zal absoluut niet tegenvallen.

Schattig maar heerlijk

Dragonica stuurt lekker weg met het gebruik van de pijltjestoetsen voor richting. Met Z kun je krachten opladen, met X kun je vechten en met C spring je. Daarnaast kun je speciale krachten toewijzen aan QWER en ASDF. En dit is precies de kracht van Dragonica. De besturing is niet alleen simpel, maar ook heel erg lekker. Combinaties met springen en bukken zijn allemaal mogelijk en grafisch wordt alles goed weergegeven. Vijanden reageren lekker op de klappen die ze krijgen en dit is het meest verslavende element van deze game. Het is bijzonder dat het levelen zo lekker werkt en dat ik met plezier dungeons meerdere malen speelde. Het voelt gewoon als een lekkere button basher die niet snel gaat vervelen.

Zoals eerder gezegd is Dragonica grafisch zeer schattig. Het laat zich het meest vergelijken met de Pokemon tekenfilms. Het is een stijltje waar je van moet houden en een verfrissende wind in het genre. Leuk voorbeeld zijn de tegenstanders die op een zeer humoristische wijze verslagen worden. Ogen puilen uit, mondjes vallen open en alles ziet er uit als een tekenfilm. Buiten de bijzondere grafische stijl zijn de graphics niet heel sterk. De omgevingen zijn niet scherp en de personages zijn behoorlijk hoekig. Waarschijnlijk is ook dit een keuze van de ontwikkelaar geweest om de game toegankelijk te houden.

Conclusie

Bij een recensie van een MMORPG kan de schrijver het zo lang maken als hij zelf wilt, maar uiteindelijk draait het om het gevoel wat een game geeft. Ik vind Dragonica gewoon leuk. Alle elementen uit een MMO zijn aanwezig en dit is knap voor een gratis game. De klassen zijn afwisselend en de algehele grafische stijl is schattig en grappig tegelijk. Grafisch had de game mooier gemogen, maar waar Dragonica het hoogste scoort is de speelbaarheid. Het is een zeldzaamheid dat het levelen zo vermakelijk is als in Dragonica. Het blijft leuk om tegenstanders te verslaan met simpele combo’s en om samen met een paar collega’s door een dungeon te vechten. Dragonica is een ontzettend leuke MMO geworden en hoewel de beta momenteel een levelcap van 39 heeft, zal ik vaker terugkomen als het uiteindelijke product helemaal klaar is.

 1.   
  LouisvanGaal's avatar

  Schattig??:P dat wel maar ziet der wel tof uit.. een like 3d shit:D

 2.   
  Menyz0r's avatar

  hmm, lijkt me niet echt zo geschikt voor een MMORPG

 3.   
  KangsI's avatar

  De game doet het bij mij niet echt.. 1e keer opstarten kwam ik erin, maar zei hij dat ik mijn IP moest registeren.. had ik gedaan start hem opnieuw op en nu blijft hij hangen op het laadscherm.

  Lijkt me best een leuke game…

 4.   
  Alirocks1's avatar

  Hmm ja ik heb het ook gespeeld vond het best wel snel boring worden.
  Niet alleen omdat ik uber lag had maar het is net zo als allllll die andere 🙄
  spellen

 5.   
  timothy250's avatar

  dit lijkt me qua kleuren wel mooi gedaan maar qua 3d lijkt het mij niet veel.

 6.   
  KangsI's avatar

  Je moet het ook niet voor 3D gaan spelen. Tis echt een 2D/3D platform spel waarbij je tegen de map aan kijkt ipv 1st, 3th person view hebt van achteraf.

  Vind de skills wel leuk gemaakt, maar aanvallen zijn erg simpel en zijn snel saai. Toch wordt het voor mij nog niet vervelend. Ben nu lv 16 en wil sowieso door naar level 20 om mijn job change te doen. Vind vooral de Missions leuk uitgewerkt, leuke afwisseling/samenwerking met Quests. Eindbazen kunnen soms wel pittig zijn, zo pittig dat een Party echt nodig is.

  het spel is heel eenvoudig te spelen en te leren. Het enige waar ik me aan erger is de lange duur van de gesprekken. Zelfs als je ze doorklikt duurt het nog lang. Ook jammerlijk is dat je voor quest in verhouding weinig XP krijgt. Zo moet je bijv 10 monsters vermoorden waarvoor je in totaal 5k Exp krijgt. Als quest reward krijg je dan bij 1,5k Exp.. met andere woorden, door monsters te vermoorden krijg je meer exp dan quests doen.

  Erg leuke feature zijn de treasure chests. Bij resp. 100, 300, 500, 700 en 1000 kills in free roam (geen mission dus) krijg je een treasure chest. Bij 100 is dit 1 Coin en bij 1000 kills loopt dit al op naar een paar coins en bijzondere items.

 7.   
  hylke45's avatar

  geweldig spel! 😀
  bijna lvl 30 gladiator
  en als iemand hulp nodig heeft in het spel mijn char name is: Skilletfan
  ik help iedereen van hoe te enchanted tot hulp bij mission maps…

 8.   
  hylke45's avatar

  KangsI schreef, "De game doet het bij mij niet echt.. 1e keer opstarten kwam ik erin, maar zei hij dat ik mijn IP moest registeren.. had ik gedaan start hem opnieuw op en nu blijft hij hangen op het laadscherm.
  Lijkt me best een leuke game…"

  probeer eens de game te her instaleeren en als het dan nog niet werkt ga naar de root
  C:gPotato.euDragonicaRelease
  zoals dit en dan het mapje release (staat er hier boven al bij) en delete de gameguard map
  dan start de patcher en druk op repair laat het ff repareren en dan gewoon spelen

  en als dat niet werkt heb ik nog maar 1 oplossing

  FAQ kijk hier ff tussen
  waarschijnlijk gewoon ff je graphic card updaten en daarna directx

  A1) To find out what graphics card you have.

  1. Click the windows button and click on “Run” (in Windows XP) or “Start Search” in Windows Vista and Windows 7.
  2. Type “dxdiag” (without the quotation marks “) and hit enter.
  3. Go to the Display tab, and look for the manufacturer.
  4. If your card manufacturer is ATI please follow the ATI instructions, if it is an Nvidia card please use the Nvidia instructions.

  A2) I have an ATI graphics card

  1. Open this site.klik
  2. Select your Operating system, which graphic card series and type that you are using.
  3. Download the Display drivers, and run them.
  4. Follow the instruction on screen, until the installation is finished.
  5. Restart your computer.

  A3)I have an Nvidia graphics card

  1. Open this site.klik
  2. Select your Operating system, which graphic card series and type that you are using.
  3. Click on the Download button and launch the installer.
  4. Follow the instruction on screen, until the installation is finished.
  5. Restart your computer.

  A4) Updating your DirectX version

  1. Open this site.driectx
  2. Click the Download button and launch the installer.
  3. Follow the instructions on screen until the installation is done.
  4. Restart your computer.

  hoop dat het werkt
  😀 ik ga het spel nu weer spelen met ps3 controller 8)