Guitar Hero: Greatest Hits

Guitar Hero was in 2006 een schot in de roos en sindsdien zijn er vele vervolgen en uitbreidingen geweest. Nu is er Guitar Hero Greatest Hits, een compilatie van de beste nummers, die zelfs met een hele band gespeeld kunnen worden. Een topverzameling of oude kliekjes? Dat lees je in deze review…

Het beste van het eerste uur

Guitar Hero Greatest Hits is een verzameling van de beste nummers uit Guitar Hero I, II, III, Rocks the 80s en Guitar Hero Aerosmith. In de drie jaar dat de franchise inmiddels bestaat zijn er echter al wel meer Guitar Hero-games verschenen, zowel voor de consoles als speciale versies voor de Nintendo DS. Deze compilatie kan dan ook vooral gezien worden als ‘het beste van het eerste uur’. Natuurlijk zullen er altijd mensen zijn die een of meerdere nummers missen, maar wat mij betreft zijn de grootste toppers toch wel aanwezig, van DragonForce met Through The Fire And Flames tot Woman van Wolfmother en Lynyrd Skynyrd met Free Bird.

Hier zit meteen een klein addertje onder het gras, want Guitar Hero I en II staan vandaag de dag nog steeds bekend om hun technische perfectie. De manier waarop nummers tot omlaag scrollende noten waren verwerkt, was in die games perfect dankzij de mensen van Harmonix. De ontwikkelaar van deze Greatest Hits-game is echter Beenox, een studio die een stuk minder ervaring heeft en dat merk je.

Deze keer zijn alle nummers speelbaar gemaakt voor de hele band, dus inclusief zang en drums. Hierbij zijn echter ook de gitaarpartijen bewerkt door Beenox en dat pakt niet echt optimaal uit. Nieuwkomers zullen het nauwelijks merken, maar in veel gevallen zijn diverse pittige nummers uit de eerste twee games een stuk makkelijker geworden. Intro’s spelen net wat anders dan je misschien gewend was en nummers bevatten over het algemeen vrij veel hammer-ons en pull-offs op lastige stukken in het nummer. Voor de echte Guitar Hero-fan een minder leuke ontwikkeling, al is het wel ideaal voor mensen die de nummers nog niet kennen en iedereen die vroeger juist veel moeite had met de hogere moeilijkheidsgraden.

Geen uitwisseling

Hier komen we meteen bij een belangrijk punt aan, want voor wie is deze compilatie van nummers eigenlijk interessant? Dit kan naar mijn mening vanuit veel invalshoeken bekeken worden. De makkelijkste is die van de mensen die de vroegere Guitar Hero-games al hebben gespeeld, of in elk geval een aantal daarvan. Voor hen zal deze verzameling hooguit de moeite waard zijn als je vandaag de dag helemaal fan bent van het spelen als band.

Interessanter is deze game echter voor de mensen die pas later met Guitar Hero in aanraking zijn gekomen, bijvoorbeeld met Guitar Hero World Tour. Voor hen is dit echt een perfecte verzameling van veel geweldige nummers uit het begin van de franchise, die nu ook dus met drums en zang te spelen zijn. Mocht je een totale nieuwkomer zijn, dan kan je hier ook absoluut geen buil aan vallen. Het hangt er uiteraard vanaf hoeveel je uit wil geven aan een dergelijke game, want voor mensen met een hoog budget is Guitar Hero World Tour wel uitgebreider en interessanter. Neem je echter genoegen met alleen een gitaar en een game, dan kan je met deze Greatest Hits in één keer helemaal voorzien zijn.

Een smetje op dit alles is dat de game geen downloadable content ondersteunt. Alle nummers die onlangs voor Guitar Hero World Tour zijn verschenen, kan je dus niet in Greatest Hits spelen en ook is er geen uitwisseling van nummers uit de diverse games mogelijk, zoals dat bij concurrent Rock Band wel het geval is. Dit maakt Greatest Hits dus letterlijk een op zichzelf staande game, die vooral moet aansluiten bij de mensen die zijn ingestapt met Guitar Hero World Tour. Om toch met een positieve noot af te sluiten is het wel erg prettig dat direct vanaf het begin alle nummers te spelen zijn via Quick Play. In de Carrière-modus ben je nog altijd vaste lijsten met nummers aan het afwerken, om zo stukje bij beetje de hele setlist vrij te spelen, maar dit is dus niet meer nodig om in Quick Play over alle nummers te kunnen beschikken.

Conclusie

Guitar Hero Greatest Hits is een game met meerdere gezichten. Het is een heerlijke verzameling geworden van allemaal toppers uit de eerste Guitar Hero-games, die helaas voor een deel iets minder kwaliteit hebben dan de uitvoeringen uit de tijd dat Harmonix nog voor de ontwikkeling verantwoordelijk was. Ook het feit dat je geen eerdere downloadable content kunt gebruiken in deze Greatest Hits, drukt het eindcijfer iets omlaag.

Ben je al bekend met de eerste games uit de franchise, dan valt hier niet zoveel meer aan te beleven. Ben je pas ingestapt bij Guitar Hero World Tour en wil je ook de oude nummers graag als band spelen, of ben je gewoon op zoek naar je eerste Guitar Hero-game, dan heb je aan Guitar Hero Greatest Hits een hele degelijke compilatie. Voor de prijs van één game ben je zo weer helemaal bij de tijd en heb je de meest interessante nummers uit het Guitar Hero-verleden in je collectie.

 1.   
  jungler's avatar

  ik vind hem zupper 🙂
  nu ga ik mij nog een dubble bas padel kopen voor die expert ++ songs 🙂

 2.   
  Daniel Z's avatar

  Goede recensie, maar als ik het zo lees, is het niets voor mij. Heb bijna alle delen gespeeld, dus als ik oudere nummers wil spelen, pak ik wel Guitar Hero II of III op. Ik koop dan liever GH: Metallica.

  Ook is het jammer dat er een andere ontwikkelaar achter zit. Harmonix is echt goed, en Rock Band is aardig omhoog geschoten. Het vreemde is tevens dat de draadloze PS3 gitaren van Guitar Hero III met genoemde game slechter spelen dan met Rock Band :’).

 3.   
  Rise Against's avatar

  Mijn strum bar van de gitaar van guitar hero world tour is vandaag kapot gegaan 🙁 En ik wou net volgende week deze game halen. Nummers als The Trooper en Message in a bottle lijken me erg vet te spelen!

 4.   
  JamesHond's avatar

  dat je de nummers als band kunt doen is toch wel een reden om het te kopen. Normaal heb ik het niet zo op greatest hits verzamelingen…….

 5.   
  Timmeh's avatar

  Je koopt het waarschijnlijk om oude nummers in een band te spelen. Het is trouwens best wel leuk spel zo te zien

 6.   
  Fox's avatar

  ik heb deze soort spelen nooit leuk gevonden dus ook deze niet ><