Monster Hunter: Freedom Unite

De Monster Hunter-serie is één van de weinig gameseries die al meerdere topgames voor de PlayStation Portable heeft afgeleverd. Of Monster Hunter: Freedom Unite wel of niet aan de kwaliteit van zijn voorgangers kan tippen, kun je in deze review lezen…

Nieuwe content

In Japan is de Monster Hunter-serie uitermate populair, want de Japanners hebben alleen voor de PlayStation Portable al miljoenen exemplaren van deze serie gekocht. Ook in andere landen ontdekken steeds meer gamers de serie en ruim anderhalf jaar later is Monster Hunter: Freedom Unite nu ook in Europa verkrijgbaar. Volgens Capcom is Freedom Unite het meest uitgebreide en complete Monster Hunter-spel ooit. Het spel is echter niet geheel nieuw, want het is een uitgebreide versie van Monster Hunter Freedom 2. De game bevat alles van deze voorganger en is aangevuld met verschillende nieuwe quests, monsters, wapens, armors en items.

Al deze nieuwe content zorgt voor een veel langere gameplay en dat terwijl Monster Hunter Freedom 2 al een zeer lange gameplay had. Normale spelers kunnen zich zeker zo’n vijftig uur met Freedom Unite vermaken, maar de gamers die echt alles van het spel willen zien, kunnen zeker twee- tot driehonderd uur van hun leven aan het spel besteden. Het feit dat er meer dan vierhonderd quests in het spel verwerkt zijn laat al zien hoe groot de game eigenlijk is. Ook de spelwereld is ongelofelijk groot en hierdoor loop en vecht je niet vaak op dezelfde plekken.

Overal monsters

Zoals de naam al zegt speel je in Freedom Unite een monster hunter. Jouw taak is de inwoners van het dorp waar je leeft op verschillende manieren te ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan het verslaan van gevaarlijke monsters, pakketjes bezorgen of handelsroutes veiligstellen. Er zijn genoeg opdrachten te verzinnen, maar hier heeft Capcom helaas een steekje laten vallen, want heel erg divers zijn de meeste quests niet te noemen. Zo krijg je vaak de opdracht een x-aantal monsters te doden of de baas van een groep monsters een kopje kleiner te maken. Je moet nu niet denken dat je elke keer hetzelfde aan het doen bent, want dat is zeker niet het geval. Capcom had echter wel iets beter haar best mogen doen om de opdrachten net een tikje diverser te maken.

Jouw taak mag dan niet altijd even spannend zijn, maar het spelen als een monster hunter blijft leuk. Vooral de diversiteit van de vijanden zorgt voor een leuke spelervaring. Zo zijn er vijanden die twee of drie keer groter dan jouw personage zijn en heeft elk type monster wel zijn eigen aanvallen. Ook is het leuk dat je jouw uitrusting steeds meer kunt verbeteren. Dit doe je door de spullen (lees: stukken van verslagen monsters) die je tijdens jouw reis vindt om te toveren tot nieuwe wapens of armors. Jouw uitrusting wordt steeds groter en sterker, waardoor je er als hunter ook steeds bruter uit gaat zien.

Het vechten met deze uitrusting is even bruut, want vooral de wat grotere wapens zorgen voor een gevoel dat je elk monster aan kunt. Het vechten werkt helaas niet helemaal goed, want de camera kan erg vervelend doen. Zo verlies je af en toe een monster uit het beeld, waardoor hij van een onverwachte kant weer aan kan vallen. Het gebruik van de wapens is daarentegen wel heel goed uitgewerkt. Spelers kunnen uit meer dan tien verschillende wapens kiezen en elk wapen heeft natuurlijk zijn eigen krachten. Zo kun je met een boog je aanvallen opladen en kan een zwaard heel snel veel schade aanrichten. Aan het begin van het spel krijg je van elk soort wapen één exemplaar en ik raad iedereen aan alle wapens even uit te proberen, want jouw favoriete wapen kan wel eens heel anders uitvallen dan je denkt.

Samenwerken

De singleplayer van Freedom Unite is ontzettend leuk, maar de echte kracht van het spel is de multiplayer-modus. Je kunt de game namelijk met drie andere spelers spelen. Als een quest niet lukt kun je dus altijd hulp van anderen inschakelen. De gameplay van de multiplayer vergt meer tactiek dan de singleplayer en hierdoor wordt het spel nog leuker. Zo kan een mix tussen verschillende wapens heel goed uitpakken en kunnen de verschillende spelers vijanden van verschillende kanten aanvallen. Het feit is wel dat het spel een stuk makkelijker is als je met meerdere gamers tegelijk speelt, maar dit heeft gelukkig weinig effect op het spelplezier.

Conclusie

Monster Hunter: Freedom Unite is de beste Monster Hunter-game tot nu toe. Het spel is één van de grootste en meest uitgebreide PSP-games ooit en nieuwe spelers mogen dan ook een lange speeltijd van de game verwachten. Spelers die hun character van Monster Hunter Freedom 2 importeren zullen echter een veel kortere gameplay hebben, want zij hebben een groot deel van de content al gespeeld. Echte fans zullen nog steeds van het spel kunnen genieten, maar spelers die Monster Hunter Freedom 2 niet super vonden kunnen dit spel beter laten liggen.

Ten slotte scoort het spel op het technische vlak goed, want Freedom Unite zit zeker in de bovenste regionen van PSP-games als het om de graphics en het geluid gaat. Monster Hunter Freedom: Unite is eigenlijk een kleine MMO voor de PlayStation Portable en spelers die van fantasy- en adventuregames houden, kunnen zich met dit spel een hele lange tijd vermaken.

 1.   
  Chikin's avatar

  Goeie Review 🙂 Volgens heel veel mensen is het leuke game maar is dat echt zo ? En waarom is dat zo ? De Screenshots zijn best mooi 😮

 2.   
  craz's avatar

  Coolchikin schreef, "Goeie Review 🙂 Volgens heel veel mensen is het leuke game maar is dat echt zo ? En waarom is dat zo ? De Screenshots zijn best mooi 😮 "

  Er is niks voor niks een review lijkt mij 😉

 3.   
  ExtremeDotCom's avatar

  lijkt me wel een toffe game,maar eens dat je ver genoeg bent denk ik wel dat het knap lastig word

 4.   
  paprikaplant's avatar

  paljas schreef, "lijkt me wel een toffe game,maar eens dat je ver genoeg bent denk ik wel dat het knap lastig word"

  ja dat lijkt mij ook maar er is 1manier om dat te weten om het te spelen 😆

 5.   
  Vincee's avatar

  Ik heb dit spel inmiddels al een paar dagen en het bevalt me zeer goed.
  Het spel is lastig maar als je genoeg traint kom je er wel.
  prachtige graphics,top!

 6.   
  irapi's avatar

  Goede game maar ik zou eerst de demo via PSN ff downen. 8)

 7.   
  Game_dude's avatar

  als je alles wilt uitspelen heb je daar ongeveer 500 uur over nodig en elke week kun je weer wat downloaden en later wordt het soms zo moeilijk dat je wel andere spelers nodig moet hebben om de monster te verslaan

 8.   
  MistWalker's avatar

  Vincee schreef, "Ik heb dit spel inmiddels al een paar dagen en het bevalt me zeer goed.
  Het spel is lastig maar als je genoeg traint kom je er wel.
  prachtige graphics,top!
  "

  alles wat jij zegt klopt z’on beetje behalve dat van de grapihic’s
  😛