Golden Sun DS

Na zes jaar wachten had ik de hoop eigenlijk al opgegeven dat er ooit nog een derde deel in de Golden Sun-serie zou komen. De verrassing was dan ook groot toen Nintendo op de E3 eindelijk een derde deel aankondigde en de verrassing was nog groter toen bleek dat dit derde deel ook speelbaar was op het Nederlandse post E3-event.

De eerste twee Golden Sun-games zijn echte klassiekers die je eigenlijk niet mag hebben gemist. Beide games scoorden gemiddeld vrij hoog, wat met name kwam door de prachtige graphics, het zeer goede geluid en de langer dan gemiddelde speelduur. Het eerste deel eindigde met een cliffhanger en het kon dus ook niets anders dan dat er een tweede deel zou komen. Na Golden Sun: The Lost Age werd het echter een tijdlang akelig stil. Hier en daar doken er wat geruchten en valse uitgelekte versies van het spel op, maar tot een officiële aankondiging kwam het niet. En toen was er de E3 van 2009…

Van twee naar drie

Over Golden Sun DS is momenteel vrij weinig bekend. Uit de screenshots en trailers kunnen we wel opmaken dat er een heel duidelijk verandering is, aangezien men de overstap van 2D naar 3D heeft gemaakt, wat eigenlijk een vrij logische keuze is. Tijdens de demo die ik heb gespeeld kon ik deze 3D-wereld nog niet heel uitgebreid verkennen, maar het zag er erg goed uit en gezien de grafische kwaliteit van de vorige delen ben ik erg benieuwd naar hoe de rest van het spel er uit gaat zien.

Deze overstap van 2D naar 3D baart me echter ook wel een beetje zorgen. Als je de vorige delen hebt gespeeld, kun je je waarschijnlijk nog wel de vrij complexe en soms ook erg grote puzzels voor de geest halen. Als ik heel eerlijk ben lijkt het me bijna onmogelijk om puzzels van dit formaat, die je vooral op plekken zoals Magma Rock en Jupiter Lighthouse kon vinden, uit te voeren in 3D. Deze puzzels waren echter ook een van de sterke punten van de Golden Sun-games en als Golden Sun DS ook maar enigszins aan de voorafgaande games wil tippen, zullen de puzzels minstens van hetzelfde niveau als die in The Lost Age moeten zijn.

Nakomelingen

De tot nu toe beschikbare beelden van Golden Sun DS laten ook zien dat de welbekende Summons, geesten die je tijdens een gevecht in kunt zetten, weer hun opwachting zullen maken. Dit betekent zeer waarschijnlijk dat we ook de Djini, een soort van natuurgeesten, weer terug zullen zien. Of de bekende personages uit de vorige delen terug zullen keren is echter nog niet zeker, hoewel ik wel verwacht dat we wat oude bekenden tegen zullen komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan personages die niet ouder worden, zoals Piers, of belangrijke vijanden, zoals de blauwharige Alex.

Naast wat screenshots en een trailer is er momenteel ook wat game art van Golden Sun DS beschikbaar, die ons mogelijk al wat meer vertelt over de nieuwe personages. De drie personages die op deze game art centraal staan zijn een jongen met blond haar, een gespierde jongen met rood haar en een meisje met groen haar. Het meisje met groen haar kennen we nog niet, maar de twee jongens wel: deze lijken namelijke heel erg op Isaac en Garet uit de vorige games. Het is dan ook niet zo heel vreemd dat Nintendo bekend heeft gemaakt dat het hier gaat om de nakomelingen van de helden uit de vorige games…

Over het meisje met het groene haar valt verder vrij weinig te zeggen, aangezien ze niet heel erg op een personage uit de vorige delen lijkt. Aan haar kleding kun je wel zien dat ze hoogstwaarschijnlijk een Jupiter Adept is, waardoor ze het element wind kan gebruiken tijdens gevechten.

Voorlopige conclusie

Helaas was de demo die ik heb kunnen spelen vrij kort en ik kan dus ook niet heel veel meer zeggen over deze game dan ik hierboven al heb gedaan. Wel kan ik zeggen dat ik vrij hoge verwachtingen van deze game heb, zeker gezien de kwaliteit van de vorige games. Na het einde van Golden Sun: The Lost Age waren er nog aardig wat dingen open gelaten en ik kijk er dan ook naar uit om deze game helemaal plat te gaan spelen als deze eenmaal uitkomt.

Golden Sun DS zal in 2010 verschijnen voor de Nintendo DS en de Nintendo DSi.

 1.   
  Darkknight's avatar

  ik heb beiden delen ook gespeeld en ik vond deel 2 echt zo tof man niet normaal. Toen kwam de nds en waren er nog een paar geruchten dat golden sun 3 naar de nds zou komen maar dat bleek voorlopig nog niet zo te zijn en nu komt die dan eindelijk 😛 kan niet wachten!

 2.   
  ComradT's avatar

  Ik heb een vriend die goldensun heel leuk vind !!
  hij zou het geweldig vinden dat GS 3 komt xD

 3.   
  matthijs 2088's avatar

  jaa!! eindelijk!!! 😆 heb hier lang op zitten wacht eindelijk!! 😆

 4.   
  timothy250's avatar

  mooi en geweldig 2 vliegen in 1 klap 😉