Star Ocean: The Last Hope

Het aanbod van goede RPG-games voor de Xbox 360 is niet heel erg groot. Star Ocean: The Last Hope wil hier verandering in brengen en of dit deze Japanse RPG gelukt is, lees je in deze review.

Eerlijk gezegd wist ik niet heel veel over de Star Ocean-serie, maar na wat onderzoek kwam ik erachter dat de serie al een rijke geschiedenis heeft. Zo is Star Ocean: The Last Hope alweer het vijfde (zevende als je de remakes voor de PSP ook meetelt) en tevens laatste deel in de serie. Voorgaande games van de serie zijn voor de PlayStation, PlayStation 2, PlayStation Portabel en Gameboy Color uitgekomen. Een ander feit is dat alle Star Ocean-games zich in de ruimte afspelen. Vaak heb je de opdracht één of meerdere planeten te onderzoeken en hier treffen de hoofdpersonen soms rare taferelen aan.

Briljant verhaal

eftDat Star Ocean: The Last Hope geen korte game is wist ik al vanaf het moment dat ik het doosje opende, want het spel bestaat namelijk uit drie dvd’s. Dit is niet niks, maar gelukkig brengt het verwisselen van de schijfjes niet al te veel problemen met zich mee. Toen ik het eerste schijfje in mijn Xbox 360 schoof kreeg ik een indrukwekkend introfilmpje te zien. Deze intro introduceerde mij met het verhaal van het spel en gaf mij meteen het gevoel dat ik meer wou weten. In het spel ben je onderdeel van een groot onderzoek naar geschikte planeten om te koloniseren. Dit is nodig omdat de Aarde door de verwoestende Derde Wereldoorlog voor een groot deel onbewoonbaar is geworden. De twee hoofdpersonen waarmee je speelt zijn Edge Maverick en Reimi Saionji, maar tijdens je reis zul je vele andere personages tegenkomen en enkele zullen ook daadwerkelijk jouw team vergroten.

Ik ga het verhaal hier niet verder uitleggen, want dit is echt een grote kracht van het spel. Wat ik wel kan vertellen is dat je verschillende planeten zult gaan onderzoeken. Dit onderzoek doen is erg leuk, want je komt steeds nieuwe monsters en omgevingen tegen en het geeft echt een soort padvindersgevoel. Ook is het leuk dat het spel data voor jou bijhoudt. Zo kun je zien welke vijanden je bevochten hebt en bijvoorbeeld wat de zwaktes van deze vijanden zijn. Als je vaak genoeg tegen een bepaalde vijand gevochten hebt, kun je hier ook nog voordelen uit halen. Ook data over bijvoorbeeld geopende kisten, gevechten en schepen wordt bijgehouden en de echte Achievement hunters onder ons hebben dus genoeg te doen.

Vechten totdat je er bij neervalt

De andere kracht van Star Ocean: The Last Hope is het vechtsysteem, want dit systeem is erg diep en goed uitgewerkt. Voordat je gaat vechten moet je een team samenstellen van maximaal vier spelers. Het team kun je helemaal zelf instellen en je kunt kiezen uit verschillende personages die je tijdens je reis ontmoet. Elk personage vecht op een eigen manier en heeft zijn eigen aanvallen, sterktes en zwaktes. Het samenstellen van een goed team is zodoende belangrijk, want met een team waar niet over nagedacht is zul je het einde van het spel niet makkelijk halen.

ightNaast een team zijn er natuurlijk ook vijanden nodig. Als je deze in een level tegen het lijf loopt zul je een gevecht met ze aangaan, maar de manier waarop je de vijand ontmoet is erg belangrijk. Zo kun je zelf verrast worden of de vijand verrassen en hier zit een groot verschil tussen, want dit bepaalt het aantal vijanden waar je tegen moet vechten. Vijanden zijn niet altijd even makkelijk te verrassen en soms had ik het gevoel dat dit deel van het spel toch niet helemaal volledig naar behoren werkt. Dit kwam vooral doordat sommige vijanden niet verrast waren, terwijl dat naar mijn mening echt wel het geval was.

Als het gevecht dan ook echt gestart is, komt de diepte van het vechtsysteem goed naar voren. Zo kun je kiezen wie de leider van het team is en met hem of haar zul jij dan ook spelen. De leider kun je zelfs tijdens het vechten nog verwisselen en je kunt dus tijdens het gevecht met ieder teamlid spelen. Voor de rest van de leden kun je een aantal tactieken kiezen en zij zullen dan ook verder automatisch te werk gaan. Als je dan echt gaat vechten kun je op verschillende manieren aanvallen, maar je kunt ook aanvallen ontwijken. Tussen al het vechten door kun je verschillende items gebruiken die diverse effecten op het gevecht kunnen hebben. Ook kun je door het vechten bepaalde bonussen winnen en deze geven je bijvoorbeeld meer geld of ervaringspunten (XP) aan het einde van een gevecht. Deze bonussen verlies je weer als de leider van het team door een critical hit geraakt wordt.

Doet het spel dan niks fout?

Star Ocean: The Last Hope is niet helemaal op en top goed, want er zijn wel enkele puntjes van kritiek. Zo is de synchronisatie van spraak met mondbewgingen bar slecht, wat uiteraard vooral te wijten is aan het feit dat het een JRPG is, en zitten er af en toe onnodige filmpjes in het spel. Ook word je soms moe van het grote aantal dialogen dat je moet volgen. Dit veroorzaakt namelijk het gevoel dat het spel langzaam gaat, maar als je eenmaal aan het vechten bent is dit gevoel gelukkig al snel weer verdwenen. Verder is het lopen buiten de gevechten niet helemaal goed uitgewerkt, want je kunt alleen springen op bepaalde punten van de map en hierdoor is het soms lastig om verschillende plekken van een level te bereiken. Ten slotte werkt de camera ook niet altijd mee en geeft de map niet altijd een duidelijk overzicht.

Conclusie

Star Ocean: The Last Hope is een goede JRPG voor de Xbox 360. Het briljante verhaal en het diep uitgewerkte vechtsysteem zijn de beste punten van het spel. Ook de diversiteit wat betreft omgevingen en vijanden en de leuke Japanse personages geven de spelers van het spel een goed gevoel. Er zijn wel een paar kleine puntjes van kritiek, maar dit mag de pret zeker niet drukken. Voor mij is Star Ocean wat Final Fanatasy had moeten zijn. Dit is zeker een gewaagde uitspraak, maar fans van RPG’s met real-time vechtelementen zullen het hopelijk met mij eens zijn. Dus als je aan een goede (Japanse) RPG toe bent en je een Xbox 360 in bezit hebt, kan ik je deze game ten zeerste aanraden.

 1.   
  Vinstaro's avatar

  Het ziet er wel mooi uit maar hou niet echt van jrpg’s geef mij maar gewone rpg’s!

 2.   
  LHH's avatar

  Lijkt me heel bijzonder maar ik wacht er even mee, komen te veel mooie games uit dit najaar

 3.   
  L19's avatar

  Zeker een gave game. als je dingen als Final Fantasy leuk lijkt, maar je niet tege dat turnbased systeem kan, neem dan deze 🙂 hij is egt goed! jammer alleen dat je niet echt meer verschillende eindes kan voort brengen zoals dat in de vorige delen kon…