Heavy Rain

Heavy Rain is een bijzondere titel waar nogal geheimzinnig over wordt gedaan. Duidelijk is wel dat de game voor veel spanning en emotie moet zorgen en tijdens de E3 had ik het genoegen om hands-on te gaan met dit ambitieuze project…

In Heavy Rain staan vier personen centraal: Ethan Mars, Scott Shelby, Madison Paige en Norman Jayden. Je zult afwisselend met één van hen een missie spelen en elk personage heeft een ander lot, al zullen hun verhaallijnen zeker met elkaar te maken hebben. Vorig jaar zagen we al een demo-level met Madison, die het huis van een moordenaar onderzocht en op het nippertje wist te ontsnappen met haar motor. Dit level zit niet in de game zelf en was alleen als demonstratie opgezet, maar nu heb ik twee missies mogen spelen die daadwerkelijk in de game zitten.

Mad Jack

De eerste missie die ik speelde was Mad Jack, wat tevens de missie is waarvan we onlangs al wat trailers en screenshots te zien kregen. Om maar meteen iets recht te zetten: de game ziet er prima uit. Het is zeker niet de mooiste PS3-game ooit, maar op een mooi groot scherm ademt alles zoveel sfeer uit, zijn er zoveel details in de omgeving te zien en komt het verhaal erg goed tot zijn recht. Laat je dus niet te snel misleiden door screenshots die wellicht wat matig ogen, want die doen de game zeker geen eer aan.

In de missie speelde ik met Norman Jayden, een FBI-agent die een spoor volgt om meer te weten te komen over de zogeheten Origami Killer. Jayden is echter verslaafd aan de synthetische drug triptocaine, wat hij moet innemen om normaal te kunnen functioneren maar wat hij ook verborgen wil houden om niet ontslagen te worden. Het spoor brengt hem bij een autosloperij, alwaar hij Mad Jack ontmoet. Na een kort gesprek mag je even rondkijken en was het vooral even wennen aan de besturing.

Lopen doe je door R2 in te drukken, met de linker analoge stick kan je om je heen kijken en dus ook sturen welke kant je op wilt lopen en verder draait de gameplay om heel veel contextgevoelige acties met de rechter analoge stick en overige knoppen. Het openen van een deur, het onderzoeken van sporen op de grond, het bekijken van objecten om je heen… alles is vaak met een kleine beweging met de rechter analoge stick te activeren. Heel even leek het wat omslachtig, maar na een paar acties vond ik het gewoon erg goed bij de game passen en het zorgt ook voor eenzelfde gevoel als Fahrenheit.

ARI

We zijn dus op zoek naar een seriemoordernaar en het gelukkige feit wil dat Jayden over ARI beschikt: Added Reality Interface. Dit bestaat uit twee delen, namelijk een zonnebril waarmee je de omgeving kunt scannen en een speciale handschoen die bewijsmateriaal zoals bloed en sporen direct kan analyseren. Als je iets hebt onderzocht, laat je speciale bril zien wat het precies is en vervolgens laat Jayden merken wat hij er van denkt.

Toen Jayden tijdens de missie een loods aan het inspecteren was, stond ineens Mad Jack achter hem. Blijkbaar was hij niet zo blij met ons onderzoek en het gevolg was een stevige vechtpartij, die binnen begon en later zelfs buiten verder ging. Het mooie van Heavy Rain is dat het verhaal alle kanten op kan. Mijn gevecht met Mad Jack liep goed af, maar mijn buurman had een minder mooi einde en zag Jayden met auto en al verdwijnen in een enorme vernietiger. Dat zou het einde van Jayden uiteraard betekenen als we de volledige game zouden spelen, maar de game gaat gewoon door mocht een van de personages onverhoopt het loodje leggen. De overige missies zul je dan met de andere personages nog altijd beleven, dus je hebt eigenlijk vier echte ‘levens’ waar je mee speelt, voordat het eventueel een echt game over is.

De andere missie die tijdens de E3 onthuld werd, betrof een gedeelte waarin we met Madison gingen spelen. Ze bevond zich in een nachtclub en wilde de eigenaar ontmoeten. Om dat te bereiken gaat ze naar de toiletten om zich even op te maken en ook daar kunnen we volop met de contextgevoelige besturing aan de slag. Beweeg je stick om haar lippen op te maken, scheur een stuk van je rok af, maak een knoop van je bloesje wat losser, enzovoort. Het lijken op papier misschien suffe details, maar als je speelt merk je pas goed dat het heel veel bijdraagt aan de beleving, aan de interactie met de game en het verhaal.

Voorlopige conclusie

Heavy Rain zal ongetwijfeld iedereen aanspreken die genoten heeft van Fahrenheit en het zal ook ongetwijfeld een aangename verrassing zijn voor iedereen die houdt van een bijzondere gameplay, boeiende personages, een spannend verhaal en veel interactie. Misschien is het grafisch niet direct de mooiste game van de PlayStation 3, maar de hele sfeer en de emotionele momenten van de personages maken zoveel goed dat ik vrijwel zeker weet dat Heavy Rain straks hele hoge ogen gaat gooien.

  1.   
    Alfa Warrior's avatar

    PS3 only, maar als ik een PS3 had dan zou ik hem nog niet kopen vanwege de volgende reden:

      . Je speeld de rol van verschillende mensen.
      Grafisch blijkt hij wat minder te zijn wat ik wel een punt vind.
  2.   
    M@tthijs's avatar

    Het is een interactieve film guys, het enige wat je doet is QTE (Quick Time Events)… 🙄

  3.   
    Ika Q's avatar

    Graphics is echt niet de belangrijkste ding in deze game en daar ben ik echt blij om, het ziet er goed genoeg uit. Net als in Fahrenheit was de gameplay en verhaallijn goed in orde. En met meerdere spelers is het juist leuker, want iedere keuzen heeft gevolgen op de andere character.

  4.   
    Mv-Highway's avatar

    Een soort interactieve film kan best wel eens slagen.
    Alleen denk ik dat deze game wel eens aan het grootste gedeelte van de gamers voorbij gaan.
    Het is niet een game die ik zou kopen als ik hem in de winkel zag staan tenminste 8)

  5.   
    bugatti's avatar

    deze game moet ik hebben, gewoon lekker chille gameplay like fahrenheit, yakuza 2; i just love it

  6.   
    Dr. D3nVil's avatar

    lijkt mij wel een leuke game maar hoef het niet perse prototype en infamous gaan voor 😉 😀

  7.   
    LouisvanGaal's avatar

    best hard spel. BTW ik dacht die titel heavy rain ( harde regen) is best raar:”P

  8.   
    klacko's avatar

    Mystery Man schreef, "best hard spel. BTW ik dacht die titel heavy rain ( harde regen) is best raar:”P"

    zware regen heavy is zwaar
    😛