Bioshock 2

Bioshock verraste in 2007 vriend en vijand met een geweldige gameplay, prachtige setting en een uniek verhaal. Een nieuw deel kon dan ook niet uitblijven en op de E3 kregen we achter gesloten deuren een heerlijke demonstratie van Bioshock 2.

Knallen in Rapture

In een sfeervolle ruimte, die helemaal volgens de typische Bioshock-stijl was aangekleed, stond senior producer Melissa Miller van 2K Marin ons te woord. Samen met 2K Australia werken ze al tijden hard aan de singleplayer van Bioshock 2 en Miller wilde ons maar wat graag de game tonen. Een korte trailer toonde enkele bekende stukken uit de singleplayer, die fans van de game ook al kunnen dromen dankzij de reeds uitgebrachte trailers. Er was echter meer, want Bioshock 2 zal de serie namelijk ook gaan voorzien van een multiplayer. Online knallen in Rapture dus!

De multiplayer heeft men volledig uitbesteed aan ontwikkelaar Digital Extremes, wat mij een goede zet lijkt. Zo kan 2K zich volledig focussen op een geweldige singleplayer en heeft een ander ervaren team alle tijd voor de multiplayer. Het grootste deel van de presentatie ging dan ook over deze multiplayer en het heeft me aangenaam verrast. Laten we echter even kort ons geheugen opfrissen voor de singleplayer, voordat het online geweld aan bod komt.

In ere herstellen

De singleplayer speelt zich tien jaar na Bioshock 1 af en deze keer ben je zelf een Big Daddy, een prototype die nog over een eigen wil beschikt. Rapture is verder in verval geraakt en dreigt ten onder te gaan, maar er is iemand die alles in ere wil herstellen: de Big Sister. Zij heeft al die jaren overleefd en wil graag het oude Rapture weer opbouwen. Daar zit verder niemand op te wachten en dus ga jij, als Big Daddy en echte insider zijnde, de strijd aan met de Big Sister.

Dat je een vrije wil hebt komt goed van pas, want je kunt nu ook kiezen of je Little Sisters op je rug mee gaat nemen of dat je ze simpelweg om zeep helpt. Zo kun je ze voor jou laten werken door ze op lijken af te sturen, al moet je dan wel voor de nodige bescherming zorgen. Het beschermen van een Little Sister met vele Splicers en ander tuig op de loer lijkt dan ook een belangrijk onderdeel van de game te worden. Natuurlijk is er veel meer te ontdekken, maar daarover wilde men nog niets kwijt.

Appartement

Zoals gezegd krijgen we straks ook de beschikking over een heuse multiplayer. Het leuke aan de multiplayer is dat deze juist een prequel is en zich dus afspeelt voor alle actie van Bioshock 1. Er zijn acht personages om te kiezen die elk hetzelfde doel nastreven: overleven. Tijdens de demonstratie werd ons een appartement getoond, jouw eigen plekje in Rapture. Vanuit dit appartement kun je naar je eigen batysfeer gaan, dat als plek dient om multiplayerpotjes te starten. Liefhebbers van een ouderwets menu kunnen ook gewoon vanuit het hoofdmenu de multiplayer kiezen.

Toch voegt het appartement als matchmaking-plek wel wat toe aan de hele Bioshock-sfeer. Je kunt er boodschappen beluisteren van het dubieuze bedrijf Sinclair Solutions en je wordt nog meer ondergedompeld in de wereld van Bioshock.

Toffe elementen

Voor de multiplayer zijn enkele nieuwe locaties gebruikt als ook bekende plekken uit de eerste Bioshock. Deze levels zijn uiteraard wel volledig geoptimaliseerd voor de multiplayer. Daarnaast zijn er ook stukjes gameplay aangepast. Zo zagen we tijdens de demo iemand een turret hacken, wat deze keer geen mini-game was maar simpelweg een kwestie van de A-knop indrukken voor enkele seconden. Dit houdt de actie vlot en het voegt toch allerlei toffe elementen uit de singleplayer toe aan de multiplayer. Ook zijn er vending machines waar je terecht kunt om je Eve en munitie aan te vullen. Wederom geen mini-game of menu, maar gewoon een kwestie van langs lopen en grijpen wat er te grijpen valt.

Daarnaast is er ook nog een spannend moment als je het geluid van een Big Daddy hoort. Deze zal willekeurig een keer spawnen in het level en degene die als eerste bij de Big Daddy is, krijgt de mogelijkheid om als een Big Daddy verder te spelen. Een stukje power play dus zolang het duurt, want ook al ben je dan even wat sterker dan de overige spelers, je bent niet immuun voor kogels en plasmids. Gelukkig ging de Big Daddy online wel een stuk sneller tegen de vlakte dan in de singleplayer.

Uitdagend

Om de multiplayer uitdagend te houden is het mogelijk om te levelen tot een maximum van level 20. Bij elk nieuw level zullen er nieuwe wapens, plasmids en andere upgrades vrijgespeeld worden, wat deze online component ook op de lange termijn interessant houdt. Daarnaast verdien je Adam door goed te presteren, wat je ook weer kunt gebruiken om in jouw character te investeren.

Als we kijken naar de diverse spelmodi, dan weten we op dit moment dat we aan de slag kunnen met Survival of the Fittest (een Free For All-modus) en Civil War (Team Deathmatch). Er is nog een derde spelmodus, maar die wilde men graag nog even geheim houden.

Voorlopige conclusie

Bioshock 2 staat al sinds de aankondiging hoog op mijn verlanglijst. Ik verwacht niet dezelfde overweldigende ervaring als die van het eerste deel, maar de wereld van Rapture smeekt werkelijk om een nieuw bezoek. Dat je als Big Daddy speelt en een grote vijand als de Big Sister tegenover je hebt, maakt het in elk geval weer interessant.

De multiplayer leek me eerst slechts een noodzakelijk extraatje, puur om de levensduur van de game wat op te rekken. Het moet natuurlijk nog blijken straks hoe succesvol deze component wordt, maar na de demonstratie ben ik zeker overtuigd van de aangepaste gameplay en mogelijkheden om online in Rapture te knallen.

 1.   
  Spam-Fischer's avatar

  beeld is niets veranderd

  maarja het zag er zowizo al goed uit 🙂

 2.   
  craz's avatar

  Bioshock kan ook niet zoveel aan zijn graphics veranderen het is al een heel goed uitziend game 😉

 3.   
  delta62's avatar

  Leuk hoor, echt een vette game!

 4.   
  /DareDevil's avatar

  Idd ik ben het met de preview eens ik denk dat hij heel goed wordt maar niet zoals zijn voorganger 🙂

 5.   
  Maotes's avatar

  Graphics vallen wel mee…

 6.   
  Dr. D3nVil's avatar

  ik ken deel1 niet en ik denk ook niet dat het een game voor mij is 😳

 7.   
  b00m666's avatar

  omfg heb net deel 1 uitgespeeld

  ja heb em gedownload

  en ik vond hem leuk dus ik koop bioshock 2 zeker

  waarom ik de eerste downloadde?

  ik vind het best saai uitzien maar het was leuk en het is tog best veel geld voor zo oude game dus

  maarja dan deel ik weer geld voor deel 2

  en in deel 1 kreeg je al een soort voorproefje van big daddy op het eind als je er een mot worden