Demigod

Demigod beschrijft zichzelf als een RTS-game, maar het spel bevat veel RPG-elementen. Een mix tussen deze twee genres komt niet vaak voor, maar of het ook echt een goede keuze is geweest kun je in deze review lezen.

De RTS-fans kunnen zich de laatste paar maanden met verschillende goede games vermaken. Ook ik heb de laatste tijd meerdere RTS-games gespeeld en over de meeste games was ik aardig positief. Toch vond ik dat sommige ontwikkelaars maar weinig nieuws met hun games deden. Demigod is een voorbeeld van een game die wel iets nieuws doet, want een mix tussen het RTS- en het RPG-genre is redelijk nieuw. Natuurlijk zijn er meer games die de twee genres gemixed hebben, maar de manier waarop Gas Powered Games deze mix naar een game vertaald heeft, heb ik nog niet eerder gezien.

Geen god maar halfgod

Demigod betekent in het Nederlands halfgod en dat is dan ook precies waarmee je jezelf in dit spel uit de voeten moet maken. Op het moment zitten er acht van deze demigoden in de game en daar zullen er later nog twee aan toegevoegd worden. Elke demigod heeft zijn eigen voor- en nadelen, maar ruwweg kunnen de halfgoden in twee groepen verdeeld worden. Als eerste is er de groep Assassin demigoden en deze moeten het vooral van hun aanvallen hebben. De voordelen van deze goden zijn dat ze erg sterk zijn en snel andere goden en gebouwen kunnen doden/slopen, maar er zitten ook nadelen aan het gebruik van deze goden. Zo hebben ze geen goede skills om te healen en kunnen ze elkaar niet of nauwelijks ondersteunen. De andere groep demigoden, genaamd Generals, zijn juist wel gespecialiseerd in het helpen en ondersteunen van elkaar. Zo kunnen deze goden een stuk beter healen en kunnen ze hun eigen troepen creëren. De nadelen zijn natuurlijk dat deze demigoden minder sterk en meer afhankelijk van goede samenwerking zijn.

Als je een demigod hebt uitgekozen kun je deze tijdens het spelen via verschillende manieren sterker maken. Zo kun je verschillende items die meer armor, leven, mana of nog andere voordelen geven, kopen. Ook kun je speciale items kopen die je bijvoorbeeld eenmalig of voor meerdere keren sterker maken. Naast het kopen van items is er nog een andere manier om jouw demigod sterker te maken, want door het omhoog levelen (tot het maximum van level twintig) krijg je punten die je weer kunt spenderen aan het verbeteren van skills of het sterker maken van jouw halfgod. Elke halfgod heeft zijn eigen setje met skills en deze variëren van skills die schade aanrichten of je sneller laten aanvallen tot skills die zorgen voor een grote heal of je tijdelijk meer armor geven.

Geen troepen maar upgrades

Demigod is geen ouderwetse RTS-game waarin je troepen bouwt en met deze troepen de vijand een kopje kleiner maakt. Daarentegen hoef je jezelf helemaal niet druk te maken om het bouwen van troepen, dit gebeurt namelijk allemaal automatisch. Je kunt de automatisch gegenereerde troepen wel sterker maken door verbeteringen te kopen. Zo kun je ervoor kiezen je troepen meer leven en armor te geven, maar je kunt er ook voor kiezen de verschillende golven van troepen uit te breiden. Hetzelfde geldt voor jouw basis, want ook deze kun je sterker of groter maken. Dit doe je niet door zelf nieuwe gebouwen neer te zetten, maar ook door upgrades aan te schaffen. De verbeteringen en upgrades kun je alleen kopen als de gevechten die je voert ook daadwerkelijk goed gaan. Dus als je aan de verliezende kant speelt kun je ook minder upgraden.

Het kopen van al deze items en verbeteringen is natuurlijk niet gratis. Je moet namelijk wel genoeg geld hebben en dit geld kan op verschillende manieren worden verdiend. Als eerste krijg je geld voor het doden van vijandelijke demigoden. Ook krijg je om de zoveel seconden geld voor de vlaggen die je in het level in bezit hebt. Deze vlaggen kun je overnemen door er enkele seconden naast te blijven staan. Als je het goed doet zul je naar tien minuten spelen al een goed setje met items en upgrades tot je beschikking hebben, maar let wel op. De vijand zit natuurlijk niet stil en zal ook verschillende upgrades kopen die jou het leven zeer zeker zuur kunnen maken.

Winnen dat is pas belangrijk

Het overnemen en behouden van vlaggen kan je ook gelijk de mogelijkheid geven om de match te winnen, maar dit is niet altijd het geval. Er zijn namelijk verschillende levels die ook verschillende doelstellingen hebben. Zo moet je soms punten verdienen door de vlaggen te behouden, maar er zijn ook levels waar je de vijandelijke basis moet vernietigen of een aantal demigoden moet doden. Door al deze verschillende doelen biedt het spel zeker genoeg variatie. Wel vind ik dat er wat meer levels bij het spel geleverd hadden kunnen worden, want op het moment zijn er maar acht bespeelbare levels in de game aanwezig. Het zal de game dan ook zeker goed doen als de ontwikkelaar met enkele nieuwe levels op de proppen komt. Wat volgens mij nog een beter idee zou zijn, is het uitgeven van een map editor. Dit biedt namelijk het voordeel dat er honderden of misschien wel duizenden nieuwe levels gemaakt zullen worden en zowel de spelers die deze levels maken en de spelers die alleen het spel spelen hebben dan weer wat nieuws om zich mee te vermaken.

Geen campaign wel multiplayer

Demigod heeft naar mijn mening wel één groot probleem en dat is het gemis van een singleplayer campaign. De enige singleplayermodi in het spel zijn skirmish en tournament. Deze modi zijn zeker leuk, maar als het spel een campaign had gehad was het toch meer een geheel geweest. De game bestaat nu alleen uit een singleplayer en multiplayer met beide dezelfde mappen en modi. Een campaign had net het beetje extra kunnen geven om deze game helemaal top te maken. Begrijp me niet verkeerd, want Demigod is een RTS/RPG waar je zeker vele uurtjes speelplezier mee kan beleven, maar voor sommige spelers is het hebben van een skirmish- en tournamentmodus simpelweg niet genoeg.

Conclusie

De mix tussen het RTS- en het RPG-genre is goed gelukt en Demigod is dan ook fijn om te spelen. De gameplay gaat diep genoeg om verschillende strategieën mogelijk te maken en ook de opdrachten die je krijgt vragen elk om een andere aanpak. Toch had de game in het geheel wat robuuster uitgewerkt mogen worden. Vooral het gemis van een singleplayer campaign is een belangrijk punt. Ook het kleine aantal levels helpt de game niet om naar de top te komen. Op het vlak van de graphics en het geluid doet de game het wel erg goed en dit helpt zeker mee om tijdens het spelen een goed gevoel te geven. Demigod is dan ook een spel waar je jezelf (als de gameplay in jouw straatje ligt) een lange tijd mee kunt vermaken. De levensduur van het spel kan zelfs nog goed verlengd worden door het uitgeven van een aantal nieuwe levels of een level editor. Ik heb het volste vertrouwen dat Gas Powered Games de game goed zal ondersteunen en een goede beslissing hierover zal nemen.

 1.   
  LouisvanGaal's avatar

  ziet er vet uit. mang

 2.   
  craz's avatar

  Jammer genoeg geen campaign 🙁

 3.   
  Alias's avatar

  Heb het spel zelf ook al gespeeld en de multiplayer ervan ook gedaan (via Hamachi, werkt beter atm)

  Speelbaarheid:
  De controls kunnen even wennen zijn in het begin maar dat is erg snel gebeurd. Verder zijn deze erg makkelijk om aan te wennen en hebben ze zeker gedacht aan de overzichtelijkheid van de klikbare items onder in het scherm.

  Beeld:
  Ziet er netjes uit al had het iets beter gekund wanneer je helemaal uitzoomd op een map. Wanneer je helemaal inzoomd heb ik er niks op aan te merken.

  Originaliteit:
  Ik persoonlijk heb nog niet eerder een dergelijke game gespeeld waarmee ik deze kan vergelijken. Vind hem daarom ook behoorlijk origineel en ergens ook wel gewaagd.

  Geluid:
  Het geluid vind ik erg mooi gedaan, elke stap met het stenen personage is een mooie stap. Zeker als je de boxen een keer lekker open zet.

  Conclusie:
  Erg mooie game die naar mijn idee zeker het proberen waard is. 8)

 4.   
  infected henk's avatar

  lol klinkt wel goed

 5.   
  game-gast's avatar

  ziet er gaaf uit

 6.   
  JasperNL=D's avatar

  Ik hou gewoon niet zo van die onechte spellen zoals deze, dus ik stem niet heel hoog.