Battlestations: Pacific

In 2007 kwam Battlestations: Midway als een aangename verrassing voor liefhebbers van strategie en actie. Nu is het tijd voor de volgende stap met de opvolger, Battlestations: Pacific. Een geslaagd vervolg? Dat lees je in deze review…

De eerste Battlestations deed heel veel goed, maar de game had ook zeker diverse minpunten. Aan de positieve kant stonden punten als de enorme actie, een geweldige sfeer en een prima multiplayer. Daar stond tegenover dat de actie helaas wat dungezaaid was en dat de gameplay in sommige gevallen erg traag en saai was. Wij beloonden Battlestations: Midway met een behoorlijke 7,2 en ik kan je nu al zeggen dat Pacific met een nog hoger cijfer naar huis zal gaan.

Met succes

Battlestations: Pacific laat je wederom de Tweede Wereldoorlog beleven, maar dan zonder de overbekende stranden in Frankrijk en andere uitgekauwde gevechten. We schrijven de tijd dat het Amerikaanse leger in het Pacifisch gebied druk in gevecht was en, zoals we wel weten, het wachten zou zijn op de aanval op Pearl Harbor. Deze keer zijn er echter twee uitgebreide singleplayer campaigns om te spelen, zowel met de Amerikanen als met de Japanse strijdkrachten. De Amerikaanse campaign leunt zwaar op historische feiten, terwijl de Japanse campaign voor de verandering eens een alternatieve werkelijkheid laat zien. Wat zou er immers gebeurd zijn als de Japanners vele missies met succes hadden doorstaan…

Het mooiste nieuws hieraan is dat je per campaign gemakkelijk 15 tot 20 uur bezig kunt zijn, wat vandaag de dag haast ongekend is voor een gemiddelde game. Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid om mappen in de Skirmish modus te spelen en aan diverse uitdagende multiplayer spelmodi mee te doen. De multiplayer is een stuk uitgebreider dan die van het origineel, met deze keer speltypen variërend van het vechten om eilanden te veroveren of het uitroeien van alle tegenstanders tot een competitieve spelmodus waarin je punten kunt verdienen door vijanden uit te schakelen of bepaalde objectives te voltooien.

Een sterk punt van de multiplayer is dat het op alle facetten van de gameplay inspeelt: zowel stealth als strategie en actiegerichte aspecten komen aan bod. Dit is uiteraard ook van toepassing op de singleplayer, die vertrouwd en toch ook verbeterd aanvoelt…

De klus klaren

De tutorial is deze keer lekker vlot en to the point gehouden, waarbij je al snel de basis van de besturing en de opzet van het spel onder de knie krijgt. Ter land, ter zee en in de lucht is er niets bij, want je kunt met vele soorten units aan de slag. Diverse vliegtuigen, schepen en onderzeeërs zijn te gebruiken, waarbij je ook nog eens nieuwe units vrij kunt spelen als je verder komt in de game. Een ideale motivator om veel tijd in Battlestations: Pacific te steken.

De momenten waarop je een onderzeeër aanvoert zijn vaak wat rustiger en meer gericht op stealth in vergelijking met de spannende dog fights en kamikaze-acties in de lucht. Persoonlijk vond ik de missies boven water een stuk interessanter, maar dat zal uiteraard een kwestie van voorkeur zijn waar je het meeste voldoening uit haalt: het winnen van een dog fight en het bombarderen van schepen of het besluipen van vijanden en de klus klaren met een welgemikte torpedo.

Welke je ook kiest, het blijft allemaal interessant genoeg, ook al zal je later in de game regelmatig wensen dat er iets meer checkpoints zouden zijn. Soms zijn er vrij forse stukken die je moet overspelen na een mislukte actie en dat kan soms best frustrerend zijn. Gelukkig is de voldoening groot als het lukt en de missies wordt ook nog eens wat opgeleukt met authentiek ogende beelden, die haast rechtstreeks uit een oud tv-archief lijken te komen.

Conclusie

Battlestations: Pacific laat wel wat kleine steekjes vallen, maar de game is een meer dan waardige opvolger van de eerste Battlestations-game. De gameplay bestaat uit een lekkere mix van actie en strategie en zelfs stealth, wat het spelen ook op langere termijn interessant weet te houden.

Daarnaast kan je zonder problemen meer dan 40 uur steken in de singleplayer en de herspeelbaarheid wordt nog eens extra vergroot door de Skirmish en een leuke multiplayer met zeer diverse spelmodi. Altijd al fan geweest van deze andere kant van de Tweede Wereldoorlog of zin in het veranderen van de geschiedenis? Dan is Battlestations: Pacifc zeker jouw ding en een game waar je de komende weken zeker mee kunt vullen.

 1.   
  joramovic's avatar

  Ik heb gisteren de film pearl harbor gezien, nu heb ik wel zin om deze game te spelen 😛 .

 2.   
  Overload14's avatar

  joramovic schreef, "Ik heb gisteren de film pearl harbor gezien, nu heb ik wel zin om deze game te spelen 😛 ."

  Heb jij die dan ook op één gezien? xD

 3.   
  Ken2BE's avatar

  joramovic schreef, "Ik heb gisteren de film pearl harbor gezien, nu heb ik wel zin om deze game te spelen 😛 ."

  Heb hem ook gezien,op één.

 4.   
  NoFearz's avatar

  Die zender hebben we ook in nederland hoor 😉

 5.   
  Overload14's avatar

  joramovic schreef, "

  ”Overload14″ schreef, "[quote=”joramovic”].."

  Heb jij die dan ook op één gezien? xD"

  Ja, ik ben toevallig een echte Belg.[/quote]

  dan ben jij een mede belg :D:P

 6.   
  Boxer's avatar

  Het gaat hier over Battlestatons: Pacific, niet over belge

 7.   
  joramovic's avatar

  voor welk platform is ie gereviewed? Want ik weet niet of ik hem voor de 360 of de pc ga halen.

  op mijn pc zal ik waarschijnlijk beter beeld hebben tegenover mijn crappy tv, maar zijn de controls op de pc goed fniet?

 8.   
  martyntjee's avatar

  joramovic schreef, "voor welk platform is ie gereviewed? Want ik weet niet of ik hem voor de 360 of de pc ga halen.

  op mijn pc zal ik waarschijnlijk beter beeld hebben tegenover mijn crappy tv, maar zijn de controls op de pc goed fniet?"

  de controls voor de pc vind ik wel goed 🙂

 9.   
  PixelShooter's avatar

  Overload14″]

  ”joramovic schreef, "[quote=”Overload14″ schreef, ".."

  Ja, ik ben toevallig een echte Belg."

  dan ben jij een mede belg :D:P[/quote]

  Whaaaa… geweldig! Ik heb hem ook gezien!! xD 😛

 10.   
  Codename_black's avatar

  Ik ga hem binnenkort ook eens halen de demo beviel me erg. Ik kan niet kiezen tussen Left 4 dead en dit spel!

 11.   
  Broodbeleg's avatar

  Koop dit spel dan, wacht op L4D2 als die gaat komen. L4D wordt toch geintegreerd in L4D2 en is het zonde om nu nog L4D te gaan kopen, want L4D2 gaat niet goedkoper worden voor L4D eigenaren.