UFC 2009: Undisputed

Boksen is zo 2008, als we THQ mogen geloven. Wat de toekomst heeft? Mixed martial arts! In UFC 2009: Undisputed komen vele vechtstijlen bij elkaar en dat levert bijzonder veel vermaak op. Lees snel meer in deze review…

Ultimate Fighting Championship 2009: Undisputed draait dus om mixed martial arts (MMA), een full-contact vechtsport die bestaat uit een verzameling vechtstijlen, variërend van judo en worstelen tot Muay Thai en kickboksen. Op deze manier worden er niet alleen allerlei stijlen samengevoegd, maar ook een hele hoop regels. In MMA is erg veel toegestaan, zodra je in de Octagon stapt, en in UFC 2009 pakt dit erg goed uit….

Bijzonder uitgebreid

Als je met UFC 2009 begint en graag alles van de gameplay en besturing wilt weten, kan je bij een zeer uitgebreide tutorial terecht. Het vechtsysteem is namelijk ontzettend diepgaand. Je hebt staande actie, momenten waarop je elkaar vasthoudt (‘clinch’) en dan zijn er nog de grondgevechten. Elke mogelijkheid is hierbij bijzonder veelzijdig met een hele reeks aanvallende en verdedigende opties en transities tussen diverse acties.

Hier schuilt dus wel een addertje onder het gras, want het kan allemaal behoorlijk overweldigend overkomen, waardoor je misschien geneigd bent je niet al teveel te verdiepen in de diverse bewegingen en technieken die mogelijk zijn. Tegen niet al te sterke tegenstanders kan je zo nog wel winnend uit de ring (Octagon) stappen, maar tegen geoefende tegenstanders zal je snel het onderspit delven. Hoe maak je jezelf namelijk los uit een pijnlijke houdgreep, hoe kan je het tij keren als je onderop ligt en flink toegetakeld dreigt te worden en hoe kan je een tegenstander zoveel mogelijk verzwakken om een heerlijke knock-out uit te delen?

Het verdient dus zeker de aanbeveling om alle acties en mogelijkheden tot je door te laten dringen, want dit geeft je op den duur een groot voordeel ten opzichte van de computergestuurde tegenstanders en vrienden die meer vertrouwen op button bashen. Je kunt namelijk een gevecht op meerdere manieren winnen. De bekende knock-out is duidelijk, maar je er ook voor zorgen dat je een tegenstander laat opgeven (submission) door hem zeer krachtig vast te houden op de grond. Ook al krijg je flink wat trappen en stoten te incasseren, zolang je nog bij je positieven bent kun je met de juiste aanval het gevecht alsnog winnend afsluiten. De basis van het vechtsysteem is gelukkig vlot onder de knie te krijgen, waarna je verder kunt blijven oefenen om ook alle andere technieken goed te beheersen.

Goed op peil

Een belangrijke optie in UFC 2009 is de carrière modus. Je maakt een vechter, die je zowel qua uiterlijk als qua vaardigheden op zeer veel vlakken kunt aanpassen, en vervolgens ga je aan jouw loopbaan als UFC-vechter werken. Je werkt steeds een aantal weken naar een nieuw gevecht toe, waarbij je in de weken voorafgaand aan het gevecht kunt trainen, sparren of aan je imago werken. Je wordt soms uitgenodigd voor een fotoshoot om op de cover van een magazine te verschijnen of je mag ergens handtekeningen uitdelen. Vergeet echter niet af en toe een weekje rust in te plannen, want je conditie moet wel goed op peil zijn als een volgend gevecht begint.

Naast een carrière kan je ook losse wedstrijden spelen, inclusief een vette mogelijkheid om klassieke gevechten nogmaals te beleven. Daarbij kan je ook nog eens leuk bonusmateriaal vrijspelen als je het gevecht in de game op dezelfde manier weet te winnen als in het originele gevecht. Daarnaast heb je ook nog eens meer dan tachtig vechters om mee te spelen in diverse gewichtsklassen en ook online strijden behoort tot de mogelijkheden.

Iets vlotter

Op het technische vlak steekt UFC 2009 ook prima in elkaar. Grafisch oogt het erg mooi, met veel details als er rake klappen vallen. Scheurtjes in het gezicht, bloedspetters op de grond en door de lucht en ook de verdere licentiezaken zoals diverse goed lijkende vechters, bekende commentatoren en herkenbare scheidsrechters zijn van de partij. Een stevige soundtrack maakt het geheel mooi compleet.

Helaas kent de game wel erg veel laadschermen als je een bepaalde menu-optie hebt geselecteerd of na een partij weer naar het beginmenu terugkeert. Heel erg lang duurt het meestal niet, maar het zou toch wel prettiger zijn geweest als je iets vlotter weer verder zou kunnen spelen en niet tegen een stuk of vijf korte laadmomenten aan hoeft te kijken.

Conclusie

UFC 2009: Undisputed is een zeer vette vechtgame die MMA eens wat meer onder de aandacht brengt bij het grote publiek. Het vechtsysteem is ontzettend uitgebreid en je kunt er behoorlijk wat tijd in steken om alles goed onder de knie te krijgen en zo diverse situaties in je voordeel te beslechten. Van het verdedigen tijdens lastige grondgevechten en het forceren van submission tot het uitdelen van stevige Muay Thai-trappen… de mogelijkheden lijken onbeperkt.

Technisch gezien levert de game een nette prestatie. De gevechters zien er goed uit, de animaties en transities verlopen zeer soepel en het is heerlijk om na een harde dreun de bloedspetters op de grond te zien of het bitje van je tegenstander door de lucht te zien vliegen. Voorzien van interessante klassieke gevechten, bonusmateriaal en een leuke carrière modus kan je erg veel vrije uren aan UFC 2009 besteden. Helaas zijn er wel vrij veel laadschermen, maar de gevechten zelf maken het gelukkig meer dan goed.

 1.   
  Machtaman's avatar

  DEZE SPEL IS GRUWLIJK!

 2.   
  gebruiker50081's avatar

  Ik vond hem minder (demo) maar de graphics zijn toch goed gelukt 😛

 3.   
  Dy-88's avatar

  DIT SPEL IS FKING VET!
  sinds ik UFC speel ben ik eraan verslaafd en ben ik er fan van geworden. 😀

 4.   
  Spam-Fischer's avatar

  Ik heb hem al bestelt maar ff 1 vraagje.

  Als je je tegenstander slaat op zijn gezicht zie je dan bloedspetters en kan hij dan ook een blauw oog of een bloedneus krijgen?

 5.   
  SN0WIE's avatar

  De demo is echt lijp

 6.   
  Mandamo's avatar

  Demo is gruwelijk! Staand vechten vind ik nog het leukst, liggende clinches vind ik nog wat lastig…Maar dat komt wel als ik de echte heb! 🙂

 7.   
  SinasBlik's avatar

  Heb de game binnen en het is een schitterend spel! In het begin is het wat lastig maar daarna sta je te popelen om mensen inmekaar te rammen!!

 8.   
  Djuroen's avatar

  Zeker wel een mooi spel.
  Eigenlijk een heel onverwachte topper!
  Qua speelbaarheid is het wel lastig als je niet weet hoe je bijvoorbeeld een submission kan tegen houden. Mijn advies is de tutorial minstens een paar x door te nemen op dat vlak.
  Verder is het grafisch erg mooi, met veel details en het geluid is ook goed.
  Uitgebreide spelercreator is ook super.
  🙂

 9.   
  Dr. D3nVil's avatar

  ik houd niet van dit soort spellen maar dit ziet er echt goed uit 🙂 😉