New Play Control! Pikmin 2

Iedereen heeft wel een favoriete held. Sommige mensen zijn helemaal gek van Spider-Man, Batman of Solid Snake. Anderen zoeken hun heil bij de X-men, James Bond of zelfs Daredevil. Persoonlijk vind ik alle superhelden losers. Er is maar één held die er echt toe doet en dat is natuurlijk Kapitein Olimar.
ight

Kapitein Olimar en Louie

Het eerste deel in de Pikmin-reeks was één van mijn favoriete titels op de Nintendo Gamecube, vanwege de innovatieve gameplay en de heerlijke ‘Nintendo-wereld’. Bovendien was Pikmin zeer verslavend. Het tweede deel heb ik vanwege financiële redenen nooit kunnen spelen, maar nu heb ik alsnog de kans gekregen om aan de slag te gaan met New Play Control! Pikmin 2 op de Nintendo Wii.

In Pikmin 2 speel je wederom als Kapitein Olimar. Voor zijn beroep ontdekt hij werelden, maar waarschijnlijk heeft hij nooit het risico genomen om een eigen bedrijf te beginnen, want hij werkt voor een baas. Het vervelende is dat het bedrijf waar hij voor werkt grote schulden heeft. Om deze schulden af te lossen moet Kapitein Olimar, samen met zijn collega Louie, op zoek naar waardevolle schatten, die te vinden zijn in verscheidene werelden.

Kleine, olijke plantjes

De werelden zie je van schuin bovenaf en zelf bestuur je Kapitein Olimar en Louie met de nunchuk-controller. Zij kunnen niet veel meer dan lopen en gooien en dus krijgen zij hulp van kleine wezentjes die op de verschillende planeten te vinden zijn. Deze plantachtige schepsels zijn Pikmin en ze zijn te vinden in vijf verschillende soorten. De rode Pikmin zijn bestand tegen vuur, de gele Pikmin kunnen tegen elektriciteit, de blauwe Pikmin kunnen overleven in water, de witte Pikmin zijn giftig en kunnen tegen schadelijke stoffen en de paarse Pikmin zijn zeer sterk. Als speler kun je de Pikmin naar verschillende plekken toewerpen en terugfluiten, maar je kunt ze ook kweken en voorzien van power-ups. Het laatste belangrijke element is dat je Kapitein Olimar en Louie apart kunt besturen. Op deze manier kunnen zij los van elkaar een groep Pikmin meenemen om verschillende gebieden te ontdekken.

eft30Je zult alle soorten Pikmin moeten gebruiken om de verschillende schatten te bereiken. Zo zul je gebieden doorkruizen met daarin elektrische, vurige en giftige obstakels, gebieden ontdekken die onder water staan en hele grote eindbazen moeten verslaan. Voor elke situatie is er een Pikmin en hoewel dit misschien saai lijkt, blijft het leuk om te zien hoe de Pikmin met zijn allen een tegenstander verslaan, of bezig zijn om verslagen vijanden naar hun ruimteschip te slepen. De lijken van verslagen vijanden zijn namelijk de bron voor nieuwe Pikmin en die zul je nodig hebben, want soms zullen er vele Pikmin sterven tijdens de grotere gevechten.

New Play Control!

New Play Control! Pikmin 2 is een directe port van de Gamecube-versie, waar het enige substantiële verschil zit in de besturing met de Wii-controller. Deze besturing pakt zeer goed uit. Met de A-knop gooi je de Pikmin in de richting die je aanwijst en met de B-knop fluit je de Pikmin terug. Met de Z-knop centreer je de camera en met de C-knop sorteer je de verschillende Pikmin. Dit laatste is handig als je bijvoorbeeld alleen blauwe Pikmin nodig hebt voor het betreden van water. Helaas wordt ook de 1-knop (voor power-ups) gebruikt en dat vind ik persoonlijk een ramp, omdat deze knop veel te laag op de controller zit. Toch is de besturing een vooruitgang ten opzichte van het origineel en het leent zich perfect voor het genre. Het voelt intuïtief aan en het is raar dat er nog maar weinig strategiegames op de Wii verschenen zijn. Het richten en aansturen van de Pikmin benadert het gevoel van een PC-muis.

ight
Naast de nieuwe besturing is het tijdslimiet van het origineel overboord gegooid. In de Gamecube-versie had je namelijk 30 dagen om de game te voltooien, waarbij één dag ongeveer een kwartier duurt. Deze stap is duidelijk een gevolg van de strategie om een breder publiek aan te spreken, want het maakt de game een stuk minder uitdagend. Grafisch is New Play Control! Pikmin 2 niet gewijzigd, maar dit is absoluut geen beperkende factor voor de heerlijke gameplay.

Conclusie

De aanschaf van New Play Control! Pikmin 2 valt of staat met één simpel feit. Heb je Pikmin 2 op de Gamecube gespeeld of niet? Als je Pikmin 2 nog nooit gespeeld hebt en als je houdt van innovatieve en strategische gameplay, dan is deze game een fantastische ervaring. Heb je Pikmin 2 al op de Gamecube gespeeld, dan kun je de Wii-versie laten voor wat het is. De besturing is weliswaar beter, maar verder is er te weinig veranderd voor een nieuwe aankoop. Voor mijzelf was dit de eerste ervaring met Pikmin 2 en ik vond de avonturen van Kapitein Olimar en zijn olijke Pikmin een heerlijke belevenis.

  1.   
    Chikin's avatar

    Pikmin altijd leuk 🙂 🙄

  2.   
    Dy-88's avatar

    goeie review indd.
    maar wat een schijtgame vind ik het!

  3.   
    Spam-Fischer's avatar

    nintendo heeft altijd van die kinderachtige troep

    kep hem gespeelt en ik vond het echt slecht en ik snap niet waarom mensen dit leuk vinden

    (dit is mijn mening)

  4.   
    Mattmerize's avatar

    Ik vond Pikmin 1 wel gaaf, maar ik houd niet van een tijdlimiet. Vooral niet bij een strategiespel. Geruststellend dat dat overboord gegooid is. Wie weet, als ik ooit weer eens wat extra geld heb *laughs*.

  5.   
    Dr. D3nVil's avatar

    ben helaas niet overtuigd 😛
    heb deel 1 gespeelt en dat was echt bagger ik snap niet dat mensen dat leuk kunnen vinden maarja smaken verschillen