SingStar Pop Edition

SingStar draait alweer een tijdje mee op de consoles van Sony. Inmiddels is SingStar Pop Edition verschenen, inclusief draadloze microfoons. Wij lieten deze game eens meedoen aan een talentenjacht…

De voorronde

Het is nog vroeg in de ochtend als SingStar Pop Edition aankomt in een overvol hotel, ergens in het midden van het land. Versuft staart hij wat om zich heen en bekijkt de mogelijke concurrentie. Hij ziet wat van zijn voorgangers, de SingStars van vorige jaren, al weet hij nu al dat die het op technisch vlak nooit van hem kunnen winnen. Verder ziet Pop Edition nog wat jongere talenten om zich heen, zoals Lips, die het vooral van imiteren van anderen moet hebben.

Dan is het tijd om deze voorronde echt te beginnen met de auditie. Met een gezonde dosis zelfvertrouwen loopt Pop Edition naar het kamertje waar de strenge jury zich bevindt. Hij loopt naar de bekende stip toe en het verzoek van de jury is duidelijk: “Wie ben je, waar kom je vandaan en wat kom je doen?”. SingStar Pop Edition stelt zich voor en laat weten dat hij uit een zeer muzikale familie komt, die al een behoorlijke geschiedenis heeft op het gebied van meezing-games. Hij laat weten dat hij een stuk moderner en uitgebreider is dan zijn voorgangers. Zowel op een technisch vlak met stevige, draadloze microfoons, als op het gebied van repetoire. Van klassiekers als Robbie Williams met Angels en de Bohemian Rapsody van Queen tot recentere hits als Human van The Killers en muziek van Jordin Sparks, Kaiser Chiefs en Alphabeat.

“Coupletje, refreintje graag”, is het volgende verzoek. SingStar Pop Edition zet in met Rehab van Amy Winehouse en de jury is al snel onder de indruk. Zonder al teveel overleg is het een volmondig “ja” voor de volgende ronde.

De live show

We schrijven enkele weken later. Het is tijd voor de live shows en met alleen nog maar de beste concurrentie om zich heen, zijn het spannende tijden voor SingStar Pop Edition. De draadloze microfoons zijn allang geen speciaal wapen meer, want ook tegenstander Lips heeft de snoeren achterwege gelaten. Toch heeft Pop Edition het voordeel dat de draadloze microfoons ook op de PlayStation 2 werken en hij haalt na het eerste nummer nog een extra stukje performance uit de kast in de vorm van videoclips in hoge kwaliteit, de mogelijkheid om menu’s met je stem te kunnen besturen en het nog altijd kunnen hot swappen van eerdere SingStar-discs, zodat je snel een andere versie kunt opstarten.

De jury gaat in beraad en kijkt wel enigszins bezorgelijk. Men verbaast zich over vreemde muziekkeuzes als Cindy Lauper en Chris de Burgh. Ook de momenten waarop er vrij gezongen of rappende tekst aan bod komt, lijken niet optimaal uit de verf te komen. Gelukkig voor Pop Edition krijgt hij het voordeel van de twijfel en ziet men vooral veel potentieel in hem. Zodoende valt het goede nieuws te melden dat zowel Lips, een oudere SingStar als SingStar Pop Edition naar de grote finale mogen.

De finale

Strakke gezichten en zeer enthousiaste fans zijn een voorbode van wat een bijzonder spannende finale belooft te worden. De optredens van de oude SingStar en Lips waren prima, maar het doek valt helaas voor de technisch achterhaalde, oude SingStar. Met opgeheven hoofd mag hij het podium verlaten. Het dak gaat er desondanks toch nog echt af zodra Pop Edition helemaal los gaat met Sex on Fire van Kings of Leon. Het publiek wordt helemaal gek, de jury staat te springen op hun desk en het is voor enkele minuten een ongekend feest in de studio.

Na dit overweldigende optreden komt de jury weer tot bezinning en is het tijd om de balans op te maken. Het was een geweldig nummer, daar zijn ze het allen over eens, maar de draadloze microfoons heeft concurrent Lips ook en er blijven toch behoorlijk wat minder sterke nummers aanwezig bij Pop Edition. Op dat moment komt deze nieuwste SingStar met een verrassing, de grootste erfenis van zijn moderne familie: de SingStore! De oude SingStar mag dan wel wat steekjes laten vallen op het technische vlak, ook Pop Edition kan liefhebbers verblijden met honderden nieuwe nummers in de Singstore.

Deze troef lijkt de redding te zijn van SingStar Pop Edition…

De uitslag

De finale is afgelopen en het is tijd om een oordeel te vellen. Gelukkig is het niet alleen aan de jury om over het lot van SingStar Pop Editon te beschikken, want ook alle mensen thuis hebben een stem in te brengen. Het is nu dan ook tijd voor de kijkers thuis om te stemmen…

De draadloze microfoons, die stevig in de hand liggen en zowel op de PlayStation 3 als PlayStation 2 werken, zijn een groot pluspunt. Hierdoor laat SingStar Pop Edition zich uitstekend bespelen in diverse spelmodi. De playlist, die gevuld is met minder sterke nummers maar ook weer hele lekkere knallers als Human van The Killers en Sex on Fire van Kings of Leon, laat een gemengde indruk achter. Toch kan de Pop Edition natuurlijk ook rekenen op de ongekend uitgebreide SingStore.

Het is een lastige keuze, over smaak valt niet te twisten en iedereen zal de nummers weer anders waarderen. Daarnaast moet je voor nummers uit de SingStore betalen, maar is het wel stukken voordeliger dan het kopen van een geheel nieuwe SingStar-game. De jury geeft deze Pop Edition, in combinatie met de draadloze microfoons, een hele nette 8 mee naar huis. Een duidelijk stemadvies…

  1.   
    joramovic's avatar

    het blijft misschien wel een leuk spel, maar toch is het wel een beetje uitmelkerij

  2.   
    ChielB's avatar

    De game zelf is uiteraard op maar een paar punten echt anders dan z’n voorlopers, maar daarom worden ook de draadloze microfoons in deze review meegenomen, die toch wel een grote meerwaarde zijn. 🙂

  3.   
    Dr. D3nVil's avatar

    niet iets voor mij 😳 (luister liever na muziek 8) )

  4.   
    craz's avatar

    En Michiel scoorde je nog goed? 😛

  5.   
    craz's avatar

    So so dan heb je toch meer in je stem dan je denkt 😉 😛