X-Men Origins: Wolverine

X-Men Origins: Wolverine verscheen onlangs in de bioscoop en op hetzelfde moment werd ook een gelijknamige game uitgebracht. Vaak is dit een slecht teken, maar deze game bewijst gelukkig eens het tegendeel. Lees snel verder in deze review…

Het mooiste nieuws waar ik deze review mee kan aftrappen is de vermelding dat X-Men Origins: Wolverine geen standaard licentiegame is. De ontwikkeling van een nieuwe game met Wolverine in de hoofdrol was al gestart nog voordat men ook maar iets met de film had gedaan. Hierdoor heeft ontwikkelaar Raven Software ruim de tijd gehad en veel vrijheid gekregen om de game naar wens op te zetten. Het resultaat mag er dan ook zeker wezen.

Heerlijk bruut

X-Men Origins: Wolverine vertelt het verhaal van de bekende held Wolverine, over zijn geheimzinnige verleden en de diverse bijzondere momenten die zijn leven voorgoed zouden veranderen. Een luchtig verhaal dat eigenlijk niet heel goed uit de verf komt in de game, maar dat is iets waar ik geen enkel moment om heb getreurd. Deze hack-โ€˜n-slash game bezorgt namelijk zo ongekend veel bruut geweld, dat je constant je aandacht zult hebben bij de heerlijke actie.

Wolverine, of Logan voor vrienden, beschikt vanaf het begin over zijn zeer praktische en tevens vlijmscherpe klauwen. Hiermee kan je diverse dodelijke acties uitvoeren, volgens het bekende principe van lichte, zware en gecombineerde aanvallen. Om de gameplay nog een extra stukje diepgang mee te geven, is er ook een rage-meter, die zich tijdens het vechten vult. Zodra deze vol genoeg is, kun je met een druk op de knop nog extremer los gaan en de meest bloederige moves op het scherm toveren. Het moge duidelijk zijn dat deze game niet voor fans van alle leeftijden is…

Het is daarnaast ook mogelijk om diverse finishing moves in de praktijk te brengen, waarbij het bloed rijkelijker vloeit dan in een gemiddeld slachthuis en de ledematen met grof geweld van hun anatomische uitgangspositie worden verwijderd. Zo kan je je klauwen door iemands schedel boren, de arm van een tegenstander afhakken en hem daarmee afmaken of zelfs iemand volledig doormidden hakken. Op deze momenten was ik stiekem toch het meest aan het genieten van de game. Heerlijk bruut, lekker lomp en veel actie in een ongekend tempo.

Gevaar ligt op de loer

Het is echter niet alleen goud wat er blinkt, want ook deze medaille heeft een keerzijde. Zo zijn de diverse levels, zowel in de jungle als binnen, niet erg bijzonder en oogt het soms wat inspiratieloos. Daarnaast kom je soms een stukje platforming tegen, zoals het beklimmen van objecten, wat door onhandig camerawerk of andere technische schoonheidsfoutjes niet lekker uit de verf komt.

Dit zijn echter kleine minpunten vergeleken bij een bekend probleem: de game is nogal repetitief. Doordat het verhaal maar zelfden echt tot leven komt, ben je voor je gevoel alleen maar bezig met het bezoeken van nieuwe delen van een leven om nieuwe tegenstanders te verslaan. Gelukkig maakt de actie veel goed, maar het is wel een punt om rekening mee te houden. Je kunt Wolverine wel laten levelen door verdiende ervaringspunten uit te geven aan het verbeteren van een aantal vaardigheden, maar dit neemt niet weg dat de basis van de game al snel aanvoelt als meer van hetzelfde.

Helaas wordt dit nog versterkt door het feit dat de game erg gemakkelijk is. Wolverine heeft de gave om snel te kunnen herstellen en dat gebeurt in de game ook. Als je zorgt dat je even buiten schot blijft, zie je je lichaam in real-time weer genezen. Een mooi gezicht, maar het zorgt er wel voor dat je op de gewone moeilijkheidsgraad vrij zelden echt uitgedaagd wordt om de dodelijkste comboโ€™s te gebruiken. Dit komt ook doordat de lunge-aanval, waarmee je tegenstanders kunt locken en ze van een flinke afstand kunt bespringen, vrijwel altijd een makkelijke oplossing is. Het ziet er gaaf uit, maar het gevaar ligt wel op de loer dat je hierdoor nog duidelijker steeds hetzelfde aan het doen bent.

Conclusie

X-Men Origins: Wolverine heeft me aangenaam verrast. De game is gelukkig niet een standaard licentieproduct geworden en dat merk je ook aan veel dingen. Het ziet goed uit, het speelt vlot weg en de actie is ontzettend bruut, bloederig en bijzonder vermakelijk. Het is jammer dat er niet veel afwisseling te vinden is gedurende de missies, waardoor je echt fan moet zijn van Wolverine of het genre om niet snel verveeld te raken.

Daarnaast is het allemaal vrij makkelijk, mede door de herstellende gave van Wolverine. Dat je de game eerst moet uitspelen om de moeilijkheidsgraad op de hoogste stand te kunnen zetten, is tevens een vervelende keuze van de ontwikkelaar. Dit neemt niet weg dat het wel een mooie reden is om het spel nogmaals uit te spelen, want naast de singleplayer, het upgraden van je vaardigheden met ervaringspunten en kleine, vrij te spelen items, heeft de game namelijk weinig extra vermaak te bieden. Als je daar mee kunt leven, dan kan X-Men Origins: Wolverine je erg veel en vooral gewelddadig plezier opleveren.

 1.   
  Ika Q's avatar

  Zeker een aanrader, perfecte graphics , goede variatie aan vijanden, goede uitbreidingen van de character zoals speciale moves die je met exp. points kan unlocken. Ook de moves van Wolverine zijn bruut, zelfs in dit spel zie je lichaamsdelen in het rond vliegen. Omgevingen zijn top. Normaal zijn filmgames niet echt goed, voor deze game is het een uitzondering. Liefhebbers van actie/avontuur (God of War) gewoon aanschaffen dit spel. Je krijgt er geen spijt van.
  8)

 2.   
  Ken2BE's avatar

  Ziet er zeker niet slecht uit,maar niet echt iets voor mij.
  Maar repetief ๐Ÿ˜• ik ken toch niet veel hack en slash games die dat niet zijn.Je moet gewoon van dat genre houden. ๐Ÿ˜‰

 3.   
  Spam-Fischer's avatar

  oh eindelijk maar dan ook eindelijk een goede filmgame.

  ik heb hem niet maar heb hem wel gespeeld erg goed is deze game

 4.   
  Lashrom's avatar

  Ik heb de demo geprobeerd op de Playstation 3. Graphics zijn goed, moves zijn gruwelijk, variaties zijn geweldig (bijvoorbeeld een sprong maken op een helikopter en het dan meteen uitschakelen, brug breekt af je moet er zien te ontsnappen.) Besturing is simpel en makkelijk uit te voeren.

 5.   
  /DareDevil's avatar

  Raven software is rlx ik ben benieuwd naar MUA 2

 6.   
  Dy-88's avatar

  ik vond het een kut game ๐Ÿ˜ณ
  slechte graphics en vond het saai worden

 7.   
  Rise Against's avatar

  ”Dy-88″ schreef, "ik vond het een kut game ๐Ÿ˜ณ
  slechte graphics en vond het saai worden"

  Slechte graphics? ๐Ÿ˜ฎ Heb je hem op de laagste resolutie gespeeld ofzo? Ik heb het spel zelf, en kan hem iedereen aanraden die van games als god of war, ninja gaiden en devil may cry houd. Het stijltje is vet, de grahpics goed en de combat is ongeloofelijk wreed! Met je klauwen mensen doormidden scheuren is gewoon zo vet ๐Ÿ˜€

 8.   
  Dr. D3nVil's avatar

  lijkt mij egt een vette game waar je zowiezo geen spijt van krijgt ๐Ÿ™‚ ga hem zeker kopen maar w8 eerst de prijsvraag ff af ๐Ÿ˜‰

 9.   
  jac___20's avatar

  prima spel … erg bruut.

 10.   
  Kevinsmith's avatar

  Heb de demo gespeeld, en moet zeggen dat ik me erg vermaakt heb.
  Ik wacht nog even met het kopen van deze game.

 11.   
  Vinstaro's avatar

  De beste game van een film!

 12.   
  colac's avatar

  geil spel, gek!

 13.   
  lordvega's avatar

  good uitgewerkt en zo vet

 14.   
  gamerfreak2000's avatar

  Heb het gisteren gekocht voor 65 euro,het is veel en ik had de graphics wat beter verwacht ๐Ÿ˜• ๐Ÿ˜€

 15.   
  Rijstekorrel's avatar

  Ik heb demo gespeeld en ga ook zeker hele spel kopen ๐Ÿ˜€

 16.   
  XTR17's avatar

  Belachelijk. Slecht afgewerkt en zelfs voor aantal mensen niet te spelen. Na de zoveelste fout te hebben meegemaakt ben ik gestopt. Zonde van het geld.

 17.   
  TheJoker9117's avatar

  Lekker afreageren op een legertje soldaatjes!

 18.   
  I Juggy I's avatar

  ”XTR17″ schreef, "Belachelijk. Slecht afgewerkt en zelfs voor aantal mensen niet te spelen. Na de zoveelste fout te hebben meegemaakt ben ik gestopt. Zonde van het geld."

  Ze hebben vrij weinig fouten gemaakt met dit spel ik snap niet hoe je dit nou een 2 kan geven -.-