Terminator Salvation

Spoedig verschijnt de nieuwste Terminator-film in de bioscopen en natuurlijk mag vandaag de dag een gelijknamige game niet ontbreken. Wij gingen eens met de previewcode aan de slag van Terminator Salvation en onze ervaringen lees je in deze preview…

Terminator Salvation vormt geen uitzondering op de regel en draait zoals gebruikelijk om de dreiging van Skynet, een bijzonder agressieve artificiële intelligentie, en het verzet dat vecht tegen Skynet. Machines vallen de wereld aan en jij, John Connor, bent de grote held van het verzet. Verder is het verhaal zoals gebruikelijk aan de dunne kant en draait het puur om de futuristische setting en veel actie. En actie zul je krijgen in Terminator Salvation!

Strategie

We begonnen het avontuur midden in de game, in het derde chapter. Al snel zie je een vliegtuig dat uit de lucht wordt geschoten en onze eerste taak was het opsporen van de plek waar het toestel was neergestort, om te zoeken naar overlevenden. De weg er naar toe is echter niet eenvoudig, want je komt direct in aanraking met robot-spinnen. Vele magazijnen en levens heb ik verspild aan deze robot-beesten, voordat ik erachter kwam dat samenwerken en flankeren zeer belangrijk is.

Je kunt namelijk veel kogels op de voorkant van zo’n robot afvuren, maar daar is zijn armor het sterkst en is er geen beginnen aan om ze echt snel schade toe te brengen. Een beter idee is het om vijanden te flankeren en ze in de rug aan te vallen. Daar zijn ze kwetsbaar en dat is dus ook de ideale aanpak om ze vlot uit te schakelen. Het is wel jammer om te zien dat deze strategie ook tegen de ogenschijnlijk stoere terminators werkt. Een aantal kogels in de rug en ze zijn permanent uitgeschakeld.

Ik had het al even over samenwerken en dat is ook zeker een belangrijk aspect van de game. Je kunt het spel namelijk ook coöperatief spelen en dat is echt een verademing. Niet zozeer omdat het veel leuker wordt, maar de kunstmatige hersenen van je teamgenoten zijn niet heel goed ontwikkeld. Vlot flankeren hangt zodoende vooral van jouw acties af en je hoeft van je computergestuurde vrienden geen grote tactische hulp te verwachten. Dit werkt logischerwijs stukken beter als je met een vriend of vriendin samen speelt en met wat overleg bepaalde situaties snel kunt oplossen.

Beperkt

Het verhaal en de actie zijn dus heerlijke kost voor elke fan, maar dit geeft tegelijk het grootste punt aan waar ik tegenaan ben gelopen. Als je door het Terminator-laagje heen prikt, blijft weinig anders over dan een vrij repetitieve, beperkte game. De besturing en het dekking zoeken komen zo overwaaien uit een Gears of War, maar de kwaliteit van Epic heeft ontwikkelaar Grin helaas niet in huis. Het speelt allemaal prima en herkenbaar, maar het mist gewoon klasse en perfectionering.

Grafisch oogt het weinig bijzonder en ook het algehele level design en de invulling van missies spreekt weinig tot de verbeelding. Je volgt een zeer lineair pad en alles wat je moet doen is al eens beter uitgewerkt in andere games. Er was af en toe wel wat afwisseling te vinden qua missies, meestal on-rails stukken waarbij je op een voertuig staat en met een minigun of bazooka op vijanden moet schieten die je achtervolgen, maar ook dit had nooit echt een ‘wow’-factor. Het voelde allemaal zo cliché aan dat er van genieten of toffe momenten eigenlijk geen sprake was. Zoals gezegd hebben we nog niet alle chapters kunnen spelen, dus wie weet kunnen andere stukken van de game ons straks nog aangenaam verrassen, maar ik heb er een hard hoofd in.

Voorlopige conclusie

Het lijkt een zwaar jaar te worden voor ontwikkelaar Grin, want naast het matige Wanted: Weapons of Fate lijkt ook Terminator Salvation op dit moment geen hoge ogen te gaan gooien. De game speelt wel makkelijk weg, maar het geheel mist gewoon een stukje kwaliteit en verfijning die we bij eerdere games uit het genre al wel hebben gezien.

De uiteindelijke versie laat nog even op zich wachten, dus hopelijk gebruikt men de tijd goed om de game nog te perfectioneren. Toch vraag ik me af of er nog veel aan te redden valt voor de gemiddelde gamer. Liefhebbers van de Terminator-franchise komen sowieso wel aan hun trekken, zij zien vooral een boeiende setting en prima vermaak met veel actie. Over een aantal weken weten we in hoeverre dit ook voor andere mensen geldt.

  1.   
    mattergame's avatar

    Hmm deze game word denk niets, lekker schieten is leuk voor een uurtje daarna heb je het meestal wel gezien.
    de screens zien er wel vet uit maar meer denk ik niet dat deze game mij te bieden heeft. 🙄

  2.   
    DutchGamer-W-'s avatar

    Wel dit lijkt me een leuk game, wat ik me ook afvraag komt Arnold ook terug in de game/film.

  3.   
    Jonah's avatar

    Gamer4Ever-NL schreef, "Wel dit lijkt me een leuk game, wat ik me ook afvraag komr Arnold ook terug in de game/film."

    Arnold komt inderdaad terug in de film, maar alleen d.m.v. CGI (computerbeelden), want Roland Kickinger heeft namelijk al het acteerwerk gedaan, terwijl Arnold alleen zijn stem heeft ingesproken.

    Of hij ook in de game terug zal komen is nog onduidelijk, al verwacht ik het niet, aangezien Arnold altijd een T-800 of T-888 heeft gespeeld en nooit een T-600, welke de soort Terminators zijn die in de game voorkomen.

  4.   
    Spam-Fischer's avatar

    die screens zien er niet zo okslokfris uit 🙁

  5.   
    oke's avatar

    Lijkt me niet egt een game die ik leuk zal vinden.
    Mischien dat ik de demo probeer als die er komt 😆

  6.   
    Dr. D3nVil's avatar

    oke schreef, "Lijkt me niet egt een game die ik leuk zal vinden.
    Mischien dat ik de demo probeer als die er komt 😆 "

    lijkt mij ook niet echt een leuke game, screenshots zien er ook al niet geweldig uit en ik ben er denk ik in een uur klaar mee

  7.   
    /DareDevil's avatar

    Ik ben echt benieuwd naar de film 😆

  8.   
    Silent Assasin's avatar

    zie ik op screenshot 4 stiekem een V-tol uit crysis??? 😆

  9.   
    SN0WIE's avatar

    Gamer4Ever-NL schreef, "Wel dit lijkt me een leuk game, wat ik me ook afvraag komt Arnold ook terug in de game/film."

    in de film is het danial craig dacht ik.
    het spel is cool.
    wordt het alleen niet eentonig als je telkens moet flanken?

  10.   
    LouisvanGaal's avatar

    arnold komt niet meer terug:P

  11.   
    Defqon's avatar

    Oei oei oei!
    De graphs zien er op de screenshots niet echt perfect uit.
    Maar ik ga hem toch kopen!
    Aangezien ik alle Terminator films heb gezien en ook naar Salvation ga, móét ik hem gewoon hebben!
    En de co-op lijkt me ook wel br00tal!

  12.   
    UberProSure's avatar

    Spam-Fischer schreef, "

    ”RinusReetRidder” schreef, "[quote=”Spam-Fischer”].."

    Nee, die spelling van jou is iets om trots op te zijn. 😛

    "

    ik ben dislectisch……………………[/quote]

    lol, dan zeg je toch een ander woord… 😆

  13.   
    X-doos's avatar

    Die screens zijn inderdaad niet echt fantastisch, gewoon ‘een of ander sci-fi spel’, hoewel screen 4 er wel mooi uitziet.

  14.   
    galaxy366's avatar

    ik wacht al lang op deze game en film games zijn heel vaak slecht ik denk dat deze wel goed gaat scoren.
    😆