Nyko Intercooler TS 360

Consoles kunnen echte heethoofden zijn. Zeker tijdens lange speelsessies wil de temperatuur in de console nogal eens oplopen, met alle gevolgen van dien. Om je hardware te sparen en de boel lekker koel te houden, komt Nyko met de Intercooler TS. Wij namen de Xbox 360-versie eens onder de loep…

De Xbox 360 heeft al een aardige reputatie opgebouwd als het gaat om warmte en geluidsproductie. Dankzij de New Xbox Experience en de bijbehorende optie om games op je harde schijf te kunnen installeren, zijn we in elk geval grotendeels verlost van het geluid van een snel draaiende disc. Je console is dus al wat stiller en de Nyko Intercooler TS 360 wacht dan ook de schone taak om wat aan de warmte te doen.

ight

Vernieuwingen

Als we eens kijken naar alle meegeleverde spullen valt al snel op dat Nyko de Intercooler op een belangrijk punt heeft verbeterd. De Intercooler TS beschikt namelijk over een eigen adapter en hoeft, in tegenstelling tot het vorige model, niet langer gebruik te maken van de stroomvoorziening van de Xbox 360. De verhalen deden namelijk de ronde dat de vorige Intercooler voor technische problemen zorgde door teveel stroom van de Xbox 360 af te tappen en daar hebben we nu in elk geval geen last meer van.

De installatie van de koeler is bijzonder eenvoudig. Je drukt de koeler tegen de achterkant van je console en met iets duwen, klikken de plastic voetjes meteen vast. Even nog de adapter natuurlijk aansluiten en de Intercooler TS is klaar voor gebruik. De afbeelding hiernaast laat tevens zien dat de koeler prima past als je extra randapparatuur hebt, zoals een WLAN-adapter.

De koeler heeft geen aan-/uitknop, dus zodra je de stekker in het stopcontact steekt, merk je al direct dat de koeler… niks doet. Een tweede vernieuwing is namelijk een toegevoegde temperatuursensor. Zodra de koeler teveel warmte bespeurt gaat hij aan. Een ideale functie waarmee de Xbox 360 alleen gekoeld wordt wanneer de console teveel hitte produceert. Ideaal op papier…

De keerzijde

Het grootste probleem van de Intercooler TS is namelijk de geluidsproductie. De Xbox 360 is van zichzelf al niet erg stil, maar met koeler wordt het nog stukken erger. De koeler kan namelijk alleen aan of uit zijn en beschikt dus niet over variabele draaisnelheden van de fans. Als je bedenkt dat de koeler eigenlijk al binnen een halve minuut na het opstarten van je Xbox 360 aangaat en vervolgens constant aanblijft, dan moet je wel rekening houden met aardig wat extra lawaai. Zeker als je games op je harde schijf hebt staan is het extra vervelend dat je alsnog een enorme geluidsbron erbij hebt gekregen en je zult dan echt het geluid van de game flink moeten opschroeven om de koeler minder te horen.

De Intercooler TS is er natuurlijk vooral ook om je hardware een langere levensduur te geven en dat doet de koeler door te helpen bij het afzuigen van warme lucht uit je console. Dit kan dus wel van pas komen als je Xbox 360 op een plek staat waar weinig ventilatie is. Toch blijft het niet geheel onomstreden, want het is nooit echt bewezen dat je console en de componenten langer meegaan door het gebruik van een dergelijke koeler. Het klint wel aannemelijk dat alles wat minder warm wordt door ervoor te zorgen dat er minder warme lucht in je console blijft, maar je zult een dergelijke koeler dus hooguit kopen uit voorzorg en eigen overtuiging dat het zin heeft.

Conclusie

De Intercooler TS 360 is een koeler die ik maar weinig mensen kan aanraden. Het is mooi dat de koeler op warmte reageert door aan of uit te gaan, maar aangezien de koeler altijd aan zal zijn tijdens het spelen en voor onacceptabel veel geluid zorgt, zullen maar weinig mensen het echt prettig vinden om met een Intercooler TS op je console te gamen. Er bestaat ook een PlayStation 3-variant en daarvoor zijn eigenlijk dezelfde euvels te verwachten. Sony’s console is in beginsel al stiller dan een Xbox 360, waardoor het extra geluid van de koeler alleen maar meer opvalt.

Daar komt bij dat het nog maar de vraag is in hoeverre de Intercooler TS problemen kan voorkomen of echt significante voordelen heeft voor de componenten van je console. Alleen als je console op een slecht geventileerde plek staat en je kunt leven met behoorlijk wat extra geluid, dan kan je misschien overwegen een Intercooler TS aan te schaffen, maar je bent gewaarschuwd.

De Nyko Intercooler TS voor de Xbox 360 kost €29,99, de PlayStation 3-variant kost €39,99. Beide uitvoeringen zijn inmiddels verkrijgbaar.

 1.   
  Chikin's avatar

  Die cooler ziet er wel vet uit maar vraag me af of het echt zo’n herrie maakt πŸ˜›

 2.   
  Tringelinge's avatar

  Ik zat te twijfelen om een koeler te kopen maar ik irriteer me nog al snel aan geluiden dus laat ik dat maar niet doen. πŸ˜•

 3.   
  Ika Q's avatar

  Gewoon een fan halen dat meestal in een pc zit en dan gewoon aan een usb kabel monteren. Dan heb je gewoon een stille en goedkope fan op je 360. En de ps3 heeft zo’n ding echt niet nodig, die word goed gekoeld. πŸ˜†

 4.   
  NLkevvNL's avatar

  NoFearz schreef, "Hey, goed idee:P Ik heb hier een minibar naast me staan xD Wordt wel een probleem met de kabels:P"

  ik heb ook dan gekloot met die kabels maarja hoef em nieeXD

 5.   
  JohnnyBNL's avatar

  Ik heb al heel lang een Intercooler van Nyko, en inderdaad het maakt wat lawaai maar wat geeft het, als dat de levensduur van mijn X360 verlengt dan vind ik het niet erg ;). En trouwens, als die lawaai maakt kan je altijd nog je volume van de TV / speakers harder zetten.

 6.   
  Vinstaro's avatar

  Ik heb de oudere versie doet het ook gewoon goed en als ik last krijg van het geluid doe ik me speakers harder!

 7.   
  UberProSure's avatar

  Dus de xbox 360 is technisch niet in order… Dat blijkt wel als je allemaal accesoires moet kopen voor de hardcore gamer. KOOP TOCH EEN PC πŸ˜† !

 8.   
  Taz25's avatar

  ach joh een xbox is een xbox en dat boeit me toch niet onder het gamen door 8)

 9.   
  Wesseltje1's avatar

  Het klint wel aannemelijk dat alles wat minder warm wordt door ervoor te zorgen dat er minder warme lucht in je console blijft,

  Spelfoutje, klint moet klinkt zijn.

 10.   
  tinusjeh's avatar

  nuclearnemo schreef, "Als je het lawaai niet erg vind en/of je hebt je 360 op een plek staan waar hij snel warm word(in een kast, in de felle zon) dan kan zo’n ding misschien wel handig zijn, maar als je al een hekel hebt aan het lawaai dat de normale 360 maakt of je je 360 altijd “koel” bewaard dan heb je hem denk ik niet nodig…."

  die cooler die ik heb maakt geen lawaai