Gamersnet.nl

Nintendo DSi

Na de Nintendo DS Phat en de Nintendo DS Lite kennen we inmiddels ook de Nintendo DSi. Bij de Nintendo DS Lite ging het vooral om esthetische veranderingen, maar dit keer werden ook andere soorten wijzigingen doorgevoerd. Wat deze wijzigingen zijn en of deze goed uit hebben gepakt, lees je in deze review.

Al een tijd lang deden er geruchten de ronde over een Nintendo DS2. Na de Nintendo DS Lite als soort van tussenstap vonden fans het wel weer tijd worden voor een echt nieuwe handheld, uiteraard wel met de mogelijkheid om oude Nintendo DS-games te kunnen spelen. Er werd druk gespeculeerd over mogelijke veranderingen en nieuwe functies. Uiteindelijk bleek het opnieuw te gaan om een update en niet om een Nintendo DS2, net zoals bij de Nintendo DS Lite.

Hoewel het bij de update van Nintendo DS naar Nintendo DS Lite er vooral om ging dat alles mooier, platter en kleiner werd, is dit bij de update van Nintendo DS Lite naar Nintendo DSi niet het geval. De handheld is zelf iets langer, wat komt doordat de schermen zo’n zeventien procent groter zijn. Je zou dus eigenlijk verwachten dat het beeld ook iets wordt opgerekt, maar dit is gelukkig niet het geval, of het is in ieder geval niet zichtbaar. Sterker nog, het beeld lijkt zelfs mooier te zijn dan op de Nintendo DS Lite.

Ook het geluid is iets verbeterd. Dit is ook wel nodig, aangezien de Nintendo DSi een ingebouwd programmaatje heeft om met muziek te spelen door deze te bewerken. Een leuk tijdverdrijf, maar helaas kun je je bewerkte liedjes niet opslaan. Ook moet je er rekening mee houden dat liedjes die je af wilt spelen op je DSi in AAC-formaat moeten zijn en niet in het gangbaardere MP3-formaat.

DSiWare

Een belangrijk softwareonderdeel van de Nintendo DSi is de DSiWare. Dit zijn spelletjes en programmaatjes die je via je DSi kunt downloaden in ruil voor DSi-punten, die je net zoals Wii-punten gewoon in de winkel kunt kopen. Je moet er echter wel rekening mee houden dat punten niet uitgewisseld kunnen worden tussen je Wii en je DSi.

Momenteel bestaat het aanbod aaDSiWare uit spelletjes zoals Paper Plane, Art Style: AQUIA en Wario Ware: Snapped! en de Nintendo DSi-browser. Deze laatste is gratis te downloaden, voor de anderen moet je tweehonderd vijfhonderd of achthonderd DSi-punten betalen. Er staan al aardig wat andere DSiWare-games gepland en hoewel het nog niet officieel is bevestigd hebben we al wel gehoord dat er hoogstwaarschijnlijk enkele GameBoy, GameBoy Color en GameBoy Advance-games uitgebracht zullen worden als DSiWare.

Dit laatste is erg handig, aangezien de GameBoy Advance-slot ontbreekt op de Nintendo DSi, waardoor GameBoy Advance-games niet meer gespeeld kunnen worden, net zoals Nintendo DS games die gebruik maken van deze slot, zoals bijvoorbeeld Guitar Hero: On Tour. Verkoop je dus je oude Nintendo DS Phat of Nintendo DS Lite dan is dit iets om rekening mee te houden, zeker als je enkele GameBoy Advance-games in je bezit hebt. Een mogelijke optie is om een GameBoy Micro aan te schaffen voor je oude GameBoy Advance-games, aangezien de GameBoy Micro handzaam en relatief niet heel duur is.

De DSiWare wordt aanvankelijk opgeslagen in het systeemgeheugen, dat uiteraard een beperkte capaciteit heeft. Voor meer capaciteit kun je een SD-kaart aanschaffen, waar je ook muziek en foto’s op kunt zetten. Je kunt vrij gemakkelijk games van je systeemgeheugen op je SD-kaart en omgekeerd zetten, maar als DSiWare op de SD-kaart staat kun je deze niet spelen. Je moet deze namelijk eerst op het systeemgeheugen zetten voordat je deze kunt spelen. Als je veel DSiWare hebt kan dit onhandig zijn, maar het overzetten van de SD-kaart naar het systeemgeheugen neemt niet heel erg veel tijd in beslag.

Uiterlijk

Zoals eerder al gezegd lag bij de update van Nintendo DS Lite naar Nintendo DSi de focus niet puur op het uiterlijk van het nieuwe apparaatje. Dit betekent echter niet dat er aan het uiterlijk niks veranderd is, in tegendeel zelfs. Eerder vertelde ik al dat de Nintendo DSi iets langer is en dat de GameBoy Advance-slot ontbreekt, maar dat zijn niet de enige uiterlijke verschillen. De Nintendo DS Lite had een glanzende laklaag als afwerking terwijl de Nintendo DSi juist een mooie matte afwerking heeft. Hierdoor krijgt het apparaatje een veel volwassener uitstraling, iets dat versterkt wordt door de ingebouwde camera’s.

Hoewel je het wellicht niet helemaal zou verwachten heeft de Nintendo DSi niet één camera maar twee, eentje duidelijk zichtbaar aan de buitenkant en de ander iets verdekter geplaatst aan de binnenkant. Via het foto-programmaatje op je Nintendo DSi kun je niet alleen foto’s maken, maar deze ook bewerken met allerlei verschillende soorten vertekenende lenzen en grappige effecten. Deze bewerkte beelden kun je wél opslaan, in tegenstelling tot bewerkte geluidsfragmenten.

Conclusie

Al met al is de Nintendo DSi een vrij volwassen apparaatje geworden waar goed over na is gedacht. Het is jammer dat de GameBoy Advance-slot ontbreekt, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door het grotere scherm, de DSiWare en uiteraard de ingebouwde camera’s.

De grote vraag is natuurlijk of je de Nintendo DSi nou wel of niet moet kopen. Als je al een Nintendo DS Lite hebt dan biedt de Nintendo DSi te weinig waar voor zijn geld, tenzij je echt heel erg verkikkerd bent op de DSiWare. Heb je echter nog een Nintendo DS Phat of nog helemaal geen Nintendo DS, dan is de Nintendo DSi zeker een aanrader, omdat het verschil tussen de Nintendo DS Phat en de Nintendo DSi vrij fors is. Als je nog geen Nintendo DS hebt en er wel eentje wilt kopen dan zou ik je zeker de Nintendo DSi aanraden, tevens omdat deze, in tegenstelling tot de Nintendo DS Phat en de Nintendo DS Lite, wél raad weet met WPA en WPA2-beveiligde netwerken.

De Nintendo DSi kost in de winkel €169,99 en is in zowel het wit als in het zwart verkrijgbaar. Nintendo DSi-punten om DSiWare te kopen kosten €1 per honderd punten, maar als je voor oktober de DSiWare-winkel met een bezoekje vereert krijg je de eerste duizend punten gratis.