Grand Theft Auto: Chinatown Wars

Theft Auto: Chinatown Wars is de eerste tweedimensionale Grand Theft Auto sinds ongeveer een decennium. Het moge inmiddels bekend zijn dat het spel voor de Nintendo DS verschijnt, de eerste voor dit platform. Hoe dit uitpakt, lees je in de review.

Liberty City

Grand Theft Auto: Chinatown Wars is een spel dat een 18+ rating heeft meegekregen. Aan de ene kant is dit de standaard wat betreft Grand Theft Auto-games, aan de andere kant is dit een unicum voor Nintendo’s handheld. De Japanse fabrikant heeft ontwikkelaar Rockstar echter de volledige vrijheid gegeven om een GTA-game te maken zoals zij dat wilden, dus inclusief geweld, corruptie, hoeren en drugs.

Chinatown Wars situeert zich vooral in de Chinese buurt van Liberty City, wat het decor van dit spel is. Inderdaad, hetzelfde Liberty City wat we kennen uit Grand Theft Auto IV, is nu overgezet van console naar handheld. Met uitzondering van Alderney, wat New Jersey voor moet stellen, is het hele gebied aanwezig en op een handheld spelcomputer is de stad niet minder indrukwekkend.

Naar Nintendo DS-maatstaven ziet het spel er prachtig uit. Uiteraard zijn de graphics allang niet meer wat we van een Grand Theft Auto-spel gewend zijn, maar we dienen natuurlijk rekening te houden met de beperkte capaciteiten van een handheld ten opzichte van een console. Vergeleken met andere titels op deze draagbare spelcomputer is Chinatown Wars werkelijk een plaatje. De screenshots geven geen goed beeld van de werkelijke visuele kwaliteit. Ten eerste omdat alles er door de hogere resolutie op de DS veel mooier uitziet en ten tweede omdat je dit gewoon in beweging moet zien.

Besturing

Je bestuurt de hoofdpersoon of de auto waarin je rijdt met de vierpuntsdruktoets, wat prima werkt en hebt nooit het gevoel de analoge stick heel erg te missen die, bijvoorbeeld, de PSP wel heeft. Dit is mede te danken aan het feit dat het spel op een voortreffelijke manier is overgezet naar de handheld, door allerlei vernuftigheden. Wanneer je bijvoorbeeld in een auto rijdt, schikt deze zich vanzelf in één lijn met de weg, waardoor je niet eindeloos hoeft te corrigeren en de verlaagde nauwkeurigheid van de vierpuntsdruktoets ten opzichte van een analoge stick gecompenseerd wordt.

Rockstar heeft duidelijk meer problemen gehad om een goed schietsysteem te ontwikkelen. Uiteindelijk heeft men voor een lock-on systeem gekozen. In het begin werkt dit nogal stroef maar het is gelukkig grotendeels een kwestie van gewenning. Lastiger is het gooien van granaten, wat via het touchscreen geschiedt. De stylus moet ‘gesleept’ worden in de richting waar je de granaat of molotovcocktail naartoe wilt hebben, waarbij de richting en snelheid bepalen waar het explosief uiteindelijk neer zal komen. Dit werkt vrij lastig en het zal nooit heerlijk werken, maar eerlijk gezegd had ik geen betere manier kunnen bedenken om dit op de Nintendo DS te kunnen doen. Het is dan ook eerder een minpunt aan de handheld zelf, dan aan het spel.

Yu Jian

In Grand Theft Auto: Chinatown Wars heb jij de Chinees Huang Lee onder de knoppen. Na de dood van diens vader komt hij van Hong Kong over naar Liberty City met het familiezwaard, Yu Jian. Eenmaal gearriveerd op de luchthaven wordt hij echter overvallen en het zwaard hem afhandig gemaakt. Uiteraard is de leider van de Chinese maffia hier niet erg blij mee en bovendien zint Huang op wraak voor zijn vermoorde vader.

Wat zich ontpopt is een verhaal dat zich prima staande weet te houden tussen de andere Grand Theft Auto-plotten die we tot nu toe voorgeschoteld hebben gekregen. Een aantal missies zijn erg enerverend en had niemand van te voren voor mogelijk gehouden op een Nintendo DS. Wel valt het spel qua lengte wat tegen, maar na het voltooien van de hoofdverhaallijn is er nog genoeg te doen in Liberty City, méér zelfs dan in Grand Theft Auto IV. Zo is er de beruchte minigame waarin drugs gedealt kunnen worden en zijn eerdere levels te herspelen om een zo hoog mogelijke score neer te zetten. Uiteraard zijn de bijbaantjes als taxichauffeur, brandweerman, politieagent en ambulancebroeder ook weer van de partij en zijn de good old rampages terug van weggeweest.

Conclusie

Het beoordelen van Grand Theft Auto: Chinatown Wars is vol van tegenstellingen. Aan de ene kant is meteen duidelijk dat we hier met een topper te maken hebben, aan de andere kant is het erg moeilijk hier een geschikte meetlat naast te leggen. Want moet het spel beoordeeld worden als een volwaardige Grand Theft Auto, of gelden voor een handheldspel heel andere wetten?

De kwaliteit van Chinatown Wars gooit haast zijn eigen glazen in, aangezien het spel met kop en schouders boven de andere spellen op dit platform uitsteekt, zodat je het haast gaat zien als een consoletitel. Simpel gezegd ontstijgt Chinatown Wars zijn eigen platform, het tilt de lat niet alleen veel hoger, het stoot dwars door die oude lat heen, op zoek naar meer ademruimte.

Grafisch is het spel een pareltje, de besturing is heerlijk en het verhaal is enerzijds precies zoals we van een Grand Theft Auto-spel verwachten, anderzijds is het een grote verrassing omdat we dit tot op heden nog niet hebben meegemaakt op de Nintendo DS. De details zijn zeer talrijk en geven Liberty City net dat beetje extra sfeer, zoals dat ook aanwezig was in de recentste Grand Theft Auto voor de consoles. Het enige gemis? Een uitgebreide gelicenseerde soundtrack. Gezien de beperkte opslagcapaciteit van een Nintendo DS-cartridge is dit echter geen verrassing.

En dat is juist het geweldige aan Grand Theft Auto: Chinatown Wars. Je hebt de Nintendo DS in je knuistjes, je tuurt op de twee kleine schermpjes en hanteert zo nu en dan de stylus. Maar Chinatown Wars is méér dan een handheldspelletje. Het is een volwassen game met een eigen smoel. Nee, meer dan dat; Chinatown Wars heeft gewoon een grote bek en haalt alles uit zowel de Nintendo DS als Liberty City.

  1.   
    gebruiker50081's avatar

    Zeer mooie review ik had het zelf niet beter kunnen zeggen 😉 ik heb het spel al op mijn sd kaart en het is echt een topper! Zeker een aanrader en het is zeker meer dan een “ff in de auto of in het vliegtuig” spelletje. En ff een vraagje kan je deze nou ook op de Dsi spelen? Ik denk erover er een te kopen 😕

  2.   
    Dy-88's avatar

    cod4life schreef, "Zeer mooie review ik had het zelf niet beter kunnen zeggen 😉 ik heb het spel al op mijn sd kaart en het is echt een topper! Zeker een aanrader en het is zeker meer dan een “ff in de auto of in het vliegtuig” spelletje. En ff een vraagje kan je deze nou ook op de Dsi spelen? Ik denk erover er een te kopen 😕 "

    jah dat zal wel moeten. indd een goeie review. wel verrast van die torenhoge cijfers. zelf vond ik hem wel wat lager. de beeld van de DS is niet mooi, maar daar moet je mee leven. speelbaarhied vond ik soms wel erg lastig.

  3.   
    delta62's avatar

    Dy-88″][quote=”cod4life schreef, "Zeer mooie review ik had het zelf niet beter kunnen zeggen 😉 ik heb het spel al op mijn sd kaart en het is echt een topper! Zeker een aanrader en het is zeker meer dan een “ff in de auto of in het vliegtuig” spelletje. En ff een vraagje kan je deze nou ook op de Dsi spelen? Ik denk erover er een te kopen 😕 "

    jah dat zal wel moeten. indd een goeie review. wel verrast van die torenhoge cijfers. zelf vond ik hem wel wat lager. de beeld van de DS is niet mooi, maar daar moet je mee leven. speelbaarhied vond ik soms wel erg lastig. [/quote]

    Het is geen GTA IV hè. Die is nog wel de beste uit de serie.

  4.   
    Overload14's avatar

    Misschien schaf ik me deze game wel aan 😉

  5.   
    ckerigon's avatar

    Ik heb hem al aangeschaft en het is fakin vet 😛

  6.   
    Faex's avatar

    cod4life schreef, "

    ”Fabi [Cc schreef, "”][quote=”delta62″].."

    Zeker goede revieuw maar qua beeld is gta 4 wel de beste maar ik vind zelf gta sa toch nog de topper qua dingen doen enzoo en meer vrijheid 🙂 "

    Ja dat is zo SA is en blijft leuk. Ik hoop dat ze er nog is een remake van maken maar dan in een andere stad 8) Maar bijv dat je weer naar de sportschool kan en dat je dik kan worden 😛 [/quote]

    hehe ja dat hoop ik ook 😛

  7.   
    Ika Q's avatar

    Must-have voor elke DS-gamer. Helaas is het spel al na 8 uur weer uit te spelen. En daarna zul je die game weinig aanraken.

  8.   
    robindinio's avatar

    waar kan je dit spel downloaden ik heb het al op veel sites gebpobeerd maar bij me sav efile loopt ie vast 😥

    en over de dsi dan moet je een nieuw kaartje kopen een r4i ofzo

  9.   
    LouisvanGaal's avatar

    o my gosh. dit lijkt op gta2. vint het en slecht spel vergelijken me de voorgangers. 😆

  10.   
    peter704's avatar

    Valt er ooko een demo voor de pc te downloaden? 🙁 😉 8)

  11.   
    R1chardTM's avatar

    ”peter704″ schreef, "Valt er ooko een demo voor de pc te downloaden? 🙁 😉 8) "

    Het is een game voor de Nintendo DS dus wat denk je zelf? 🙄

  12.   
    game freak94's avatar

    echt he 😕 maar er is wel een manier download gewoon een ds emulator download de rom en spelen maar 😉

  13.   
    car's avatar

    het ziet er saai uit
    🙂

  14.   
    koentje's avatar

    ik heb hem ook het echt en ziek spel 😀 alleen is het een beetje lelijk beeld maar wel leuk dat je kan drugsdealen

  15.   
    game freak94's avatar

    car als je hem nog niet heb gespeeld en het er alleen saai uit ziet moet je de review goed leze want er staat ook dat je het op plaatje niet goed ziet en het zelf moet spelen. 😉

  16.   
    Rickass93's avatar

    Er staat niet voor niets n00b onder de avatar.

  17.   
    Gtapc's avatar

    @R1chard

    Nee, er komt geen demo voor de PC van GTA Chinatown Wars want het is een NDS spel 😉 😀

  18.   
    halo doom's avatar

    het is een mooi beeld vor de NDS als het op de PC ook zo was had ik ze keihard uitgelache 😀

  19.   
    Tostii's avatar

    Zeer vette game, jammer van de beperkingen van de DS, maar de gameplay is tof.

  20.   
    lordvega's avatar

    alleen als je geen 360 of ps3 hebt

  21.   
    lordvega's avatar

    ow hiers men beodeling

  22.   
    twimboy's avatar

    goeie game gaat wel snel vervele en makkelijke storyline maarja . 😆 nu komt ie lekker op de psp 😆

  23.   
    twimboy's avatar

    @ celebiugli ? ofso 😕

    www.romulation.net 😀
    daarso kan je hm dloade zonder storingen op r4 😮

  24.   
    –pwner–'s avatar

    very nice rockstar jullie hebben het weer geflikt.ik heb gehoord dat er ook een gta ctw op de psp komt ,IK KAN NIE WACHTEN! 😀

  25.   
    babettevanos's avatar

    bedankt, leuk spel

  26.   
    lassieman's avatar

    Mystery Man schreef, "o my gosh. dit lijkt op gta2. vint het en slecht spel vergelijken me de voorgangers. 😆 "

    het is ds he 😛 heeft nooit mooie graphics al vergelijk je met pc ofzo 8)

  27.   
    makiejh's avatar

    lassieman schreef, "

    ”Mystery Man” schreef, "o my gosh. dit lijkt op gta2. vint het en slecht spel vergelijken me de voorgangers. 😆 "

    het is ds he 😛 heeft nooit mooie graphics al vergelijk je met pc ofzo 8) "

    da’s ook onmogelijk met zo’n mini-schermpje.

  28.   
    Dotz's avatar

    makiejh schreef, "

    ”lassieman” schreef, "[quote=”Mystery Man”].."

    het is ds he 😛 heeft nooit mooie graphics al vergelijk je met pc ofzo 8) "

    da’s ook onmogelijk met zo’n mini-schermpje.[/quote]

    GTA2 was super! En dat is hij nog steeds, dat menig ”gamer” geen begrip heeft voor oudere games die gewoon baanbrekend waren in hun tijd, en nou gewoon ”minder” stoort mij erg. Maar deze lui neem ik dan ook niet serieus. Dat mensen GTA San Andreas of GTAIV als favoriete GTA hebben accepteer ik ook, maar niet met reden ”da’s de leukste” of ”GTA III ziet er veel slechter uit”. Daar kan ik me zo aan ergeren!

    Theft Auto: Chinatown Wars is de eerste tweedimensionale Grand Theft Auto sinds ongeveer een decennium.

    Was Remco wel wakker toen hij deze review schreef? Sorry hoor, maar het hele woord ”Grand” ontbreekt!? Bovendien: Hoe komen jullie erbij dat deze GTA 2D is? Bovendien bestaat überhaupt geen 2D GTA!? Noem mij er maar eens een op? 😕 Deze review haalt het niveau van de andere reviews van gamersnet bij lange na niet! Niet zozeer dat hij niet mooi geschreven is, maar er ontbreekt simpelweg teveel in mijn ogen.
    Mooi gezegd trouwens, het ontstijgt zijn platform! Echt prachtig! Naar die woorden zocht ik! En dat is ook precies het gevoel dat de game bij mij opwekt, ik zie de game onderhand meer als een volwaardige game dan een handheldgame.. 🙄

  29.   
    RoHoutje's avatar

    Hij loopt vast! 👿

  30.   
    klskfan's avatar

    car schreef, "het ziet er saai uit
    🙂 "

    het ziet er saai uit maar dat is het niet
    TOPGAME