Family Ski & Snowboard

Wintersport is niks nieuws voor mij, ik weet dan ook goed dat het uitvoeren van snowboardtricks of geslaagde carvebochten op ski’s niet te doen valt binnenshuis of in je eigen achtertuin. Family Ski & Snowboard probeert mij echter mijn ongelijk te bewijzen, maar lukt dat ook? Lees het in de review.

Sneeuw in je woonkamer

Ik ben al een hyperbolische eeuwigheid op zoek naar een goede wintersportsimulator, ik zoek namelijk nog steeds het gevoel van een vers pak sneeuw ín mijn woonkamer. Het is me echter nog nooit gelukt zo een dergelijke ski- en snowboardgame te vinden. Toegeven moet ik: SSX3 was aardig, maar een tikkeltje te onrealistisch. 1080 Avalanche kwam erg dichtbij, maar had echter geen grote replaywaarde. Shaun White Snowboarding werd met behulp van de naam en de beloftes niets meer dan een overhypte zeepbel en ook het recent uitgekomen Stoked was niet wat veel gamende snowboarders ervan verwacht hadden. Nu ligt Family Ski & Snowboard naast me en begin ik voor de verandering eens met de hamvraag: is deze game wél een geslaagde wintersportsimulatie?

Om het kort te houden: nee, ook Family Ski & Snowboard is niet de wintersportsimulatie waar ik al jaren naar streef te vinden. Family Ski & Snowboard blinkt echter wel weer uit in enkele aspecten die je niet zult aantreffen in het rijtje wintersportgames van een paar zinnen terug, waardoor je met deze vrolijke Wii-game toch nog een beetje sneeuw in je woonkamer kunt laten vallen. Maar is deze sneeuw nu lekkere, dikke neuschnee of is dit een miezerig hoopje vies bruine pap?

Pistegevoel

Het gevoel creëren dat je op levensechte pistes staat is geen gemakkelijke taak, maar toch kan ik je met een gerust hart zeggen dat het Family Ski & Snowboard wel enigszins is gelukt. Door middel van de schattige liftritjes en de mogelijkheid om zelf een route over bepaalde pistes uit te stippelen maakt dit wel degelijk dat het voelt als een dagje winters Oostenrijk. De pistes zijn bevolkt met andere skiërs en snowboarders waardoor de slopes levendiger lijken dan in menig ander wintersportspel en een toevoeging zoals samen skiën met je Mii-karakters maakt het plaatje af: in Family Ski & Snowboard ben je gegarandeerd van een iconische dag skiën en snowboarden. Je kunt zonder zorgen een paar gezellige routes nemen in het Jamboree skiresort of je wagen aan de ietwat lastig te bedwingen Mt. Angrio. Ik mag er dan wel uitzien als een spastische hinkelaar op mijn Balance Board, maar het voelt desalniettemin bij vlagen als een heerlijke vakantie.

Ondanks de zo nu en dan pakkende wintersportervaring moet ik eerlijk opbiechten dat Family Ski & Snowboard me wat betreft grafische mijlpalen bar weinig doet. Het doet me in ieder geval niet veel meer of minder dan de meeste Wii-games eigenlijk. Met behulp van de grappige avatars en de toevoeging van je eigen Mii-karakters weet de game echter toch een beetje haar eigen stijltje te creëren, al is dit niet de eerste Wii-game die gebruik maakt van groothoofdige poppetjes om haar uiterlijk iets kindvriendelijker over te laten komen. Het cartooneske is in het hele spel doorgevoerd en dat maakt het toch een overtuigend geheel, ook al hoef je geen wunderschöne grafische effecten te verwachten.

Waar is mijn motivatie?

Tot zover de ervaringen op de berg in de freeroam modus, uiteindelijk wil men toch opdrachten en uitdagingen zien, nietwaar? Laat dit nou net Family Ski & Snowboard’s grootste minpunt zijn: haar doelstellingen. De game kent geen verhaallijn, geen vooraf voorgestelde doelen en evenmin vrij te spelen missies of stukken resort. De game smijt je simpelweg twee bergen op, zonder ook nog maar één enkel streven voor te stellen. De game verschaft wel enkele kleine missies, zoals het rondbrengen van goederen, dieren redden, tricks laten zien of tours volgen, maar voor het grootste gedeelte van deze opdrachtjes kon ik nul motivatie vinden om ze te voltooien. De opdrachtgevers staan gewoon jaar en dag op je te wachten, in de hoop dat je zonder reden of beloning al hun repetieve queestes voltooit. Naïviteit is leuk, maar je kunt niet van gamers, noch Wii-bezitters, verwachten dat ze zonder enige motivatie een honderdtal op elkaar lijkende opdrachten voltooien.

Das Ergebnis

De grappige Balance Board-controls, de iconische skiresorts en de schattige avatars en Mii’s maken Family Ski & Snowboard een typische Wii-game, die ook nog eens barst van de potentie als geslaagde wintersportsimulator. Het grote tekort aan motivatie breekt de game echter volledig, een game spelen is immers haast geen pleziertje meer als er sprake is van een gebrek aan doelstellingen en daaraan gekoppelde beloningen. Met de freeroam kun je weliswaar een dik aantal uren vermaken, al helemaal met een paar vrienden aan je zijde, maar verder heeft de game niets meer dan slechts de potentie om een goede simulator te zijn. Deze feel-good game is zeker geslaagd in haar eigen termen, maar zal weinig gamers trekken die net als ik, op zoek zijn naar de perfecte wintersportsimulatie mét een beetje uitdaging en avontuur.

 1.   
  perryv's avatar

  moeite waard om te kopen?

 2.   
  ChielB's avatar

  perryv schreef, "moeite waard om te kopen?"

  Daarvoor moet je even de review lezen en beoordelen of je je kunt vinden in de mening. 🙂

 3.   
  LouisvanGaal's avatar

  hou der zelf ook niet echt zo van

 4.   
  Tha Duck's avatar

  Patchy The Pirate schreef, "*voelt een rilling over zijn rug* niet zo maar een Wii game maar 1 van de familie games. Ik vind zelf eigenlijk dat de meeste mensen hier toch liever niet over lezen. Ookal hebben nog zo veel mensen een Wii, die was gewoon als eerste betaalbaar (geen 400 euro). Het motto van gamersnet is toch ”if you want to be a real gamer”?"

  De definitie van ‘real gamers’ is met de komst van de Wii natuurlijk danig veranderd. Als ons motto het bijvoegsel ‘hardcore’ had bevat, was ik het met je eens geweest. Een ‘real gamer’ omvat nu echter meer dan alleen hardcore gamers. 😉

 5.   
  veronja's avatar

  Ik ben geen hardcore gamer en moet zeker niets hebben van bloederige, shoot kill en al die spellen maar zoiets is voor mij echt ook te soft. Geen doelen en misies? wat valt er dan nog te doen? Ik heb family ski en echt wat een afknapper. het balance board is wel leuk en op zich en goede game en leuke pistes maar op den duur zo saai niks te beleven. dus saluut wii ski en snowboard spellen 8)