Wheelman

Vin Diesel heeft al in menig actiefilm gespeeld en nu komen actie en sensatie met hem samen in de game Wheelman. Wij namen zeer nieuwsgierig de review copy mee naar het testhok om te kijken hoe vermakelijk de vele stunts en achtervolgingen zijn.

Het beoordelen van een game kan soms een lastige opgave zijn. Je kunt er op een technische manier naar kijken en de game beoordelen op puur en alleen droge prestaties. Het is echter ook goed mogelijk om eens wat meer gevoel mee te laten wegen, want games spelen doen we natuurlijk vooral voor de lol. Wheelman is duidelijk zo’n game die het onnodig zwaar zou hebben met technische besprekingen, dus deze keer gaan we voor het plezier en lang leve de lol!

Ontzettend veel lol

In Wheelman speelt een virtuele Vin Diesel de hoofdrol als Milo Burik, een agent die undercover is om een einde te maken aan de meest duistere praktijken in Barcelona. Hij laat zich als wheelman regelmatig inhuren om personen op te halen, pakketjes af te leveren en diverse andere opdrachten uit te voeren waarvoor een auto, motor of brommer vereist is.

Een nogal ‘cheesy’ verhaal dus en de missies sluiten hier naadloos bij aan. Het is op het oog weinig bijzonders en eigenlijk kennen we alles wel uit andere games. Achtervolgingen, illegale straatraces, rivaliserende groepen met verschillende nationaliteiten, enzovoort. Ook heeft de game goed gekeken naar bijvoorbeeld Grand Theft Auto, want zaken als garages om aan de aandacht van de politie te ontsnappen en een wanted rating met één of meer sterren zullen veel games bekend in de oren klinken.

Zo kan ik nog wel even doorgaan met het opnoemen van bekende principes. Ik had echter gezegd dat dit een review met gevoel zou worden, met oog voor plezier en lol. Daar zal ik me ook zeker aan houden, want ook al is Wheelman op het eerste gezicht niet echt vernieuwend te noemen, je kunt er ontzettend veel lol mee beleven.

Stunts en lompe acties

Hoewel je vrij bent om je door te straten van Barcelona te bewegen, zal je vooral actief zijn achter het stuur. Je moet wel eens een stukje lopen en gebruik maken van wat wapens om je doelstellingen te bereiken, maar het is duidelijk dat dit bijzaak is vergeleken met het racen door de straten van Barcelona.

De wagens laten zich bijzonder makkelijk besturen en meer arcade dan dit is haast niet mogelijk. Met een auto door de ruiten van showrooms scheuren, met je brommer hele containers en marktkramen omver rijden, je kunt het zo gek niet bedenken of het is zonder problemen uit te voeren. Ik vond het rijden in het begin zelfs een beetje aanvoelen als het autorijden in The Bourne Conspiracy, al doe ik daar de gameplay van Wheelman toch wel mee tekort.

Naast het gewone rijden, overheersen namelijk de diverse mogelijkheden die je hebt om vette tricks, stunts en lompe acties uit te halen. Standaard kun je bijvoorbeeld met je rechter analoge stick naar links, rechts of naar voren een beuk uitdelen, om zo tegenstanders van de weg te rammen. Nog spectaculairder is de zogenaamde Air Hijack, waarbij je al rijdend de auto van iemand voor je overneemt door een knop in te drukken en deze los te laten zodra het icoontje boven de auto voor je groen kleurt. Wat volgt is een onmenselijke sprong vanuit je eigen auto naar het dak van je voorligger, waarbij Milo vervolgens door de ruit aan de kant van de bijrijder naar binnen springt, de bestuurder uit de auto trapt en vervolgens zelf meteen achter het stuur zit en verder kan scheuren. Een heerlijke bezigheid, die soms erg van pas komt als je eigen auto op het punt staat het te begeven.

Door lekker fanatiek te rijden op hoge snelheid, het rammen van objecten en ouderwets driften, zal je Focus-meter zich vullen. Focus kun je vervolgens gebruiken om al rijdende diverse speciale acties uit te voeren. Met Aimed Shot kun je in slow-motion op voertuigen voor je schieten en met Cyclone laat je je voertuig 360 graden draaien en kan je ondertussen in slow-motion op tegenstanders achter je knallen. Of gebruik je Focus om een tijdelijke boost te krijgen. Deze momenten zijn net als de Air Hijack erg tof en dragen bij aan de spanning van achtervolgingen en het sensationele gevoel dat overheerst in de game. Het moet allemaal vlot, over-the-top en extreem, wat prima tot zijn recht komt in Wheelman.

Nieuws onder de zon

We hebben dus te maken met een open spelwereld, waarbij je een handige PDA hebt om te zien wat er allemaal te doen is. Via je PDA kan je missies selecteren om er direct mee te starten, zonder dat je eerst verplicht de hele stad hoeft te doorkruisen. Daarnaast zie je ook alle side missions die op dat moment beschikbaar zijn. Door zulke alternatieve missies te voltooien, kun je upgrades verdienen voor jezelf en je voertuigen. Zo kunnen je voertuigen sterker of sneller worden en zijn er upgrades voor je Focus-meter vrij te spelen.

Goed nieuws is het dan ook dat de diverse side missions best vermakelijk zijn. Nog altijd is het niet veel nieuws onder de zon, maar dankzij de gameplay van Wheelman blijft het interessant. Zo zijn er Taxi-missies, waarbij je zo snel mogelijk naar een bepaalde locatie in de stad moet rijden. Of ga voor zoveel mogelijk schade met Rampage-missies of meer spanning met missies als Fugitive, Hot Potato en Contracts. De missies zijn niet nodig om de verhaallijn te voltooien, maar door het ontbreken van een multiplayer zorgen ze wel voor wat extra vermaak en verhogen ze de replaywaarde van de game.

Om het technische aspect van de game niet helemaal te negeren, kan gesteld worden dat de game er degelijk uitziet. Het is grafisch geen topper, lip-sync hoef je niet te verwachten en de soundtrack en geluidseffecten zijn ook wel eens beter geweest, maar meer heeft de game eigenlijk niet nodig. Wel merkte ik bij de PS3-versie af en toe wat haperingen bij de tussenfilmpjes, maar verder is het op audiovisueel gebied gewoon goed genoeg om je er niet aan te hoeven storen.

Conclusie

Wheelman moet je niet simpelweg afzetten tegen diverse topgames die al op de markt zijn, want op papier zijn er genoeg games die de verschillende elementen van Wheelman al beter hebben gedaan. Het is echter het totaalplaatje dat voor heel veel voldoening weet te zorgen tijdens je avonturen met Milo achter het stuur.

De actie is over-the-top, extreem, absurd, onmenselijk, maar vooral ook erg leuk. Vanuit een rijdende auto naar een andere auto springen, het uitvoeren van een Cyclone en het rammen van andere auto’s: het is allemaal zeer vermakelijk, ondanks dat de verhaallijn totaal verwaarloosbaar is. De actie te voet en het bijbehorende schieten werkt redelijk, maar is zeker niet het sterkste punt van de game.

Verder zijn er genoeg side-missions om je mee te vermaken en om upgrades vrij te spelen. Ze zijn echter niet noodzakelijk om het verhaal te voltooien, waardoor je misschien geneigd bent om wat sneller door de game te gaan dan goed voor je is. Dit zou erg zonde zijn, want aan Wheelman kan je flink wat uren plezier beleven. De game scoort dan ook een meer dan terecht goed cijfer.

 1.   
  Spam-Fischer's avatar

  Is dit een free roaming game?

 2.   
  JanvdKolk's avatar

  Ik heb de game ook sinds kort, en ik moet inderdaad zeggen dat ie erg vermakkelijk is 😀 Gewoon lekker crossen door de stad, en vette stunts uithalen. Had dit zeker niet verwacht van deze filmgame.

 3.   
  JanvdKolk's avatar

  ”mikeymaster6″ schreef, "Is dit een free roaming game?"

  Dit is inderdaad een free roaming game zoals driver of GTA. Je kan in het begin van de game alleen nog niet in de hele stad komen. Sommige gebieden moet je eerst vrij spelen 😉

 4.   
  LouisvanGaal's avatar

  Een goede game echt top

 5.   
  Oldsk00ll's avatar

  Ga ik zeker kopen binnenkort klinkt als een vermakelijke game.

 6.   
  jungler's avatar

  deze ga ik nu ook eens halen denk ik 🙂

 7.   
  wa@'s avatar

  Ik ga hem een kans geven als hij goedkoper is 😉

 8.   
  /DareDevil's avatar

  LOL deze game wordt op de IGN in iedergeval afgekraakt tot in de diepte en ik ben het met ze eens alleen al omdat Vin diesel de hoofdrol heeft in deze game 😛

 9.   
  Rickass93's avatar

  Over een aantal maanden uit de koopjesbak vissen! 😆

 10.   
  rayman24's avatar

  hoe kom je in het eerste gedeelte verder in het spel weet iemand dat wat moet je doen als die politie’s achter je aan komen

 11.   
  Gast's avatar

  Dat is het zelfde bij gta 4 gewoon proberen voor de politie te blijven,
  dan zie je naar even te hebben rond gescheurt, dat de politie achter raakt en het ronde
  rode/blauwe ring dat je daar uit gaat raken, als dat gebeurt en er zijn geen politie
  in de buurt zie je rond je tv scherm een witte rand verschijnen. Dit betekend dat de politie
  je kwijt is. 😀

  Ik heb de game nu ook en is idd leuk, maar ga je hem verglijken met andere games,
  kun je beter niet doen…. 😳

 12.   
  Tom's avatar

  ”mikeymaster6″ schreef, "Maar dit lijkt me een beetje een mix tussen saints row 2 en burnout paradise."

  Als je Vin Diesel in vrouwenkledij rond kon laten lopen, hem trakteren op een homo-erotische strippartij en hem richting voetgangers kon lanceren voor verzekeringsfraude, dan zou The Wheelman inderdaad angstvallig veel lijken op een combinatie van Saints Row 2 en Burnout Paradise.