Codename Panzers: Cold War

Er zijn de laatste tijd veel nieuwe RTS-games uitgekomen. Zo is het ook tijd voor een nieuwe game in de hoog aangeschreven serie Codename Panzers. De nieuwste telg Codename Panzers: Cold War zal de serie eer aan moeten doen, maar of dit ook echt lukt en of de game kan tippen aan de concurrentie kun je in deze review lezen.

In de preview van Codename Panzers: Cold War had ik aangegeven dat ik nog nooit een game uit de Codename Panzers-serie gespeeld had. Voordat ik de review ging schrijven vond ik dat daar verandering in gebracht moest worden. Ik heb dan ook eens goed naar een paar toppers uit deze serie gekeken. Nu moet ik zeggen dat ik aangenaam verrast ben, want de games zijn erg leuk om te spelen. Na het proberen van de wat oudere games was het natuurlijk tijd voor de nieuwste telg, Codename Panzers: Cold War.

Waar is de vernieuwing?

Tijdens het spelen van Cold War had ik niet het gevoel dat ik een nieuwe game aan het spelen was, want veel onderdelen van de game lijken heel erg op de vorige delen uit de serie. Natuurlijk is het allemaal wat mooier en zijn er hier en daar wat nieuwe opties, maar een grote vernieuwing vind ik de game niet. Een voorbeeld hiervan is het verhaal, want het spel speelt zich dit keer niet in de Tweede Wereldoorlog af, maar het verhaal begint in de Koude Oorlog. Dit brengt helaas niet veel veranderingen met zich mee, want tussen deze twee oorlogen zit maar een aantal jaren verschil en er is dus veel het zelfde gebleven.

Ook de look van de game doet niet veel nieuws. Zo zijn de gebieden die je tijdens het spelen tegenkomt niet erg vernieuwend. Je komt wel veel verschillende gebieden tegen, maar op de meeste was ik helaas al snel uitgekeken. Zo nu en dan kwam ik een gebied tegen dat mij verraste, maar dit is niet echt vaak gebeurd. Ook vind ik de meeste levels een beetje grauw, maar dit is natuurlijk ook niet zo gek, want het is oorlog en dat is geen vrolijke gebeurtenis.

Niet al te negatief

Voordat ik te negatief over de game ga spreken wil ik aangeven dat het spel best vermakelijk is. De gameplay is niet al te moeilijk en hierdoor kun je in een lekker tempo door de missies heen spelen. De opdrachten die je tijdens deze missies moet uitvoeren verschillen van het veroveren van een basis tot het verdedigen van een konvooi van legervoertuigen. Deze opdrachten zijn best leuk om te doen, maar echte diepgang zit er ook niet in. Vaak is het een kwestie van een aantal troepen verzamelen en daarmee over de vijand walsen. Dit is natuurlijk best leuk om te doen, maar blijft dit ook voor langere tijd leuk?

Een leuke optie in de game is de mogelijkheid tot het verbeteren van jouw troepen. Zo kun je bijvoorbeeld een tank van een beter geschut of sterkere bepantsering voorzien. Op deze manier kun je jouw eigen leger naar jouw eigen stijl aanpassen en dit vecht natuurlijk een stuk beter. Ik moet wel zeggen dat er niet heel veel verschillende troepen in het spel zitten, gelukkig kun je de troepen wel aanpassen, maar dit maakt de keuze nog steeds niet super groot.

Af en toe best leuk

Natuurlijk is er naast een singleplayer ook een multiplayer modus in het spel aanwezig. Jammer genoeg is deze niet heel erg uitgebreid, want er zijn maar drie verschillende speelstijlen aanwezig. Je kunt kiezen uit en Team Match, Domination en Mulitplayer Mission. In “Team Match” moet je zoveel mogelijk punten behalen door verschillende vlaggen te veroveren en in “Domination” is jouw taak het vernietigen van de tegenspeler. De “Multiplayer Missions” modus lijkt mij best leuk, maar op het moment wordt er nog totaal geen gebruik van gemaakt en ik heb deze modus dus ook niet kunnen testen. Zoals je ziet is de multiplayer niet heel erg uitgebreid, maar daarentegen vind ik hem wel vermakelijk. De matches gaan snel en je kunt het zo tactisch maken als je zelf wilt. Toch denk ik dat er niet heel veel uurtjes speelplezier met de multiplayer valt te beleven. Als je het zo af en toe speelt is het best leuk, maar een echte goede multiplayer beleving kan deze game helaas niet bieden.

Mooie explosies

Op grafisch gebied doet de game het wel heel goed, want het ziet er allemaal erg gelikt uit. De explosies, troepen, weerseffecten en omgevingen zijn mooi en gedetailleerd. Dit zorgde ervoor dat ik toch van de game zat te genieten. Dit kwam ook door de dynamische omgevingen, want de gevechten die plaatsvinden hebben een desastreus effect op de natuur en gebouwen. Zo zorgen de tanks voor heel wat omgevallen bomen en de vlammenwerpers voor aardig wat afgebrande gebouwen. Een klein minpuntje van deze grafische pracht is dat de game niet heel erg goed speelbaar is op wat minder goede computers. Natuurlijk kunnen spelers de opties op laag zetten, maar dit haalt een groot deel van de speelbeleving weg.

Conclusie

Aan de ene kant doet de game niet heel erg veel goed. Zo zijn er maar weinig troepen, zit er niet veel diepgang in de missies en doet de game ook niet veel nieuws. Aan de andere kant is de game best vermakelijk, want het spel is leuk om te spelen en grafisch ziet het er goed uit. Ook is de multiplayer zo af en toe lekker om te spelen. Ik denk dat de echte RTS-fans deze game maar over moeten slaan, maar dat de spelers die op zoek zijn naar een laagdrempelige RTS-game om zo af en toe te spelen raad ik deze game juist wel aan. Helaas komt het spel ook niet echt op het goede moment uit, want er zijn de laatste tijd heel wat goede RTS-games verschenen en Codename Panzers: Cold War kan hier gewoon niet aan tippen.

 1.   
  Sarge's avatar

  Op de screens ziet het er echt vet uit. Ik wist trouwens niet dat er tijdens de koude oorlog zo veel ‘echt gevochten’ werd. Ik dacht meer met spionnen en dreigementen enz. maar geen echte oorlog 🙁

 2.   
  JayRoen O’neal's avatar

  TimEWasteR schreef, "Op de screens ziet het er echt vet uit. Ik wist trouwens niet dat er tijdens de koude oorlog zo veel ‘echt gevochten’ werd. Ik dacht meer met spionnen en dreigementen enz. maar geen echte oorlog :("

  Één woord:
  Fictief verhaal –> Verzonnen, dus gaat verder, en hier is het uit de hand gelopen

 3.   
  Spam-Fischer's avatar

  Best lauw weetje………..

 4.   
  GraveDevil's avatar

  TimEWasteR schreef, "Op de screens ziet het er echt vet uit. Ik wist trouwens niet dat er tijdens de koude oorlog zo veel ‘echt gevochten’ werd. Ik dacht meer met spionnen en dreigementen enz. maar geen echte oorlog :("

  In de Koude Oorlog hebben de Russen en Amerikanen niet direcht tegen elkaar gevochten, maar er zijn veel oorlogen ontstaan uit de Koude Oorlog. De Korea-oorlog begin jaren ’50. De vader van een maat van me heeft daar in ’54 een broer verloren bij een operatie. Ietsje later heeft de CIA Cubaanse vluchtelingen opgeleid tot soldaten om een invasie te plegen op Cuba, hier hadden een paar communisten (dus aanhangers van de Soviets) de macht gegrepen. Cubaanse vluchtelingen wilde hun land terug, Amerika wilden de communisten daar weg hebben omdat ze wel heel dichtbij kwamen. Deze operatie is mislukt. En vergeet de Vietnam-oorlog niet, dit is toch wel één van de bekendste. Hier zijn ongelooflijk veel Amerikanen gesneuveld.

 5.   
  Boxer's avatar

  Zeg, gaan we hier een complete geschiedenisles geven 😆

 6.   
  LouisvanGaal's avatar

  dat is juist leuk word echt 1 van me 10 top sepllen echt een top spel:lol:

 7.   
  jacobdb's avatar

  goed les1 de prehistorie, wat deden ze tijdens de prehistorie voral op grotten 😀

 8.   
  halo doom's avatar

  jacobdb schreef, "goed les1 de prehistorie, wat deden ze tijdens de prehistorie voral op grotten 😀 "

  Op de muur tekenen 😆