World in Conflict: Complete Edition

World in Conflict liet in 2007 al een sterke indruk achter en nu komen de Russen er ook nog eens bij met enkele Soviet Assault-missies. Deze zijn inmiddels gebundeld met het origineel in de World in Conflict: Complete Edition. Hoe de game het er anno 2009 vanaf brengt, lees je in deze review…

Kijk op een gemiddelde dag eens rond op GamersNet en de kans is groot dat je ze tegenkomt: liefhebbers van Rusland. Mother Russia. Strijden voor het Rode Leger en eindelijk eens wat doen tegen dat eeuwige heroïsche gedoe met Amerikanen. Voor hen die het Moederland hoog in het vaandel hebben en ook nog van een game vol actie en strategie houden is er goed nieuws, want World in Conflict: Complete Edition zorgt weer voor veel vermaak.

Oude missies en nieuwe content

Om maar meteen door de zure appel heen te bijten, wil ik even wat relatief kleine nadelen bespreken. In de winkels zal je namelijk alleen de volledige Complete Edition aantreffen, terwijl je via online downloadservices als Steam wel alleen de Soviet Assault-missies aan je originele game kunt toevoegen. Iets om rekening mee te houden als je al over het origineel beschikt.

Voor alle fans die het origineel al door en door kennen, zit er echter nog een addertje onder het gras, want de nieuwe missies zijn niet los te spelen. Ze worden afgewisseld met de oude missies tijdens het spelen, zodat een uitgebreide, complete game ontstaat. Dit maakt de World in Conflict: Complete Edition ideaal voor mensen die nog onbekend zijn met de game, maar als je de oude missies al eens hebt gespeeld, is het erg jammer om nog eens alles te moeten doorlopen voor die paar Soviet Assault-missies.

Dit brengt ons meteen bij het laatste punt van kritiek, in mijn ogen een punt om de game wel op af te rekenen, want er zijn maar zes nieuwe missies die je in het belang van de Russen laten strijden. Zodoende lijkt het een logische keuze om de nieuwe missies met de oude te combineren, om zo te verhullen dat je in een paar uur tijd al door de nieuwe content heen bent, maar het is wel iets om bij stil te staan, vooral in het geval van mensen die alleen geïnteresseerd zijn in de Soviet-missies.

Prachtige plaatjes

Dat gezegd hebbende is het nu hoog tijd om naar de meer dan terechte positieve punten te kijken, want World in Conflict is zelfs vandaag de dag een nog zeer vermakelijke game. De gameplay concentreert zich nog altijd op het in bezit krijgen van diverse command points en het uitvoeren van niet al te ingewikkelde tactieken. Je hebt misschien wat minder met echte strategie te maken door de focus op actie en de afwezigheid van micro-management met zaken als het bouwen van een sterke basis, maar in mijn ogen is dit juist de kracht van World in Conflict. Door de bekende besturing, die snel onder de knie te krijgen is, biedt deze Complete Edition alles wat je van een dergelijke strategiegame mag verwachten.

In dat opzicht hoef je ook weinig echte vernieuwing te verwachten van de Soviet Assault-missies, maar de nieuwe eenheden en het uitvoeren van kleinschalige opdrachten zijn nog altijd erg leuk om te doen. Zeker met de tactische hulpmiddelen, zoals de diverse luchtaanvallen en tactical nukes, zal je regelmatig met een gelukzalige glimlach achter je scherm zitten als je een behoorlijke verwoesting hebt aangericht. In-game ziet alles er namelijk prima uit en ook de vele ontploffingen leveren prachtige plaatjes op.

Conclusie

World in Conflict: Complete Edition biedt een nog completere ervaring dan het origineel, maar het feit dat je verplicht ook alle oude missies moet spelen om de nieuwe Soviet Assault-content te ervaren, is toch wel een minpunt voor fans van het eerste uur. In mijn ogen zullen de meeste liefhebbers er geen moeite mee hebben om bekende missies nog eens te spelen, want ook die blijven nog altijd zeer vermakelijk, maar meer dan drie à vier uur nieuwe content krijg je niet.

Toch blijft deze game nog altijd een echte aanrader voor liefhebbers van strategie en actie, mede dankzij de prima graphics en een besturing die zelfs voor mensen zonder enige ervaring met het genre goed onder de knie te krijgen is. Hierdoor gaat de game er met een mooie 8 vandoor, al had er zeker meer in gezeten.

 1.   
  GraveDevil's avatar

  Screen 4 doet me denken aan een dikke nuke-oorlog op de map Wasteland, daar speelde ik toen samen met Alias 🙂 Prachtig potje was dat.

 2.   
  nuclearnemo's avatar

  Nice, lijkt me wel een leuke game. Misschien dat ik hem nog wel een keer ga halen.

 3.   
  DutchFreeze's avatar

  ik ga hem ook weer eens installeren, hij zal er nu wel een stuk beter uit zien… toen ik het spel voor het eerst speelde zat mijn oude videokaart(geforce 7300LE) er nog in, ik ben benieuwd hoe het gaat met mijn HD3850(die inmiddels ook al niet meer zo nieu is sinds de herfstvakantie 😆

 4.   
  nickykolkie's avatar

  ik wil hem hebben xD ik heb deel 1 ook kapot gespeeld

 5.   
  craz's avatar

  Ik heb deel 1 en ik denk dat ik deze ook maar ga halen 😀
  Alleen die origaniliteit snap ik niet, ik heb geen ene spel net als wic gezien. Naja wat boeit het hiij is gewoon vet.

 6.   
  LouisvanGaal's avatar

  ja dat ben ik met je eens=)

 7.   
  Mustiej's avatar

  Mooie game!!
  Shot 4 doet me aan denken aan de online potje die ik speelde waar ik support artillery.
  En 5nukes in 1game vuurde.
  Maar toch hadden verloren.. 😛

 8.   
  Coldkiller_NL's avatar

  leuke game voor weinig geld! 🙂