Race Pro

Ontwikkelaar SimBin had beloofd dat Race Pro de meest realistische race-game voor de consoles zal gaan worden. Dit is best een grote uitspraak en dus niet makkelijk waar te maken. In deze review gaan we kijken wat SimBin van de game heeft gemaakt.

Echt realistische race-games zijn altijd iets van de PC geweest. Toch is er wel een aantal games voor de console op te noemen dat met Race Pro vergelijkbaar is. De beste voorbeelden zijn de Forza- en Gran Turismo-serie. Beide gameseries doen goed hun best om de racewereld zo goed mogelijk naar een game te vertalen. Race Pro probeert dit natuurlijk ook en belooft zelfs verder te gaan.

Hobbels en kuilen

Beloftes kunnen natuurlijk makkelijk gemaakt worden, maar ontwikkelaar SimBin moet het toch allemaal waarmaken. Om meteen maar met de deur is huis te vallen zeg ik dat het ook goed gelukt is. Het racen met de auto’s voelt lekker aan en het gedrag van de auto’s kan zeer realistisch genoemd worden. Het schakelen, het racen over hobbels en kuilen, het slippen, alles voelt perfect aan. De enige opmerking die ik heb is dat het gedrag van botsende auto’s beter had gekund. Ik kan bijvoorbeeld met 200 km/h tegen een andere auto aanrijden en deze rijdt dan zonder al te veel moeite door.

Moeilijk of toch niet?

Hoe de auto’s tijdens het racen reageren hangt af van de moeilijkheidsgraad. Tijdens het starten van een race kun je kiezen tussen de moeilijkheidsgraden novice, semi-pro en professional. Novice is voor de echte beginners en semi-pro is voor de spelers die niet al te veel geholpen willen worden. De professionele modus is voor de echte race fans, hier word je niet geholpen en kan elk stuurfoutje er voor zorgen dat de auto in een spin raakt. Het is niet zo dat je gelimiteerd bent aan deze drie moeilijkheidsgraden, want je kunt zelf instellen welke hulpmiddelen je wilt gebruiken. Zo kun je in de semi-pro modus er bijvoorbeeld voor kiezen de racelijn of het ABS-systeem uit te schakelen. Zo kun je zonder het kiezen van de professionele modus toch een grotere uitdaging creëren.

De keuze is reuze

Een ander goed punt van Race Pro is de diversiteit. Het spel bevat namelijk dertien officiële circuits en meer dan 350 verschillende auto’s. De circuits zijn goed uitgekozen, want er is een mix tussen bekende en minder bekende circuits gemaakt. Zo race je niet alleen op circuits die je al kent, maar juist ook op banen die je nog niet kent. Er zijn zowel normale- als stadcircuits. Een paar voorbeelden van de normale circuits zijn onze eigen Circuit Park Zandvoort en het welbekende Monza. Bij de stadscircuits kun je bijvoorbeeld racen door Valencia en Porto. De keuze tussen auto´s is ook erg groot. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit een Mini Cooper, Peugeot 407, BMW Z4 en zelfs de Nederlandse Spyker C8. Voor de echte race fans is er ook een Formule 3000 wagen aanwezig. Nu is dit maar een kleine greep uit alle auto´s, maar de 350 auto´s die de achterkant van doosje belooft zijn er niet. Hier worden namelijk ook alle verschillende kleuren bijgeteld, in werkelijk zitten er 48 verschillende auto´s in de game. Wel blijft het een feit dat dit genoeg keuze is om je een tijdje bezig te houden.

Cracker doorbreken

Op het gebied van geluid presteert de game middelmatig. De motorgeluiden zijn van echte raceauto’s opgenomen en dit valt goed te horen. De motorgeluiden komen erg realistisch over en dit komt het gevoel van realisme ten goede. Aan de andere kant vind ik dat sommige geluidseffecten beter hadden gekund. Het toppunt hiervan is het geluid van een crash. Als ik met aardige snelheid tegen een muur bots wil ik dingen horen afbreken. Daarentegen hoor ik het geluid van een cracker die doorgebroken wordt. Ook is er geen muziek in de game aanwezig, maar dit is op zich begrijpelijk. Race Pro is een serieuze race-game en muziek zal de spelers te veel afleiden. Ik zie me zelf namelijk ook niet onder het genot van een lekker potje gitaarmuziek met 240 km/h over een circuit scheuren.

Grafisch onder de maat

Op grafisch gebied presteert de game onder de maat. Begrijp me niet verkeerd, het ziet er allemaal best leuk uit, maar we zijn tegenwoordig wel beter gewend. Neem bijvoorbeeld Race Driver: Grid en Gran Turismo 5 Prologue, deze games zien er zeer goed uit. Race Pro komt hier niet eens bij in de buurt. Nu hoor ik sommige mensen al zeggen dat niet de graphics maar juist het racen belangrijk is. Hier ben ik het gedeeltelijk mee eens maar toch vind ik dat graphics zeer veel kunnen toevoegen bij het realistische gevoel dat Race Pro wil creëren. Ook vind ik de aankleding van de game beperkt, zo zit het publiek altijd stil, zie je in de pit geen personeel en is het menu erg saai.

Boem is Ho!

Tijdens het race kun je ook schade aan je auto veroorzaken. Helaas vind ik dit schademodel niet erg goed uitgewerkt. Eerst moet ik met 120 km/h tegen een muur rijden om eindelijk eens schade te krijgen. Doe je dit met 60 km/h dan gebeurt er weinig tot niets. Als je dan eindelijk een beetje goede schade hebt heeft dit ook invloed op het rijgedrag. Dit is op zich realistisch, maar je kunt mij niet vertellen dat als ik met 160 km/h tegen de vangrail bots, alleen het accelereren wat minder snel gaat. Het schademodel is dus wel aanwezig, maar naar mijn mening had het wel wat beter uitgewerkt kunnen worden.

Conclusie

Race Pro is een game die voor iedereen speelbaar is. Het realismegehalte in de game is van goede kwaliteit al moet je wel door de slechte graphics heen kijken. Wanneer ik het camera standpunt, dat vanuit de ogen van de coureur kijkt, gebruik heb ik echt het gevoel dat ik aan het racen ben. Met de moeilijkheidsgraad op semi-pro hoef ik ook niet super veel moeite te doen om de auto op de weg te houden en dit spreekt mij heel erg aan. Wel heb ik de optie gebruikt om mijzelf meer uit te dagen door een aantal hulpmiddelen uit te zetten. Nog beter is het natuurlijk om professionele modus te selecteren. Kort gezegd is Race Pro een goede, diverse en realistische race-game, die op sommige punten wat beter uitgewerkt had kunnen zijn. Ik blijf de game zeker nog een tijdje spelen, al hoop ik wel dat dit geen invloed op de snelheid tijdens mijn rijexamen gaat hebben.

 1.   
  -050- Critical's avatar

  het is grafisch niet top notch:P maarja t is tovh wel de mooiste racer die simbin heeft:)

 2.   
  Spam-Fischer's avatar

  ik heb hem

  hij is echt heel realistisch

 3.   
  LouisvanGaal's avatar

  Hijs wel goed man.

 4.   
  ps3 gek's avatar

  Weer zo’n game waarvan werd verwacht dat deze de “Gran Turismo” voor de xbox zou zijn. Echter niet al te positief dus. 😳 Met het aantal van 48 auto’s is dit al kleiner dan het aantal auto’s in GT5 PROLOGUE!!! 13 circuits is ook niet bepaald veel te noemen. Ik heb al erg veel uren plezier gehad met de 6 circuits uit de prologue, maar ik kan ze nu met mijn ogen dicht rijden. 😛 Ik heb vol vertrouwen in Polyphony Digital. Andere racegame makers zouden GT als voorbeeld moeten nemen. Namelijk de ideale racegame maken! 😉

 5.   
  zultrax's avatar

  ps3 gek schreef, "Weer zo’n game waarvan werd verwacht dat deze de “Gran Turismo” voor de xbox zou zijn. Echter niet al te positief dus. 😳 Met het aantal van 48 auto’s is dit al kleiner dan het aantal auto’s in GT5 PROLOGUE!!! 13 circuits is ook niet bepaald veel te noemen. Ik heb al erg veel uren plezier gehad met de 6 circuits uit de prologue, maar ik kan ze nu met mijn ogen dicht rijden. 😛 Ik heb vol vertrouwen in Polyphony Digital. Andere racegame makers zouden GT als voorbeeld moeten nemen. Namelijk de ideale racegame maken! 😉 "

  zelf vind ik GT ook de top maar ik vind niet dat daarom andere realistische race games niet leuk zijn… 😉

 6.   
  Darkknight's avatar

  kheb hem zelf lijkt wel een forza motorsport kopie

 7.   
  cyberman12's avatar

  Lijkt me best een leuke game. Heb liever een realistische game dan een game die er super goed uitziet maar niet lekker rijdt. Voorbeeld hiervan vind ik GT5 proloog. Rijdt totaal niet lekker maar ziet er wel gelikt uit. Toch w8 ik nog even oop Forza 3. Die biedt de beste combi van realisme en grafische pracht voor mij.

 8.   
  Chikin's avatar

  Ik wacht ook op een nieuw grid 2 en gran turismo 5 oja en forza motorsport 3 🙂