Naruto: Clash of Ninja Revolution 2

Op de redactie kunnen we inmiddels ons eigen huis metselen met Naruto-games. Zo lag daar opeens Naruto: Clash of Ninja Revolution 2 op de deurmat. We zijn benieuwd wat we dit keer kunnen verwachten…

Concurrentie

De absolute overdaad aan verschillende Naruto-spelseries heeft er bij mij voor gezorgd dat ik het bos door de bomen al lang niet meer kan zien. Pogingen om het bos terug te vinden doe ik ook niet meer, want over een aantal maanden is er weer nieuwe aanplant. Daarom geen gezeik vooraf, maar een kijk op het product zelf en hoe deze zich onderscheidt ten opzichte van de rest van de serie.

Naruto: Clash of Ninja Revolution 2 is het tweede deel in deze vechtserie op de Nintendo Wii. Het is het equivalent van de Naruto: Ultimate Ninja-spellen voor de PlayStation 2, maar qua concurrentie is het wellicht een beter idee om recente vechtspellen die een nieuwe stap in het genre hebben gezet te nemen als maatstaf, zoals Soul Calibur IV, Street Fighter IV en voor de Nintendo Wii, Super Smash Bros. Brawl.

Op-en-top manga

De almaar uitdijende tekenfilmserie van Naruto vormt een perfecte kweekbodem voor allerlei games, waar Naruto: Clash of Ninja Revolution 2 handig op ingrijpt. Het spel diept de ANBU, ANsatsu Senjutsu Tokushu BUtai, oftewel Special Assassination and Tactical Squad verder uit. Deze FBI voor ninja’s is een elitesquad, maar een ex-lid heeft kwade bedoelingen en wil Hidden Leaf Village, de woonplaats van Naruto, met de grond gelijk maken door de bewoners tegen elkaar op te zetten.

Je hoeft niet eens alle Naruto-spellen gespeeld te hebben om dit scenario al eens tegengekomen te zijn, maar gelukkig is het niet representatief voor de kwaliteit van de rest van het verhaal. Dat is namelijk best onderhoudend en op-en-top manga. Verwacht plotwendingen, intriges en allerlei andere verrassingen die het spelen van de verhaalgedreven campagnemodus de moeite waard maken. Dit is ook meteen een groot pluspunt van het spel. De licentie is erg goed gebruikt en de achtergrond van Naruto is natuurlijk een stuk rijker dan die van bovengenoemde andere vechtspellen, vooral wanneer deze rechten goed uitgebuit worden.

Een minpunt wat toch vermeld moet worden, is het ontbreken van Japanse stemmen. Naruto is groot geworden in het Westen door fanatieke fans die elke week de nieuwe Japanse afleveringen voorzagen van Engelse ondertitels, waardoor de Japanse stemmen een soort gemeengoed zijn geworden wat betreft de Naruto-beleving. De fans, wat ongetwijfeld de belangrijkste doelgroep is van deze game, zullen het dus jammer vinden dat de personages alleen Engels kunnen spreken en dat is de ontwikkelaar zeker aan te rekenen.

Gevechtsysteem

Het vechten zelf is gemakkelijk op te pakken. Binnen enkele minuten voel je je al een hele ninja vult het televisiescherm zich met allerlei flitsende bewegingen. Positief is dat het spel tegelijkertijd ook een hoop diepgang kent. Het compliment dat Naruto: Clash of Ninja Revolution 2 gemakkelijk op te pakken, maar moeilijk om te perfectioneren is, is dus zeker op zijn plaats.

Ten opzichte van zijn voorganger kent het spel een aantal nieuwe personages en ook de bestaande vechters hebben een uitgebreid arsenaal aan bewegingen. Nieuwe spelers profiteren van de lage instapdrempel, maar er valt gelukkig ook genoeg te halen voor gevorderde Naruto-veteranen. Dit vechten geschied door middel van allerlei zwiep- en zwaaibewegingen van de Wii-afstandsbediening. Hoewel dit behoorlijk lekker speelt en naar verwachting werkt, gaat er bij een goede vechtgame toch niks boven een Classic- of GameCube-controller.

Een goed vechtspel is nog geen goed vervolg

Een goed vechtspel heeft een aantal ingrediรซnten nodig om een succes te worden, zoals een goed vechtsysteem, een aantrekkelijke setting, personages met een hoop aanvallen en als het even kan een spannend verhaal om de singleplayer interessant te maken. Aan een goed vervolg kleven mijns inziens echter wat hogere eisen. Zo moeten er een aantal vernieuwingen aanwezig zijn die werkelijk een toegevoegde waarde hebben ten opzichte van het vorige deel.

Dat is juist waar het hem aan ontbreekt in Naruto: Clash of Ninja Revolution 2. De graphics zijn niet of nauwelijks verbeterd en zijn amper mooier dan de plaatjes die de PlayStation 2- en GameCube-versies online tover(d)en. Toegegeven, er is een aantal nieuwe vechters, de story mode is erg leuk en er zijn een aantal nieuwe speelmodi om jou en je vrienden weer een aantal avonden zoet mee te houden. Echter, al deze aanvullingen zijn slechts aanvullingen. Vandaag de dag is een online mode een prรฉ, zo niet een must in vechtspellen, maar in Naruto: Clash of Ninja Revolution 2 ontbreekt hij, ondanks het feit dat Nintendo Wi-Fi Connection zich allang bewezen heeft.

Conclusie

Al met al is Naruto: Clash of Ninja Revolution 2 toch een kleine teleurstelling geworden. Het verhaal is onderhoudend en maakt het spel voor gamers die voornamelijk alleen spelen interessanter dan de meeste andere vechtspellen. Ook werkt het vechten zelf erg lekker, zowel de gameplay als de besturing. Binnen enkele potjes heb je het simpele systeem onder de knie, waarna de lange weg naar boven begint. Overwinningen in Naruto: Clash of Ninja Revolution 2 worden met name bepaald door jouw kwaliteiten en niet door geluk, maar het is dan ook behoorlijk lastig om werkelijk goed te worden in het spel.

Naarmate je langer speelt worden de tekortkomingen van het spel echter steeds duidelijker. Ten eerste is het grafisch niet vernieuwend, niet prachtig en tegenwoordig misschien zelfs ondermaats. Ook voegt het spel gewoon te weinig vernieuwing toe om een aankoop te rechtvaardigen. Het ontbreken van een onlinemodus is wat mij betreft een doodzonde.

Gamers die nog niet in aanraking zijn gekomen met het Naruto-fenomeen hebben aan Naruto: Clash of Ninja Revolution 2 een hele goede. Waarschijnlijk is het spel zelfs de beste keus om mee te beginnen, mocht je een vechtspel zoeken. Nieuwelingen mogen dan ook anderhalf punt bij de uiteindelijke score optellen, aangezien voor hen het grootste minpunt, de ontbrekende verbeteringen, niet van toepassing zijn. Fans moeten zelf beslissen of ze het leuke verhaal en de nieuwe personages de moeite waard vinden om de game te kopen, maar de toekomst brengt waarschijnlijk betere dingen. Mensen die op zoek zijn naar het beste vechtspel van dit moment hebben aan Street Fighter IV (PlayStation 3, Xbox 360) of Super Smash Bros. Brawl (Nintendo Wii) een betere keus.

Meer Naruto: Clash of Ninja Revolution 2

 1.   
  nickykolkie's avatar

  niks voor mij xD

 2.   
  LouisvanGaal's avatar

  impresspe hou ik van dat soort spellen maar geen naurto:S Dbz vint ik wel wat beter. met de aanvallen die je kan doen hier valt het tegen.

 3.   
  Flashbang's avatar

  Typefoutje,

  Een goed vechtspel is nog geen goed vervolg
  Een goed vechtspel heeft een aantal ingrediรซnten nodig om een succes te worden, zoals een goed vechtsysteem, een aantrekkelijke setting, personages met een hoop aanvalen en als het even kan een spannend verhaal om de singleplayer interessant te maken. Aan een goed vervolg kleven mijns inziens echter wat hogere eisen. Zo moeten er een aantal vernieuwingen aanwezig zijn die werkelijk een toegevoegde waarde hebben ten opzichte van het vorige deel.

  Verder, hebben al die vechtgames 2D personages?…….

 4.   
  Machtaman's avatar

  ”apie.13″ schreef, " ๐Ÿ˜ฅ ๐Ÿ˜ฅ ๐Ÿ˜ฅ ๐Ÿ™ ๐Ÿ˜† ๐Ÿ˜ก ๐Ÿ˜› ๐Ÿ˜ณ ๐Ÿ™‚ ๐Ÿ˜‰ 8) ๐Ÿ˜• ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜• 8) ๐Ÿ˜ฎ ๐Ÿ‘ฟ ๐Ÿ™ ๐Ÿ˜† ๐Ÿ˜ก ๐Ÿ˜› ๐Ÿ˜ณ ๐Ÿ™„ ๐Ÿ™‚ ๐Ÿ˜‰ "

  …:roll:

 5.   
  maga's avatar

  kei cool!

 6.   
  maga's avatar

  het is net zo’n game als avatar

 7.   
  Darkknight's avatar

  maga schreef, "het is net zo’n game als avatar"

  soort van ja maar geef mij de serie mr

 8.   
  Uchiha linkz's avatar

  hmm de serie is ook kut geworden door die kut fillers ๐Ÿ˜€ alleen de manga is ๐Ÿ˜€ goed