Age of Empires: Mythologies

De Nintendo DS is, door zijn twee schermen, bijzonder geschikt voor turn-based strategiespellen. Dat ook de Age of Empires-serie zich voor dat genre leent, toonde het eerdere Age of Kings al aan. Het tweede deel, Mythologies, onderstreept dit nog een keer.

Overzetting

Age of Empires: The Age of Kings verscheen een ruime twee jaar geleden voor de Nintendo DS en werd onder de vlag van THQ naar deze handheld gebracht. Hiervoor werd het spel van een real-time strategygame omgetoverd tot een turn-based variant, wat behoorlijk goed uitpakte. Het smaakte naar meer en de uitgever besloot geen haast te maken, maar rustig te werken aan een vervolg. Inmiddels is het 2009 en ligt Age of Empires: Mythologies in de winkels.

Zoals The Age of Kings een overzetting van de tweede Age of Empires was, is deze Mythologies, niet geheel verrassend, een Nintendo DS-adaptatie van Age of Mythology, dat eind 2002 verscheen voor de PC. Veel meer dan de setting en het verhaal zijn echter niet bewaard gebleven, aangezien dit natuurlijk een heel ander spel is.

Turn-based

Op het vlak van oorlogsvoering verschilt het spel nauwelijks van andere turn-based strategiespellen. De beurten waarin Age of Empires: Mythologies gespeeld wordt, worden gevormd door de dagen. Elke dag kun jij ieder unit een bepaalde opdracht geven, zoals verplaatsen en/of aanvallen of een tempel innemen. Daarna is de tegenstander aan de beurt, zodat het van belang is te anticiperen op zijn tactiek.

Daarnaast beschikt Age of Empires: Mythologies ook over het resources-systeem uit de originele, real-time Age of Empires-spellen op de computer. Je kunt beurten besteden om gebouwen neer te zetten, waarmee je vervolgens nieuwe eenheden kunt trainen. Ook is het mogelijk om je technologisch te ontwikkelen, om zo met je beschaving naar een volgend tijdperk te verkassen. Tot slot is het mogelijk om, net zoals in het origineel van zeven jaar geleden, goddelijke krachten op te roepen.

Goden

Deze verschillen per factie. De Egyptenaren kunnen onder andere Ra, Isis of Set aanwenden om respectievelijk je voedselproductie op te krikken, de inkomsten van alle goudbronnen te verhogen of de fog of war gedurende zes beurten te verdrijven. De Griekse goden doen je vijand direct schade toe, in tegenstelling tot de buffs die de meeste Egyptische goden te bieden hebben. Tot slot zijn er de Germaanse goden, die een beetje van allebei hebben.

Om deze krachten aan te kunnen spreken, zul je wel in de gratie moeten vallen bij de bewoners van de Olympus of hun Egyptische of Germaanse evenbeelden. Dit doe je door tempels te bezetten en deze op te dragen aan jouw goden. Merk je dat je tegenstander het overwicht heeft door zijn goddelijke krachten, dan is het vaak veel effectiever om zijn tempels aan te vallen en in te nemen, dan dat je je rechtstreeks op zijn leger werpt. Dit brengt nog een stukje extra tactiek met zich mee en is zeker van belang.

Steen-papier-schaar

Net zoals veel andere turn-based strategiespellen werkt Age of Empires: Mythologies met een steen-papier-schaar systeem, waarbij boogschutters effectief zijn tegen cavalerie, de cavalerie het overwicht heeft tegenover de infanterie en de infanterie weer sterker is dan de artillerie. Daarnaast zit er nog een tweede systeem in verweven dat hetzelfde werkt. Jouw eenheden zijn namelijk ook op te delen in helden, mythologische wezens en normale zieltjes, waarbij de steen-papier-schaar sequentie zich ook in die volgorde voltrekt.

Hierdoor krijgt Age of Empires: Mythologies nog net even wat extra diepgang, wat ook te danken is aan het resources-systeem. Om succesvol te zijn op het slagveld zul je een groot leger moeten hebben en om een groot leger te hebben zullen jouw graanschuren en geldpakhuizen vol moeten zitten. Gelukkig is het spel turn-based zodat je rustig de tijd hebt om alles te managen, want een real-time spel van deze strekking op een klein apparaat als de Nintendo DS zou een ramp geweest zijn.

Conclusie

Age of Empires: Mythologies is een flinke verbetering op Age of Empires: Age of Kings van twee jaar geleden en dat komt door het resources-systeem, de goddelijke krachten en de extra diepgang die de helden en mythologische wezens met zich mee brengen. De campagne is lekker lang en laat je met zowel de Egyptenaren, de Grieken als de Germanen spelen.

Daarna is het echter nog lang niet over met de pret, aangezien Age of Empires: Mythologies over een hele uitgebreide multiplayermodus beschikt. Leuk is de optie waarbij je met meerdere spelers op één Nintendo DS speelt, maar de online modus via Nintendo Wi-Fi Connection is de kers op de taart. Één van de beste games voor de Nintendo DS van dit voorjaar en een aanrader voor iedereen die genoten heeft van Advance Wars en Fire Emblem.

 1.   
  gebruiker50081's avatar

  Aahhhh wat mis ik die pc serie zeg. Maar heeft Ensemble hier niet moeilijk over gedaan ofzo??( en ja ik weet dat die studio is gesloten maar tog)

 2.   
  Dy-88's avatar

  dom dat ze het voor de DS maken.
  ze weten dat de DS markt helemaal instort door piraterij, en dan maken ze er toch een game voor.
  over een paar jaar is er geen DS meer

 3.   
  Mick.W's avatar

  GutZilla schreef, "

  ”Dy-88″ schreef, "dom dat ze het voor de DS maken.
  ze weten dat de DS markt helemaal instort door piraterij, en dan maken ze er toch een game voor.
  over een paar jaar is er geen DS meer"

  Klopt, maar met de komst van de DSi is piraterij moeilijker, ze blokkeren namelijk bepaalde merken zoals R4"

  Ja maar er zijn al weer nieuwe flashkaartjes die wel op de DSi werken.

 4.   
  Teunb's avatar

  Jammer dat ze nog steeds games maken voor de ds…
  die spellen die daarvoor gemaakt worden kan je vaak ook op die spelletjes sites vinden… 😕
  maar dit is nog niet zo slecht hoor 😉

 5.   
  Teunb's avatar

  Voor op de ds is dit nog best goed, maar in het algemeen niet.
  waarom kopen mensen nog zo’n ding? een psp is toch veel beter en niet eens zoveel duurder…

 6.   
  LouisvanGaal's avatar

  leuk 🙄

 7.   
  delta62's avatar

  Waarom maakt en geeft THQ het opeens uit?

 8.   
  game freak94's avatar

  deze game kon ik nog helemaal niet wist niet eens dat er een age of empire voor de ds was 😮 maar ga hem zeker uitproberen als hij net zo leuk is als de age of empire spellen op de pc moet het wel een leuk spel zijn. maar nou met de styles te werken lijkt me minder

 9.   
  Larsson21's avatar

  Ik ga deze wel uitproberen. Ik heb het altijd op de pc gespeeld. Ff kijken of ze vooruit zijn gegaan. 😛