New Play Control! Pikmin

Sommige games worden oud, andere zijn tijdloos. Wie het over de beste games ooit gemaakt heeft, denkt niet meteen aan Pikmin. Maar het spel heeft de tand des tijds verrassend goed doorstaan en verschijnt nu op de Wii in de New Play Control!-serie.

Nieuwe doelgroep

De Nintendo Wii spreekt een hele nieuwe doelgroep aan, een doelgroep die nog niet eerder heeft gegamed. Dat betekent ook dat die mensen nog nooit in aanraking zijn geweest met klassiekers voor eerdere consoles, zoals de NES, SNES, Nintendo 64 en de Gamecube. Voor die eerste drie platformen bestaat de Virtual Console, waaruit antieke spellen gedownload kunnen worden. Voor Gamecube-games is er de mogelijkheid om Gamecube-spellen in de Nintendo Wii af te spelen, door middel van de backwards compatibility van het apparaat.

Oude Gamecube-spellen liggen echter niet meer in de winkel, waardoor de meeste mensen aangewezen zijn op media zoals Marktplaats en eBay. Voor wie dat te veel gedoe vindt, de casual gamers onder de casual gamers, zeg maar, komt Nintendo nu met New Play Control. Deze serie port oude Gamecube-spellen naar de Nintendo Wii, verandert de besturing en enkele dingen die écht niet meer kunnen en legt de spellen voor een schappelijk prijsje in de winkels.

Pikmin

Pikmin is de eerste die ons land bereikt. In Pikmin speelt Captain Olimar de hoofdrol, een ruimtereiziger van de planeet Hocotate met een grote vissenkom op z’n hoofd. Zijn ruimteschip stort echter neer op een onbekende planeet. Olimar heeft nog maar voor dertig dagen lucht en moet in die tijd de onderdelen van zijn ruimteschip weer bij elkaar krijgen. Hij ontdekt dat er kleine wezentjes rondlopen op de planeet, Pikmin. Deze zijn een stuk kleiner dan hem, maar hij kan ze wel gebruiken om verder te raken in het spel en zijn ruimteschip weer bij elkaar te krijgen.

Er zijn rode Pikmin, die erg sterk zijn, gele Pikmin, die licht en wendbaar zijn waardoor ze op moeilijk bereikbare plaatsen kunnen komen en blauwe Pikmin, die kunnen zwemmen. Het spel ontpopt zich als een strategiegame, waarin je de Pikmin alle kanten opstuurt, ze laat samenwerken om vijanden te verslaan en de dode vijand vervolgens terugbrengen om er nieuwe Pikmin van te maken.

Besturing

Het sterke punt van de Nintendo Wii is natuurlijk de besturing en New Play Control! Pikmin zou z’n geld niet waard zijn wanneer deze geen gebruik zou maken van de mogelijkheden van de Wii-afstandsbediening. Je bestuurt Captain Olimar met de analoge stick op de Nun-chuk, maar hanteert de pointer door middel van de infraroodfunctie van de Wii-afstandsbediening. Hierdoor kun je Pikmin nauwkeurig alle kanten op gooien en sneller reageren op situaties.

Dit is even wennen en mensen die het Gamecube-origineel hebben gespeeld, zullen het wellicht een stap terug vinden, maar het went. Helaas geldt dat niet voor de manier waarop je een grote groep Pikmin kan dirigeren. In het origineel ging dat heel eenvoudig, met de C-stick, maar met een Wiimote blijkt het toch een stuk lastiger om dit goed uit te voeren. Frustrerend wordt het gelukkig zelden, maar je moet er wel even goed voor gaan zitten.

Conclusie

Veel mensen vinden New Play Control! Pikmin een gemakzuchtig product en verfoeien Nintendo er om. Hoewel niet te ontkennen valt dat Nintendo hier wel wat meer mee had kunnen doen, denk aan nieuwe levels, trek ik me er weinig van aan. New Play Control! Pikmin is immers niet voor mij bedoeld, maar voor degenen die nog nooit van het spel hadden gehoord.

Voor die mensen heeft Nintendo een degelijk product afgeleverd. De besturing staat nu op één lijn met andere Wii-spellen en het spel is wat toegankelijker geworden, doordat je terug kunt gaan naar elk gewenst level, zodat het spel makkelijker uit te spelen is. Twee dingen blijven echter nog wel knagen. Ten eerste zijn er een hoop tweedehands Pikmin-spellen te koop op internet, voor een fractie van de dertig euro die New Play Control! Pikmin nieuw kost. Ten tweede moet eind dit jaar ook Pikmin 2 verschijnen, in dezelfde New Play Control!-serie.

Waarom zijn deze twee spellen niet gebundeld? Wachten op deel twee is mijn advies, aangezien dat spel een hele verbetering is op deze game. An sich is er echter weinig mis met deze uitvoering van Pikmin, waardoor het spel met een ruime voldoende zijn rentree maakt.

Meer New Play Control! Pikmin

  1.   
    Verbeemen's avatar

    infrarood besturing, ik dacht altijd dat de wii bluetooth was

  2.   
    LouisvanGaal's avatar

    Jhaa inderdaad. maar lijkt op zich wel goede game.

  3.   
    GameAC's avatar

    Quick cash in van Ninty