Grand Theft Auto IV: The Lost and Damned

Grand Theft Auto IV werd vorig jaar overal met open armen ontvangen en was toch wel de grootste hype van 2008. Gamers konden niet genoeg krijgen van de nieuwe avonturen in Liberty City en dankzij The Lost and Damned kunnen we voorlopig nog wel bezig blijven…

Het gebeurt niet vaak dat er zoveel te doen is geweest rondom downloadable content, laat staan dat er massaal reviews van gemaakt worden. In het geval van The Lost and Damned is dit echter wel begrijpelijk. Deze nieuwe content, die alleen voor de Xbox 360-versie van Grand Theft Auto IV is verschenen, schotelt liefhebbers namelijk behoorlijk wat extra speelplezier voor. Toch bouwt The Lost and Damned voort op de basis van Grand Theft Auto IV, waardoor je bij dit artikel geen gebruikelijk rapport met cijfers aan zult treffen. Zie deze review dan ook vooral als het bespreken van de ervaring en een (voorzichtig) koopadvies.

Genoeg ingrediënten

In The Lost and Damned krijgen we te maken met een nieuw hoofdpersoon, namelijk Johnny Klebitz. Johnny is vice-president van de motorclub The Lost, maar door de afwezigheid van clubleider Billy Grey, die een tijdje mocht gaan afkicken in een lokale kliniek, kreeg Johnny het tijdelijk voor het zeggen. The Lost werd een voortvarende organisatie met een vreedzame manier van zaken doen, terwijl Billy het liever eerst met wapens probeerde te regelen.

Zodra Billy op vrije voeten wordt gesteld, neemt hij de leiding weer over van Johnny en gaat hij zonder pardon weer los met zijn voorkeur voor de gewelddadige aanpak. Dit levert niet alleen gedoe op met een andere beruchte motorbende, maar ook is de relatie tussen Jonny en Billy niet meer wat het geweest is. Al met al genoeg ingrediënten voor een onderhoudend verhaal en dat is precies wat The Lost and Damned weet te brengen.

Vertrouwen

Net zoals in Grand Theft Auto IV, kan je in The Lost and Damned rekenen op een sterke verhaallijn met volop missies daaraan vast. Deze keer staan we er niet alleen voor, zoals vaak het geval was met Niko, want de overige leden van The Lost zullen regelmatig met je op pad gaan om een klus te klaren. Hierbij heeft Rockstar van de gelegenheid gebruik gemaakt om wat meer RPG-elementen toe te voegen, want je motorvrienden kunnen zich namelijk verbeteren door missies succesvol te doorstaan. Op den duur zullen ze dan betere vaardigheden krijgen, zoals beter richten tijdens vuurgevechten. Bepaalde onbelangrijke clubleden kunnen echter ook gewoon omkomen tijdens een missie, waarna ze vervangen worden door nieuwe personages die qua vaardigheden weer terug bij af zijn.

Je kunt overigens altijd vertrouwen op leden van The Lost door even met je mobiele telefoon iemand op te roepen. Ideaal als je in een vervelende ondertalsituatie terecht bent gekomen. De missies zijn ten opzichte Grand Theft Auto IV ook nog verbeterd op het gebied van checkpoints. Je hoeft niet langer altijd alles opnieuw te spelen als je dood gaat tijdens een missie, al kan dit nog wel eens voorkomen en bij langere missies zouden wat meer checkpoints niet misstaan. Toch is het zeker een verbetering ten opzichte van de originele game.

Er blijven echter nog wel wat vervelende obstakels, zoals het mislukken van een missie op een zeer goedkope manier. Zo kwam ik in een van de missies ten val tijdens een achtervolging. In alle haast pakte ik zo snel mogelijk een motor om verder te scheuren, maar al snel werd duidelijk dat Johnny dusdanig aan zijn eigen tweewieler gehecht was dat de missie als mislukt beschouwd werd. Anderzijds is dit wel te verwachten voor iemand die zo fanatiek met motoren bezig is, maar in mijn ogen had het niet zo gehoeven. Verwacht overigens geen wereldschokkende missies, maar gewoon meer van hetzelfde, in lijn met de gemiddelde missies uit Grand Theft Auto IV. Natuurlijk is daar niets mis mee, maar het voelt soms wel als een kleine, gemiste kans…

In formatie

Een leukere toevoeging is het rijden in formatie, wat het gevoel versterkt dat je echt als ‘gang’ op pad gaat. Als je de formatie goed genoeg weet aan te houden, zal op de straat een badge verschijnen. Zodra je in dit teken komt te rijden, zal je health toenemen en wordt je motor gerepareerd. Erg handig als je nogal gehavend aan een missie dreigt te beginnen. Het rijden kan in het begin nog wat lastig overkomen, maar de motoren in The Lost and Damned besturen zeker prettiger dan die uit Grand Theft Auto IV.

Naast de nieuwe motoren bevat The Lost and Damned nog meer leuke extra’s. Zo zijn er nieuwe mini-games om te spelen, waaronder air hockey, armpje drukken en geld inzetten op hoger/lager met een stapel kaarten. Er zijn ook motorraces verspreid over Liberty City en tevens introduceert de extra content nieuwe mulitplayer modi. Deze zijn niet geheel verrassend vooral gericht op actie per motor, waarbij vooral Own the City en Chopper vs. Chopper mij erg hebben vermaakt. Own the City draait om twee teams die zoveel mogelijk zones in de stad moeten veroveren en verdedigen, terwijl Chopper vs. Chopper een strijd tussen helikopter en motor is. De motorrijder moet zoveel mogelijk checkpoints bereiken en de helikopter moet dat uiteraard zien te voorkomen door op de motorrijder of explosieve objecten in de omgeving te schieten.

Conclusie

Voor 1600 Microsoft Points haal je The Lost and Damned in huis. Omgerekend is dat bijna 20 euro en hoewel het veel mag lijken, haal je voor dit bedrag eigenlijk bijna een volledige game in huis. De nieuwe content voegt helaas geen nieuw eiland toe, maar het heeft meer dan genoeg in huis om de prijs te rechtvaardigen, zeker voor iedereen die genoten heeft van Grand Theft Auto IV. Gemiddeld zal je zonder problemen 10 tot 12 uur bezig zijn met The Lost and Damned, wat gemakkelijk op kan lopen als je wat meer afwijkt van de vaste missies.

Het verhaal van Johnny is zeer vermakelijk, er zijn genoeg missies om te volbrengen, je kunt je uitleven met diverse nieuwe multiplayer modi en Liberty City is nog altijd een heerlijke speelplaats om eens helemaal los te gaan. Ik moet toegeven dat na het uitspelen van Grand Theft Auto IV de game een aardig tijd stof lag te verzamelen, maar dankzij The Lost and Damned hebben we weer alle reden om de game voorlopig niet uit de Xbox 360 te halen.

 1.   
  Stranqer's avatar

  lijkt me vet

 2.   
  brend5's avatar

  komt het ook nog voor de computer???

 3.   
  ChielB's avatar

  Deze extra content is exclusief voor de Xbox 360, dus vooralsnog ziet het er niet naar uit dat dit ook nog voor de PC-versie zal verschijnen.

 4.   
  Chikin's avatar

  GTA altijd leuk geweest net als Saints Row maar dan moet deze ook leuk zijn 😛

 5.   
  JonsoN's avatar

  Nieuwe hoofdpersoon.. altijd leuk.. 🙂 Niko zijn accent ben ik wel een beetje beu.. 🙄

 6.   
  -050- Critical's avatar

  ”brend5″ schreef, "komt het ook nog voor de computer???"

  even op gamekings.tv kijken. daar is een mod te downloaden die een stukje lost and the damned geeft. volgens mij de extra wapens etc.. die content had rockstar er al in gestopt. dus ik denk dat het nog wel komt 🙄

 7.   
  Dy-88's avatar

  )wtw(Critical schreef, "

  ”brend5″ schreef, "komt het ook nog voor de computer???"

  even op gamekings.tv kijken. daar is een mod te downloaden die een stukje lost and the damned geeft. volgens mij de extra wapens etc.. die content had rockstar er al in gestopt. dus ik denk dat het nog wel komt 🙄 "

  tuurlijk niet. het is exclusief, en microsoft heeft er 55 miljoen voor betaald… 😉

 8.   
  plesticmen's avatar

  nah ik zal je zeggen ik heb hem en het is een top game ik vind hem persoonlijk leuker dan GTA IV Want met die gang enzo geeft tog net een zetje extra.
  Maar van mijn boeid het tog niet want me leven draait om GTA 😀

 9.   
  LouisvanGaal's avatar

  Gewelidig man echt wel wordt 😀

 10.   
  GamenIsGoed's avatar

  Ik ga tog morgen gta 4 halen toevallig en oblivion

 11.   
  delta62's avatar

  Echt leuk!

 12.   
  gebruiker50081's avatar

  Ik heb hem al uitgespeeld en het is wel een gaaf verhaal 😛 Ook best kut einde voor the lost

 13.   
  Dotz's avatar

  ”mvl8″ schreef, "ik heb ‘m al maar weet niet of je ‘m voor pc kan krijgen ik heb’m voor xbox360 alleen nu zit ik te wachten op gta5 kom in 2010 🙂 "

  Je kan hem nu nog niet krijgen, maar er zijn al patches voor GTAIV uitgebracht met daarin de achiements van The Lost and Damned (en The Ballad of Gay Tony) en de wapens van deze dlc. 😉 Het is nu nog een kwestie van tijd voor wij pc-gamers kunnen smullen!

 14.   
  larsisoke's avatar

  deze is cool:P

 15.   
  FireBallz's avatar

  eindelijk een leuke DLC van GTA.