Resident Evil 5

De Umbrella Corporation is niet meer. Het gevaar blijft echter nog altijd aanwezig, waar dan ook ter wereld. Chris is gelukkig terug en deze keer inclusief partner. Dames en heren, het is hoog tijd voor Resident Evil 5!

Bij een gemiddelde survival/horror shooter denken we al snel aan donkere omgevingen en gevaarlijke, vaak kleine ruimtes waar het gevaar van alle kanten kan komen. Resident Evil 5 gooit het echter over een andere boeg door het gevaar in een bloedheet Afrika te plaatsen. Toch stelde de preview disc mij, en vele fans met mij, gerust dat dit nog altijd een echte Resident Evil-game is.

Een smakelijke verrassing

Centraal in de game staat de oude bekende Chris Redfield. De Umbrella Corporation bestaat niet meer, maar de gevolgen zijn nog altijd merkbaar. Bio-terrorisme speelt in veel meer landen een grote rol en leidt tot wereldwijde bedreigingen. Zodoende is de Bioterrorism Security Assessment Alliance (BSAA) in het leven geroepen, een organisatie die allerlei gevaarlijke klussen op mag knappen op het gebied van virale infecties en overige vormen van bio-organische ellende. Als blijkt dat het goed mis is in de fictieve Afrikaanse staat Kijuju, wordt Chris eropaf gestuurd. Nog voordat je goed en wel gewend bent aan de hitte, krijg je een smakelijke verrassing in de (prachtige) vorm van Sheva Alomar.

Sheva is lid van de Afrikaanse tak van de BSAA en zal als lokale expert helpen bij je onderzoek. In de game zelf betekent dit dat je met twee spelers op avontuur gaat, waarbij je elkaar kunt helpen door ammo of genezende kruiden uit te wisselen en zo nu en dan kan je samen een deur open trappen of op een andere manier elkaar een handje helpen. Samenwerken is dus van groot belang, want de tegenstand is vaak of heel sterk of heel massaal. Gelukkig heeft Sheva wel enige computergestuurde hersens meegekregen, al maakte deze preview versie het me heel snel duidelijk: Resident Evil 5 schreeuwt om in co-op gespeeld te worden.

Ik zal niet teveel in detail treden over diverse momenten, want die zijn veel leuker om zelf te ontdekken en ervaren, maar de roep voor een menselijke partner is groot. Korte stukjes interactie met de omgeving, waarbij Sheva en Chris afzonderlijk te werk gaan, zijn in co-op een stuk prettiger. Je spreekt bijvoorbeeld snel af wie welke ingang voor zijn rekening neemt of wie een obstakel voor een deur zet. Het is eigenlijk net als Gears of War: als singleplayer is het allemaal prima speelbaar, maar het is veel lekkerder om de game met een vriend of vriendin te spelen.

Besturing

De vergelijking met Gears of War stopt ook direct weer, want op het gebied van de besturing hebben we overduidelijk te maken met Resident Evil. Als je deel 4 hebt gespeeld, weet je al wel wat je kunt verwachten. Dit is echter wel een belangrijk aspect van de game, want als je wat meer van de snelheid bent en zo nu en dan graag vertrouwt op de run-and-gun tactiek, dan moet je je toch even afvragen of Resident Evil 5 wel wat voor jou is. De oude besturing zal door fans zeker worden toegejuicht, maar ik kan me ook goed voorstellen dat sommige mensen graag wat meer de hedendaagse controls in de game zouden zien. Het spelen van de eerder uitgebrachte demo is dan ook echt een aanrader om te bepalen of de besturing je ligt.

Je kunt bijvoorbeeld nog steeds niet schieten als je loopt, dus je zult even stil moeten staan om aan te leggen op geïnfecteerde vijanden. Dit past in mijn ogen prima bij een horror-shooter als Resident Evil, want het zorgt voor een extra laag spanning tijdens het spelen. Je kunt niet even snel wegrennen en ondertussen zoveel mogelijk tegenstanders neermaaien, waardoor je op diverse momenten een behoorlijk beklemmende sfeer zult ervaren. Zeker als je in alle hectiek Sheva moet redden of even snel wat nieuwe kogels wilt krijgen.

Tussen de levels door kan je nieuwe spullen en wapens kopen, waarbij je zowel je eigen als Sheva’s inventory kunt beheren. En met een simpele druk op de knop kan je tijdens het spelen snel bij je eigen inventory om bijvoorbeeld even wat aan je afnemende levensmeter te doen of om een doeltreffender wapen te gebruiken. Hoewel de game op bepaalde punten dus wat log aanvoelt, vond ik dit toch zeer soepel werken en ook het uitwisselen van spullen tussen Chris en Sheva is na enige oefening zeer vlot te doen.

De enige, relatief kleine, minpunten die me tijdens het spelen van de preview versie opvielen, is dat je vrijheid nog altijd best beperkt is en het feit dat je vrij regelmatig een laadscherm te verwerken krijgt. Het gebrek aan vrijheid om te gaan en staan waar je wilt is natuurlijk iets wat prima past bij het genre en Resident Evil, dus net als de besturing is het voor dit aspect ook erg persoonlijk of het je stoort of niet. De laadtijden daarentegen vond ik wel wat jammer. Het duurde nooit heel lang, maar het is toch wel na elk deel van een level een kleine onderbreking.

Voorlopige conclusie

Resident Evil 5 ziet er goed uit. Heel goed zelfs! De omgevingen ogen prachtig, net zoals de personages en in het bijzonder je mooi gevormde vrouwelijke sidekick. Screenshots doen dit spel, zoals vaker het geval is, zeker geen eer aan en het is echt een belevenis op zich om de game op een HD-tv te bekijken.

De besturing kan voor sommige gamers misschien als gedateerd aanvoelen, zeker als je houdt van veel snelheid en de bekende rund-and-gun gameplay, maar voor liefhebbers van een beklemmende sfeer en fans van de Resident Evil-serie zal het alleen maar een pluspunt zijn dat men trouw is gebleven aan oude concepten.

De game schreeuwt overduidelijk om coöperatief gespeeld te worden, wat een hoop frustraties weg kan nemen met betrekking tot de acties van Sheva. Het is zeker niet zo dat het spel als singleplayer niet leuk is, maar je zult met een menselijke partner zeker wat extra plezier kunnen beleven aan dit avontuur. Ik kan in elk geval niet wachten tot de uiteindelijke versie over een maand verschijnt en ik hoop dat een van mijn vrienden tegen die tijd het spel ook in huis heeft, dan worden het spannende uren tot diep in de nacht.

 1.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Dus is het wachten geblazen op Resident Evil 6 😆

 2.   
  constantijn123's avatar

  dit is en vete noobi game 😥

 3.   
  ckerigon's avatar

  Dit word echt game van 2009 voor mij!!! 😆

 4.   
  Chikin's avatar

  Vond de demo kapot vet vooral die level met die kettingzaag kapot lachen

 5.   
  LouisvanGaal's avatar

  1 woort. V-E-T

 6.   
  YeshMaulS0n's avatar

  Ik heb de vorige game ook gehad, was ook zeeekers vet 🙂 deze wordt ook super !:)