Eternal Sonata PS3

Eternal Sonata is als een ware nocturne. Een begeleidende bas van bekende RPG-elementen wordt aangevuld met de prachtige melodie van een boeiend verhaal en een geweldige soundtrack. Dat deze game nu ook voor de PS3 verschijnt, klinkt als muziek in mijn oren.

Eternal Sonata verscheen eind 2007 voor de Xbox 360 en werd door ons destijds beoordeeld met een welverdiende 8,5. We zijn inmiddels anderhalf jaar verder en ontwikkelaar Tri-Crescendo heeft het aangedurfd om de game ook naar de PlayStation 3 te brengen. Voorzien van nieuwe quests, nieuwe gevechten, extra speelbare personages en nog meer muziek van Chopin, moet Eternal Sonata liefhebbers van JRPG’s (en klassieke muziek) nogmaals blij maken. Maar is deze game na al die tijd nog steeds de moeite waard?

Pure persoonlijkheid

In Eternal Sonata draait het allemaal om de droomwereld van de Poolse componist Frédéric Chopin, terwijl hij in werkelijkheid in een coma in zijn bed ligt en vecht voor zijn leven. Deze droomwereld heeft de ontwikkelaar alle vrijheid gegeven om een echte feel-good sfeer te creëren met rustgevende, vrolijke omgevingen en characters met een echte, pure persoonlijkheid.

Niet zo heel verrassend draait het in de droomwereld van Chopin vooral om muziek en werkelijk elke naam bevat wel een verwijzing naar iets uit de muziek. Zo zijn er de diverse characters die je tegen zult komen tijdens de reis, zoals Polka, Allegretto en de gemene Count Waltz. Maar ook de verschillende hoofdstukken waarin de game is verdeeld en de dorpen hebben allemaal een muzikaal karakter. Zonder al teveel prijs te geven van het verhaal, valt in een notendop te stellen dat een aantal personages bij toeval met elkaar in aanraking komt en ze hebben allen hetzelfde doel voor ogen: Count Waltz ontmoeten en zorgen dat gewone levensmiddelen weer betaalbaar worden en dat alle mensen niet langer overgeleverd zijn aan het gevaarlijke mineraalpoeder.

Naast deze verhaallijn neemt Eternal Sonata je ook af en toe mee naar de werkelijke situatie, waarin we zien hoe de dokter en dierbaren van Chopin vrezen voor zijn leven. Dit wordt nog eens aangevuld met waarheidsgetrouwe informatie tussen de hoofdstukken door, zodat we ook meer te weten komen over het echte leven van Chopin. Voorzien van klassieke muziek is deze game zodoende ook nog eens leerzaam op een aangename manier.

In de schaduw

We hebben natuurlijk nog steeds gewoon te maken met een game, in het bijzonder een Japanse role-playing game (JRPG). Naast het verkennen van de omgeving om nieuwe spullen te verzamelen en zelfs stukken bladmuziek te vinden, die je zelf mag gebruiken om een mooie melodie samen te stellen, draait het in Eternal Sonata ook vooral om gevechten.

De gevechten verlopen deels turn-based en per beurt kan je voor een personage kiezen om aan te vallen of om je groepsgenoten te healen. En is de tegenstander aan de beurt, dan komt er een stukje real-time actie bij kijken en is het aan jou de taak om zo goed mogelijk aanvallen te blokkeren, zodat je niet al teveel schade oploopt. Vijanden kunnen uiteraard ook blocken, dus zorgen dat je iemand in de rug kunt aanvallen kan behoorlijk in je voordeel werken. Uiteraard moet je er ook voor waken dat je niet zelf zomaar in je rug aangevallen kunt worden.

Tijdens de gevechten dien je ook rekening te houden met licht en donker. Zowel de speelbare personages als je tegenstanders hebben verschillende aanvallen, afhankelijk of de persoon in kwestie in het licht of ergens in de schaduw staat. Dit kan het verschil maken tussen het bijvullen van de gezondheid van je teamgenoten tot extra sterke aanvallen, dus even opletten waar je staat als je wilt aanvallen is best handig.

Sterker

Het winnen van gevechten levert de bij het gevecht betrokken characters ervaringspunten op en volgens de wetten der RPG’s zullen de bewuste characters een level stijgen als ze genoeg punten hebben verzameld. Een hoger level zorgt naast nieuwe aanvallen er tevens voor dat personages stijgen in hun vaardigheden: aanvallen, verdedigen, magie en loopsnelheid. Aangezien de party waarmee je speelt nogal eens wijzigt, is het zeker aan te raden om te overwegen welke personages je zo sterk mogelijk wilt maken. Tijdens het verkennen van de omgevingen kom je ook vrij veel kleine tegenstanders tegen om te bevechten. Dit is deels een nogal repetitieve bezigheid en het kan wat saai overkomen, maar het is wel een ideale manier om de diverse personages snel sterker te maken.

Als we dan toch wat kleine minpunten aanhalen, dan kan gesteld worden dat de vooraf beloofde vernieuwingen voor deze versie niet heel veel toevoegen. Twee nieuwe, speelbare characters klinkt erg leuk, maar in werkelijkheid voegen Serenade en Prince Crescendo niet echt wat verrassends toe. Ook de overige toevoegingen als nieuwe quests en nieuwe gevechten zijn vooral een aanwinst op papier, terwijl de extra toegevoegde muziek natuurlijk altijd welkom is.

Conclusie

Eternal Sonata is als een ware nocturne. Een begeleidende bas van bekende RPG-elementen wordt aangevuld met de prachtige melodie van een boeiend verhaal en een geweldige soundtrack. De gevechten kunnen wat in herhaling vallen, zeker als je fanatiek bezig gaat om je characters snel sterker te maken, maar de rustgevende omgevingen, bijzondere personages en sprookjesachtige uitstraling zorgen er voor dat dit een absolute aanrader is. Wederom mag Eternal Sonata een mooie 8,5 in ontvangst nemen.

 1.   
  Darkknight's avatar

  X360 o.o

 2.   
  gebruiker50081's avatar

  Mooi spel, ik heb het op de xbox360 gespeeld (de demo dan) maar ik was niet helemaal overtuigd ik vond dat je in een keer te snel bij te sterke monsters werd gebracht maar goed dat is mijn mening :P.
  Erg origineel ok met die muziek enzo ook al hou ik niet van klassiek (wie wel) 🙄 Ik heb betere spellen gezien maar voor een final fantasy en manga fan is dit zeker een aanrader 🙂

 3.   
  TotalPicnic's avatar

  deze review heeft me toch wel aan het denken gezet om een x360 versie te kopen.
  maar als we het nu toch hebben over jrpg remakes voor de ps3. wie weet er of lost odyssey mogelijk naar de ps3 komt??