Dragonball: Origins

Dragonball is een ongelofelijk bekend manga/anime, waarvan inmiddels al vele spin-offs zijn uitgebracht. Met deze nieuwe Dragonball game voor de Nintendo gaan we echter weer helemaal terug naar de oorsprong van Dragonball: de zoektocht van de jonge Goku.

Dragonball games, maar ook animegames in het algemeen, staan er niet bekend om van hoge kwaliteit te zijn en hoge cijfers voor dit soort games kom je dan ook niet heel erg regelmatig tegen. Met Dragonball: Origins probeert ontwikkelaar Game Republic een vlotte, leuke action adventure game met verschillende elementen uit andere genres neer te zetten.

Stokvechten

Dragonball: Origins begint bij het allereerste begin van Dragonball: de zoektocht van de jonge Goku en Bulma naar de zeven Dragonballs. Uiteraard gaat dit niet helemaal zonder slag of stoot, en dus komen Bulma en Goku aardig wat hindernissen tegen onderweg. Dragonball: Origins bevat naast de de hiervoor genoemde Emperor Pilaf Saga ook de daaropvolgende Tournament Saga, waarin Goku eerst samen met Krilin bij Master Roshi in de leer gaat alvorens deel te nemen aan het World Martial Arts Tournament. De verhaallijn in Dragonball: Origins beslaat dus een verhaal dat al vrij oud is, aangezien de delen van de manga waarop deze game gebaseerd is al uit 1984 stammen.

Dragonball: Origins is een action adventure met aardig wat elementen uit andere genres erin verwerkt, waardoor er bijvoorbeeld ook enkele puzzels in dit spel zitten. Het vechtsysteem is uitgebreider dan dat ik had verwacht: naast met je vuisten te vechten in close combat kun je ook een lange, uitschuifbare stok gebruiken voor ranged attacks. Deze stok bestuur je met je stylus en het is in het begin wel even wennen, maar al snel heb je de smaak te pakken en zul je deze stok vrij vaak gebruiken. Ook kun je extra skills krijgen om te gebruiken in combinatie met deze stok, waardoor je betere aanvallen krijgt die je vervolgens ook nog eens verder kunt levelen om ze zo nog krachtiger te maken. Bij close combat kun je er ook voor kiezen om meer skills te nemen, maar het is soms handig om je, met name in het begin van het spel, in één van de twee soorten combat te specialiseren.

Pluspunten

Zoals te verwachten viel van een Nintendo DS game maakt Dragonball: Origins met name gebruik van de stylus voor de besturing. Zoals eerder al gezegd is dit bij het gebruiken van de uitschuifbare gevechtsstok eventjes wennen, maar bij de rest van de besturing is dit niet het geval. Een pluspunt bij dit spel is dat je eventueel ook de vierpuntstoets kunt gebruiken om rond te lopen, mocht je dat prettiger vinden. De enige keer dat de besturing enigszins irriteert is als je in een gevecht met meerdere monsters zit, maar dit komt gedeeltelijk ook vanwege het camerastandpunt dat dit soort situaties vrij onoverzichtelijk maakt.

Een van de dingen die mij aangenaam verraste bij dit spel zijn de graphics. Deze zijn 3D en zien er heel goed uit, hoewel wellicht iets vrolijker dan we van Dragonball gewend zijn. Dit past echter goed bij het verhaal, omdat het hier om de jongere Goku gaat. Het geluid past goed bij het spel en wordt op geen enkel moment irritant.

Wat op een gegeven moment wel enigszins irritant werd was Bulma, het vrouwelijke hoofdpersonage. Ze loopt vaak met je mee en helpt je met vechten, maar ze is niet altijd even slim en gaat daardoor soms dood. Hierdoor moet je zo nu en dan een aardig stukje over doen, dus het is belangrijk dat je goed op deze blauwharige dame let.

Opvallend

Wat opvalt aan dit spel is het feit dat sommige stukjes typisch Japanse humor er niet uit zijn gehaald, waardoor deze game voor heel jonge kinderen wellicht iets te expliciet is. Zo zie je Bulma, het vrouwelijke hoofdpersonage, haar shirt omhoog doen en haarzelf flashen voor een oude man. Niet bepaald iets voor kinderen dus, maar het hoort wel echt bij Dragonball en het is naar mijn mening goed dat de makers dit er niet uit hebben gelaten.

Bij games gebaseerd op anime’s of manga’s blijft de grote vraag natuurlijk altijd of het spel puur voor de fans is of ook voor de ‘noobs’, de mensen die weinig tot niks van de bijbehorende serie weten. Hoewel Dragonball: Origins leuker is voor mensen die bekend zijn met de franchise is deze game zeker ook leuk voor spelers die weinig van Dragonball afweten. Voor deze mensen zal Dragonball: Origins echter niet meer zijn dan een leuke, gemiddelde action adventure game met soms wat vreemde humor, terwijl het voor fans van de serie gaat om een goede game van een van hun favoriete series. Mocht je dit spel willen gaan kopen, bedenk je dan eerst goed tot welke van de twee groepen je behoort.

Conclusie

Dragonball: Origins is een leuke action adventure game die een verrassend uitgebreid vechtsysteem heeft met zowel close combat als ranged combat, en er zijn zelfs skills die je ook nog eens kunt levelen. De besturing met de stylus werkt lekker, en deze wordt alleen enigszins irritant in gevechten met veel monsters, waardoor je snel het overzicht kwijtraakt en vaak mis klikt. De graphics zien er erg goed en vrolijk uit, evenals het geluid. Zoals vaker bij dit soort games is dit spel leuker voor fans van de serie, maar ook voor de leek is dit een aardig spel. Tenminste, als je tegen wat foute Japanse humor kan…

  1.   
    Machtaman's avatar

    Maak gewoon Budokai Tenkachi 4 ofzo

  2.   
    ckerigon's avatar

    Mij lijkt dit eeen vette game 😀

    Niet zoals die andere dragonballz steeds 1 tegen 1 gevechten echt zoo arcade..

  3.   
    toqeer's avatar

    sorry hoor maar de budokai tenkaichi reeks waren honderd keer beter
    dan burst limit heb je die reviews wel gelezen?? 😉