Harvest Moon: Island of Happiness

Het echte boerenleven is voor veel mensen niet weggelegd, al is het maar omdat je als boer zo ongelofelijk vroeg op moet staan. Met Harvest Moon: Island of Happiness kun je je innerlijke boer of boerin helemaal los laten gaan en proeven van het boerenleven.

Er zijn spelletjes waarvoor je snel moet zijn, er zijn spelletjes waarvoor je slim moet zijn en er zijn spelletjes waarbij je vooral geduldig moet zijn. Harvest Moon: Island of Happiness is zo’n spel waarvoor je aardig wat geduld moet hebben, net zoals dat soms het geval is met het échte boerenleven. Gelukkig gaan de meeste dingen in Harvest Moon: Island of Happiness wel een stukje sneller dan op een echte boerderij, waardoor je slechts een paar in-game dagen hoeft te wachten totdat je gezaaide knolraapzaadjes volwaardige knolrapen zijn geworden.

eft60

Robinson Crusoe

Niet geheel onverwacht is het verhaal achter Harvest Moon: Island of Happiness niet bijzonder origineel, aangezien we de Robinson Crusoe-achtige verhaallijn al eens eerder langs hebben zien komen, onder andere in games zoals Pokémon Mystery Dungeon: Explorers of Time. Gelukkig is het verhaal niet heel belangrijk in dit spel, want in Harvest Moon: Island of Happiness gaat het er net zoals in de vorige delen om dat je een succesvolle boer of boerin wordt en zo het eiland waar je je op bevindt op laat bloeien. Dit doe je door gewassen te verbouwen, dieren te houden, gebouwen te upgraden en vrienden te maken.

Je kunt deze activiteiten echter niet onbeperkt doen. Uiteraard speelt geld een rol bij het bouwen en upgraden van dingen, maar ook aan je dagelijkse boerderijactiviteiten zit een limiet, waarvan twee elementen de oorzaak zijn. Allereerst verloopt de tijd vrij snel en ‘s nachts heb je helemaal niks aan je dorpsgenoten en hun bijbehorende winkels met bijvoorbeeld dierenvoer of zaadjes. Daarnaast kost elke actie zoals hout hakken, zaadjes zaaien en gewassen water geven stamina. Is je stamina op, dan val je ter plekke in slaap en word je de volgende ochtend wakker met slechts de helft van je stamina, terwijl je stamina compleet aangevuld zou zijn als je op tijd naar bed was gegaan. Ook moet je er op letten dat je niet vergaat van de honger.

Door deze twee aspecten verloopt het spel, vooral in het begin, vrij traag en haken sommige gamers hier waarschijnlijk af. Een andere stimulans om af te haken, is als je zorgvuldig bijgehouden gewassen het een keer begeven vanwege een storm of vanwege zoiets simpels als een seizoenswisseling, iets waarvan je van tevoren of tijdens het spel niet op de hoogte wordt gebracht.

Naast je planten heb je nog een punt van zorg: je boerderijdieren. Dieren zoals koeien, kippen en schapen passeren uiteraard de revue en allemaal hebben ze wel een functie. Kippen leggen eieren, koeien geven melk en schapen geven wol, wat niet zo heel verrassend is. Om het interessant te houden, moet je om deze producten in handen te krijgen een mini-game spelen. Bij het schaap moet je bijvoorbeeld met je stylus alle wol afscheren, wat er voor zorgt dat je wel een beetje het ‘boerengevoel’ krijgt.

ight60

Geen vierpuntstoets

Deze mini-game is uiteraard niet het enige gedeelte van het spel waarbij je de stylus moet gebruiken. Sterker nog: je gebruikt de stylus voor alles in het spel en omwisselen naar een besturing met de vierpuntstoets en de A/B-knoppen is er niet bij. Deze besturing met de stylus was geen probleem geweest als deze gewoon goed in elkaar had gezeten, maar helaas is dit niet het geval. Tijdens het spelen heb ik meerdere malen gewenst dat ik gewoon rond kon lopen met de vierpuntstoets en dingen kon onderzoeken met een druk op de A-knop, maar helaas zat dat er niet in.

Lopen met de stylus gaat nog wel, maar als je bijvoorbeeld een los stuk hout dat op de grond ligt aan mootjes wilt hakken, moet je zo lopen dat dit stuk hout precies op de goede plek voor je ligt. Gaat dit mis, dan pak je het stuk hout op en kun je het niet meer verwerken tot iets bruikbaars. Na niet al te lange tijd wordt dit aardig irritant, helemaal omdat je hier constant last van hebt bij het houthakken, het zaaien van zaadjes, het bewateren van gewassen en soms ook bij het lopen in gebieden die bezaaid zijn met voorwerpen.

Grafisch en geluidstechnisch is Harvest Moon: Island of Happiness geen topper. Het ziet er allemaal redelijk uit, maar weet niet echt te verrassen, wat best jammer is aangezien het best prettig zou zijn als je wat leuke muziek zou hebben tijdens je boerderijactiviteiten. Het vrolijke en schattige stijltje kon mij wel bekoren, maar al snel had ik ook daar helaas genoeg van.

Conclusie

Harvest Moon: Island of Happiness is een spel voor mensen die een engelengeduld hebben en in staat zijn erg kalm te blijven. De besturing met de stylus is niet altijd even handig, het boertje/boerinnetje spelen wordt al vrij snel saai en zowel de graphics als het geluid weten de game niet echt te ondersteunen. De volgende keer als ik een beetje de sfeer van het leven op de boerderij mee wil krijgen doe ik liever mee aan Boer Zoekt Vrouw.

  1.   
    Dy-88's avatar

    sjonge écht geen game voor mij. de graphics zien er vreselijk uit, en het slaat nergens op.
    ”Eiland van blijdschap” de meeste mensen raken hier alleen maar van gefrustreerd 😡

  2.   
    Spam-Fischer's avatar

    dit doe je toch niet in je vrije tijd

  3.   
    the king of games's avatar

    deze game lijkt me echt heel slecht

  4.   
    Martin20's avatar

    ik heb dit spel gespeeld en hij is wel even eenvoudig en eentonig als de voorgaande harvest moon spellen maar het is echt een spel waar je van moet houden. ik daarintegen kan het geduld niet opbrengen om zo’n spel te spelen maar ook kan ik me voorstellen dat de echte harvest moon “verslaafden” dit ook een supergaaf spel vinden ook al is hij hetzelfde als al die andere games van harvest moon.

    dus om nou te zeggen dit spel is slecht dat is niet compleet waarheid 😀

  5.   
    WW's avatar

    Even gestemd. 🙂