Saints Row 2 (PC)

Na een paar maanden vertraging verschijnt Saints Row 2 dan eindelijk ook voor de PC. Is de game nog steeds even leuk, grappig en verfrissend als de consoleversie? En is er iets verbeterd of veranderd? Lees het in de review.

Perspectief

Perspectief fluctueert met de tijd. Meningen van mensen veranderen continu, ongeacht het onderwerp. Het komt niet zelden voor dat het oordeel wat ik in de conclusie van een recensie vel, anders is dan mijn mening van toen ik begon met schrijven.

Over een week ben je er misschien van overtuigd dat AZ echt beter is dan Ajax. Dan zou je liever in een penthouse wonen dan een villa, en is je droomauto Italiaans in plaats van Japans. Dan heb je veel meer zin in een broodje döner, terwijl je nu het liefst pizza hebt. Dan vind je Johann Olaf Koss toch een betere schaatser dan Ard Schenk en verbleekt je buurmeisje bij die chick aan de overkant, terwijl dat nu andersom is. Met games is dat net zo.

Toen Grand Theft Auto IV net uit was en iedereen zijn eerste uurtjes er op had zitten, vonden velen het wellicht de leukste paar uur van hun leven. Twee weken later was de publieke opinie omgeslagen en bleek het toch een teleurstelling te zijn. Het spel was te serieus en na de verhaalmissies was er weinig leuks over. Toen was het echter al te laat om de recensies aan te passen en bovendien zal het merendeel van de internetjournalisten daar ook helemaal geen zin in gehad hebben.

Over- en ondergewaardeerd

Saints Row 2 sprong eind vorig jaar in het gat dat Grand Theft Auto IV achterliet. THQ’s GTA-alternatief bulkte van de knotsgekke humor, liep over van de bizarre absurditeiten en had bovendien een uitgebreid scala aan randactiviteiten. Daarmee leek het meer op een opvolger van Grand Theft Auto: San Andreas dan het serieuze epos van Rockstar zelf.

Maar ook het oordeel van Saints Row 2 staat niet rotsvast en achteraf gezien is het spel misschien, in tegenstelling tot Grand Theft Auto IV, overgewaardeerd. De humor en het last-gen GTA-gevoel wekte een Hosanna-stemming van jewelste op en leidden misschien de aandacht af van de mindere punten, zoals het plot en de graphics. Neem de humor, gekkigheid en activiteiten van Saints Row 2, combineer dat met het verhaal, de details en de audiovisuele kwaliteit van Grand Theft Auto IV en het perfecte recept voor een sandbox-game is daar.

Alles kan

Saints Row 2 speelt zich een vijftal jaren na de gebeurtenissen van het eerste deel af en situeert zich rondom dezelfde hoofdrolspeler. Deze is namelijk niet om het leven gekomen met de explosie op de boot uit het origineel, maar wel dermate toegetakeld dat er een plastisch chirurg voor nodig is om het één en ander recht te zetten. Een compleet debiele verklaring voor het feit dat het personage nog leeft, maar Saints Row 2 komt er mee weg en het zet meteen de toon voor het verdere verloop van de game. Bovendien kun je nu zijn wie je wil zijn, hoe gekronkeld jouw gedachten ook moge zijn. Een travestiete neger met een roze afro, een groene baard en een Elvis-pak? Geen probleem. Een Mexicaans gangsterwijf met een stem als Ving Rhames in een piratenpak? Tuurlijk. Een blonde nerd met overgewicht die denkt dat hij een ninja is? Alles kan.

Het verdere verhaal is behoorlijk dun maar weet de verschillende missies toch nog redelijk aan elkaar te knopen. Om deze missies te mogen doen heb je echter respect nodig, wat verdiend dient te worden door de meest debiele activiteiten. Of je nou televisiesterren beschermt van hordes dolle fans of de buurt onder spuit met schijt, Saints Row 2 zul je altijd spelen met een brede glimlach. In veel andere games zou dit voelen als het hersenloos grinden van respectpunten, maar hier is het elke keer weer een waar feest. Voor een gedetailleerdere beschrijving van de gameplay van Saints Row 2 verwijs ik je graag door naar de review van de console-versie.

Slechte performance

Er is namelijk een behoorlijk euvel aan deze PC-editie dat zeker aan de kaak gesteld moet worden. Saints Row 2 was op de spelcomputers al geen grafisch wonder en liep ook niet altijd even vloeiend. Vooral wanneer je met hoge snelheid door Stillwater reed, kreeg je het akelige gevoel dat het op een stuk minder dan zestig frames per seconde draaide.

Helaas is aan beide punten niks verbeterd in deze versie. Qua detail zijn de graphics er zelfs op achteruitgegaan en op het gebied van performance is het een lachertje. De aanbevolen systeemeisen van Saints Row 2 zijn met een 3.2 GHz processor, 1 GB RAM geheugen en een 256 MB videokaart niet aan de hoge kant, maar zelfs op een gloednieuwe desktop met ruimschoots het dubbele aan capaciteit loopt de game niet soepel. De framerate kakt in, hier en daar poppen gebouwen, bomen en andere objecten vanuit het niets in het beeld en de kijkafstand is ook niet erg ver.

Gezien het feit dat de betere computers de Xbox 360 en PlayStation 3 qua hardware tegenwoordig overklassen, is het erg raar dat het spel het minder goed doet. Zeer waarschijnlijk is dit ook de reden dat deze versie ruim drie maanden langer op zich heeft laten wachten. Ontwikkelaar Volition heeft vermoedelijk veel problemen gehad om het spel goed draaiend te krijgen op een PC, maar dit is nog steeds niet goed gelukt.

Conclusie

Saints Row 2 is heerlijk voor wie eens een verfrissende game wil spelen. De absurde humor en de vermakelijke activiteiten maken dat de amusementswaarde op een aantal punten een stuk hoger ligt dan bij de grote concurrent.

Een grote smet is echter de tegenvallende techniek. Na drie maanden sleutelen heeft men Saints Row 2 nog steeds niet vloeiend over weten te brengen naar Windows, wat het zeker kwalijk genomen kan worden. Met name de instortende framerate gooit roet in het eten en bederft het speelplezier.

Jammer genoeg zijn de consoleversies dus een stuk beter speelbaar dan deze uitvoering op de PC. Wie de instellingen omlaag haalt en de mindere graphics voor lief neemt kan op een goede training van zijn lachspieren rekenen.

 1.   
  Dy-88's avatar

  ja dat verwachtte ik al. heb hem zelf ook maar de console versie is écht veel beter. ik heb allemaal last van dingen en ik moest allemaal hardware erbij kopen, maar dat is het niet waard…
  jammer.

 2.   
  T.Verhoeven's avatar

  Op wat voor pc is dit getest dan?
  Ik heb een AMD X2 2.8Ghz, 4Gb ram en een 8600gt en dat loopt als een zonnetje!

 3.   
  Spam-Fischer's avatar

  ik dit spel op de xbox 360 en ik heb hem 1 keer op de pc gezien en het beeld wat nogal slecht.
  sr2 heeft wel mooi beeld op 360 met HD alleen wel veel foutjes

 4.   
  MrVess's avatar

  Ik heb een erg goede PC en bij mij ook bleef ie af en toe happeren. Of alles ging hee langzaam. Bijv als je in een huis van je was waar het erg druk was met je gang. Maar in de open wereld ging het vaak goed. Wat ik erg irritant vond is dat de politie je iedere keer omver rijdt en dat het erg lang duurt voordat je weer opstaat. Of wanneer een auto vlak bij je ontploft en er nog een deur tegen je aanknalt terwijl je op 5 meter afstand staat. Al met al wel een vermakelijke game geweest.

 5.   
  -050- Critical's avatar

  hmmm ben het niet helemaal eens met de review, na het verhaal kan je nog uren ronddolen in gta4 zonder dat je je verveeld.. ik vind saints row gewoon niet zon geweldige game omdat ik nooit echt fan ben geweest van massacres aanleggen in het openbaar. en als je dat niet doet is het verhaal en de stad gewoon kut.

  maarja meningen verschillen
  verder een hele goede review

  jullie worden de laatste tijd strenger vooral blijven doen. krijg je een beter beeld

 6.   
  the king of games's avatar

  gister deze game gedownload en gespeeld, geen problemen gehad alleen vind ik zelf de game niet zo sterk als op de xbox.

 7.   
  nickykolkie's avatar

  ik heb hem op de xbox heb hem ook op de pc gezien ik houd het toch maar op de xbox 😛

 8.   
  rudedude's avatar

  GTA is veeeeellll beter.

 9.   
  Machtaman's avatar

  Je kan ook niet zeggen dat de GTA 4 versie (pc) beter is die had ook trilioen fouten. 😆

 10.   
  kenny980's avatar

  heb het spel het loopt echt traag vooral met de motor is dat lastig en snelle bakken 😥 😥 😥 bij een missie heb ik hem gespeeld en daarna na een filmpje reageert hij niet meeer 😥 😥 😥

 11.   
  Masterchief's avatar

  Hadden ze nu maar eens naar Criterion gekeken. Die weten wel hoe ze een game moeten porten. 😛

 12.   
  ReinsNL's avatar

  Mooi verhaal maar de engine verneukt het gewoon 😥

 13.   
  Dotz's avatar

  Machtaman schreef, "Je kan ook niet zeggen dat de GTA 4 versie (pc) beter is die had ook trilioen fouten. 😆 "

  Waarschijnlijk zou je uit je hoofd niet eens weten hoeveel nullen een triljoen heeft.. (18) Maar goed.. Ik zou nog steeds GTA verkiezen boven SR, een verstokte GTA-Player krijg je niet zomaar van zijn game af.. Alhoewel het me wel leuk lijkt om mensen voor treinen te gooien en onder schijt te spuiten.. 😆 Misschien toch het proberen waard? 😳

 14.   
  ZLATAN 1447's avatar

  XZGVAWTWQGT

 15.   
  Aftermath's avatar

  hmm ik vind em niet zo.. hij is wel vet grappig om ff te spelen maar niet te lang
  ik speel em alles op hoogst zonder schokken. Hij ziet er niet echt gd uit maar had
  in iedergeval geen tweaks nodig voor de grafx opties zoals GTA 🙂

 16.   
  game-gast's avatar

  Ik heb hem voor de computer, heb net een nieuwe videokaart gekocht, maar hij blijft heel erg haperen, haast onbespeelbaar! 😡

 17.   
  Doule's avatar

  Best goede game alleen jammer dat het eigenlijk een beetje herhaling is er zijn al zo veel “ik schiet alles kapot wat los en vast zit games”

 18.   
  Selective93's avatar

  Leuk maar ik hou het toch op GTA

 19.   
  Dado187Skillz's avatar

  helaas is de pc versie van SR2 erg slecht….graphics zijn niet om aan te zien….en dan nog een core 2 duo 2ghz als minimaal opgeven….besturing lijkt nergens op….en het geluid is helemaal een drama….nee, er is erg weinig positiefs te melden over deze game….ok het is wel lachen af en toe en de actie is redelijk goed

 20.   
  Cyb3rp3n0zah's avatar

  de besturinh in auto’s is echt hopeloos…
  ff de bocht om en je maakt zowat een u-turn..

 21.   
  gerbenkees's avatar

  Jammer