Codename Panzers: Cold War

Codename Panzers: Cold War neemt de welbekende Real-time Strategie (RTS) serie eindelijk eens mee naar een andere oorlog dan de Tweede Wereldoorlog. Of dit ook echt een goede keuze is geweest kun je in deze Hands-On preview lezen.

Zelf ben ik altijd al een fan van RTS games geweest en nu kreeg ik een exemplaar van Codename Panzers: Cold War in mijn handen. Dit vond ik dus erg leuk, maar om eerlijk te zijn had ik nog geen andere games uit de Codename Panzers serie gespeeld. Toen ik begon te spelen had ik dus niet veel vergelijkingsmateriaal. Toch sprak het spel mij wel aan, maar ik zal bij het begin beginnen, namelijk bij het verhaal.

Leuk stukje afleiding

ightZoals ik net al aangaf is dit de eerste keer dat een game uit de Codename Panzers serie zich niet in de Tweede Wereldoorlog afspeelt. Toch begint het spel niet veel verder in de tijd, namelijk rond 1949 tijdens het begin van de Koude Oorlog en om precies te zijn tijdens de Berlijnse blokkade. Het verhaal is verder wel fictief en de ontwikkelaars zijn hier en daar dan ook wel creatief met de geschiedenis omgegaan. Het spel begint met een filmpje over een vliegtuig vol met hulpgoederen dat neerstort, omdat het in de lucht in botsing met een straaljager komt. Door deze vliegramp ontstaat er een conflict en jij speelt aan de kant van de NATO (North Atlantic Treaty Organization). Verder is het verhaal niet heel erg interessant en hier en daar blijft het verhaal ook nogal vaag. De tussenfilmpjes zien er wel erg mooi uit en ook zit er goede muziek in deze filmpjes. Hiermee wil de ontwikkelaar Stormregion een soort van Hollywood film gevoel creรซren, maar helaas lukt dit niet echt. Naar mijn gevoel zijn de filmpjes namelijk meer bijeengeraapt om een leuk stukje afleiding tussen de levels te geven.

Mijn leger

Wanneer je een level begint doe je dat niet zoals in Red Alert met het bouwen van een basis. Daarentegen start je met het selecteren van de troepen die je mee wilt nemen. Je moet er wel rekening mee houden dat je een maximaal aantal troepen mee mag nemen en ook kost het kopen van troepen Prestige Points, hierover later meer. Nadat je jouw leger heb samengesteld ga je het slagveld op, maar je zit dan niet vast aan het door jou gekozen leger, want tijdens het spelen kan je ook nog extra troepen vergaren. Zo staan er lege tanks langs de weg, maar ook kan je versterking inschakelen, ook dit kost Prestige Points. Met jouw leger moet je een aantal doelstellingen voltooien, deze doelstellingen variรซren van het innemen van een Russisch kamp tot het verdedigen van een dam. Er zijn zowel primaire, secondaire en verborgen doelstellingen. Elke doelstelling die je behaalt zorgt er weer voor dat je voor het volgende level een sterker leger kan mee nemen.

eft

Statussymbool

Zojuist hadden we het al over Prestige Points, deze punten vervangen het vergaren van materialen zoals je in Red Alert of Age of Empire moet doen. Het verkrijgen van deze punten kan op verschillende manieren, zo kun je vlaggen veroveren die om de zoveel seconden een aantal punten geven. Ook het verslaan van vijanden en het behalen van doelstellingen geeft je Prestige Points. Met deze punten kun je bijvoorbeeld nieuwe troepen kopen, maar ook kan je troepen die je al hebt verbeteren. Dit vond ik een hele leuke optie, want op een gegeven moment heb je bijvoorbeeld een tank met een extra sterke motor een langere vuurafstand en ook nog eens geschut tegen vliegtuigen. Het feit blijft wel dat het investeren in het verbeteren van troepen een risico is, want de zojuist genoemde tank kan zo door een vijand van de map gevaagd worden en dan ben je al je punten kwijt.

Marshmallows eten

Op grafisch gebied doet Codename Panzers: Cold War het erg goed. De levels zijn erg verschillend en zien er mooi uit. Zo speel je soms hartje zomer in de Franse bossen en een level later sta je hartje winter op een brug in Nijmegen te vechten. De levels zijn ook heel erg dynamisch, zo kan bijvoorbeeld bijna alles stuk. Van bomen tot gebouwen en van bruggen tot hijskranen. Een voorbeeld van de dynamische levels zijn de bomen. Wanneer je met een tank door de bomen rijdt breken deze als lucifershoutjes af, maar als je met je troepen te voet er langs wilt zullen deze soms toch een kleine omweg maken. Ook kunnen de bomen helemaal afbranden, dus als je met jouw vlammenwerper iets te dicht in de buurt komt zouden marshmallows wel welkom zijn.

Het weer

ightEen leuke toevoeging zijn de weerseffecten. Het kan bijvoorbeeld regenen en sneeuwen, ook komen er zo nu en dan wolken voorbij. Daarnaast houd het spel ook rekening met de zon, zo is het soms donker en soms licht. Dit is niet alleen een grafische toevoeging, maar het heeft ook invloed op de gameplay. Zo zullen je troepen in de regen langzamer zijn en in het donker zullen deze minder zicht hebben. Zelf had ik dit niet heel erg in de gaten, dus het is niet zo dat dit irriteert. Op het gebied van geluid scoort de game op dit moment nog niet heel erg hoog. De geluiden van geweren vind ik niet heel erg overweldigend, al is het wel een leuk detail dat deze reageren op de afstand van de camera. Hoe verder je weg bent hoe minder je hoort. Helaas blijven de geluiden soms hangen en dat is niet fijn, want dan speel je de rest van het level de hele tijd met hetzelfde geluid op de achtergrond. Ik heb dus al snel het geluid zacht gezet en lekker mijn eigen muziek opgezet.

Voorlopige conclusie

Codename Panzers: Cold War belooft een RTS game te worden die we niet over het hoofd moeten zien. De game is goed onderweg, maar hier een daar zitten toch wel wat fouten en bugs. Op grafisch niveau gaat de game zeker goed scoren, maar het geluid is daarentegen niet om over naar huis te schrijven. Als de multiplayer, die in het preview-exemplaar niet goed te testen was, leuk is zal dit de game ook nog een goede boost geven. Zelf denk ik dat de game boven het gemiddelde uit zal stijgen, maar een echte topper zal het niet gaan worden.

Codename Panzers: Cold War zal 13 februari exclusief op de PC uitkomen.

 1.   
  Boxer's avatar

  Lijkt mij wel mooi spel. ga hem hale

 2.   
  zultrax's avatar

  ziet er wel leuk uit en heb net nieuwe pc die hem wel aankan maar ik denk dat ik liever empire total war haal ๐Ÿ˜›

 3.   
  JayRoen O’neal's avatar

  Lijkt me wel leuk
  Maar wacht wel als ie budget is,
  Moet even gaan sparen ๐Ÿ˜ฎ

 4.   
  nickykolkie's avatar

  zultrax schreef, "ziet er wel leuk uit en heb net nieuwe pc die hem wel aankan maar ik denk dat ik liever empire total war haal :P"

  jahh ik ook ๐Ÿ˜›

 5.   
  Dy-88's avatar

  lijkt er op Comparies of heroes ofzo iets ๐Ÿ˜•

 6.   
  xizaaR's avatar

  Ik wist niet dat er een nieuwe Codename Panzers uitkwam. Ik heb de eerste.

  Schrijver ken ik ook niet echt, GN naam misschien? ๐Ÿ˜ณ

 7.   
  Sarge's avatar

  Ziet er mooi uit 8)

 8.   
  Slowmo's avatar

  Ziet er leuk uit maar ik moet mijn geld aan iets geven
  en ik geef het liever Aan Call Of Duty 5 ๐Ÿ˜› (Xbox 360)

 9.   
  GraveDevil's avatar

  Zelf denk ik dat de game boven het gemiddelde uit zal stijgen, maar een echte topper zal het niet gaan worden.

  Toch jammer dat sommige games onder het gemiddelde wel de volle aandacht krijgen, en zelfs zoveel dat je deze haast bij de toppers kunt gaan zetten (Crysis, LotR: Conquest). Dit wordt voor mij tenminste wel een topper ๐Ÿ™‚

 10.   
  NLkevvNL's avatar

  weer een rtsXD ..

 11.   
  gracia's avatar

  dit spel is gaaf
  8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) ๐Ÿ™„ ๐Ÿ™„ ๐Ÿ™„ ๐Ÿ™„ ๐Ÿ™‚ ๐Ÿ™‚ ๐Ÿ™‚ ๐Ÿ™‚ ๐Ÿ˜‰ ๐Ÿ˜‰ ๐Ÿ˜‰ ๐Ÿ˜‰

 12.   
  gracia's avatar

  zultrax schreef, "ziet er wel leuk uit en heb net nieuwe pc die hem wel aankan maar ik denk dat ik liever empire total war haal :P"

  dat moet je halen ook al ken je me niet 8) ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜‰

 13.   
  martyntjee's avatar

  lijkt heel sterk op CoH en WIC moet het nog ff zien vond die games beide erg gaaf dus denk dat dit ookwel wat belooft ๐Ÿ™‚

 14.   
  jimmars's avatar

  Codename phanzers phase one was vet.
  Die co-op funcktie vindtk wel cool
  Al heb ik daar nog nooit gebruik van gemaakt
  Online is co-op niet zo popu.
  K hoop dat daar hier verandering inkomt

 15.   
  LouisvanGaal's avatar

  Heb het spel nu echt super vet