Nyko Media HUB

eftSony’s strategie qua PlayStation 3-modellen is op zijn minst opzienbarend te noemen. Zo was het eerste model het meest veelzijdig en heeft de krachtmachine zich in de loop van de tijd ontdaan van backwards compatibility en andere snufjes. De Nyko Mediahub komt je tegemoet.

Early Adopters

Mensen die altijd als eerste de nieuwste technologische apparaten willen hebben, betalen daar veel geld voor. Deze zogenaamde early adopters tellen de introductieprijs neer, die vaak vele malen hoger ligt dan het prijspeil waarop de massa instapt. Daarnaast zijn de eerste modellen van electronica niet zelden geplaagd door kinderziektes en technologische inferieuriteit ten opzichte van zijn opvolgers. In het geval van de PlayStation 3 gaat dit maar ten dele op.

Toen de PlayStation 3 in maart 2007 in Europa werd geïntroduceerd, gebeurde dat aan de hand van het model met een harde schijf van zestig gigabyte. Deze werd na een halfjaar echter alweer vervangen door een minder veelzijdig model met veertig gigabyte opslagruimte. ightDaarnaast moesten ook de backwards compatibility met PlayStation 2-games, twee USB-poorten en de flashkaartlezer worden ingeleverd, wellicht om de prijsverlaging van zeshonderd naar vierhonderd euro mogelijk te maken.

Stap terug

Inmiddels is dit 40GB-model vervangen door een instapmodel met de dubbele schijfruimte. Het topmodel bevat tegenwoordig zelfs een harddrive met honderdzestig gigabyte, maar ook deze ontbeert de mogelijkheid om PlayStation 2-spellen af te spelen. Ook telt het apparaat nog steeds maar twee USB-poorten en geen cardreader, waardoor het lastig wordt om veel externe apparaten op je console aan te sluiten en foto’s te bekijken op je mooie high definition televisie.

Dit is behoorlijk raar, want de PlayStation 3 werd bij zijn introductie vooral neergezet als een multimedia-apparaat, het hart van de huiskamer en de kern van alle entertainment. Gelukkig schiet Nyko te hulp en komt het met een Media HUB op de markt. Het mooie aan USB-aansluitingen is de ‘U’ in de afkorting, welke voor universal staat. Dat wil ook zeggen dat ze haast overal voor gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld een cardreader.

Media HUB

En dat is dan eigenlijk ook wat de Nyko Media HUB is. Het apparaatje is zo groot als een waxinelichtje en je kunt hem in één van de twee USB-aansluitingen van je PlayStation 3 klikken. Hier krijg je drie nieuwe USB-aansluitingen voor terug (om het totaal op vier te brengen), plus de cardreader die er in verwerkt zit. De cardreader slikt Secure Digital-kaarten, alsmede Sony’s eigen Memory Stick-formaat, zodat je PSP-kaartje er ook in te klikken is.

De Media HUB is mooi vormgegeven in stylish Piano Black, waardoor hij perfect bij de PlayStation 3 past en niet afsteekt bij de rest van de console. Sowieso is de pasvorm ervan precies aangepast aan de console, zodat hij als het ware samensmelt met de rest van de spelcomputer. Een conventionele USB-hub of USB-cardreader doet zijn werk net zo goed, maar het is de afwerking waarop Nyko punten scoort.

De Media HUB is dan ook het ideale appendix voor mensen met een nieuwer model PlayStation 3 die toch een hoop USB-apparaten op hun console willen aansluiten of de mogelijkheid om foto’s op de televisie te kijken missen. Ben jij dus zo iemand die met zijn toetsenbord wilt chatten in Home, films wil kijken vanaf je externe harde schijf, games streamt naar je PSP en spellen speelt met de PlayStation Eye-webcam? De Media HUB bespaart je voor twintig euro een hoop gezeik.

 1.   
  Mattmerize's avatar

  Hm dat is zeker handig…en maar 20 euro…het overwegen waard zou ik zeggen!

 2.   
  Pumbajeffrey's avatar

  eindelijk eentje die betaalbaar is. dit bestaat al vrij lang maar 2 tientjes is geen geld… (en ja ik loop nu te kutten met dit erin, dat eruit enzovoort…

 3.   
  Dy-88's avatar

  haha, leuk dat jullie deze column hebben gemaakt!
  ik dacht altijd al dat je niet de 1e versie moest kopen,
  want zie hier nu heb je een goedkopere + 160 GB en dat is best voordelig als je er ook nog eens een game bij krijg. dat maakt het beter voor mij, alhoewel de mensen die de ”1000” versie hebben gekocht hebben geen last van al dit gezeik toch? 😛